Kako se je nekdanji grški minister Varoufakis ostro spravil na ministra Mramorja

Foto: epa

Nekdanji grški finančni minister Janis Varoufakis je na svojem blogu objavil pogovor z za zdaj neznanim slovenskim novinarjem. Med drugim je spregovoril tudi o slovenskem finančnem ministru Dušanu Mramorju in o njem povedal, da se je “redkokdaj srečal s tako kombinacijo ekonomske nepismenosti in samodestruktivnosti”.

Slovenski novinar je Janisu Varoufakisu predstavil stališče prvaka slovenske opozicije, ki da se je bal porasta “nove levice” in je zato izrazil stališče, da bo ta politični eksperiment prej propadel v Grčiji, kot pa zaživel v Sloveniji. Varoufakis je odgovoril, da si je padca njihove vlade želela vsa evropska desnica, njihov uspešen in časten dogovor s “trojko” pa je ocenil kot njihovo največjo nočno moro.

Ko se je zgodil padec Sirizine vlade, za kar Varoufakis krivi Aleksisa Tsiprasa, se je po njegovem začela tudi deflacija in dezintegracija Evropske unije, evropske institucije pa je označil za “nedemokratične cone”.

Minister Mramor je prvi, ki mu je zagrozil
Med največjo grško krizo, ko so v evroskupini potekala pogajanja, se je Varoufakis soočil tudi s sovražnostjo slovenskega ministra Dušana Mramorja. “Bil je prvi, ki nam je grozil z Grexitom, in začuda je prihajal iz države, ki bi zaradi Grexita veliko utrpela. Redkokdaj sem se srečal s tako kombinacijo ekonomske nepismenosti in samodestruktivnosti.” 

Bo Slovenija kdaj dobila nazaj posojeni denar?
“Slovenija je bila seveda izkoriščena, saj je plačala za izgube, ki jih ji ne bi bilo treba plačati in so jih povzročile francoske in nemške banke.” Evropa je, da je rešila banke, po Varoufakisovo vložila 110 milijard evrov; države, kot so Slovenija, Slovaška, Portugalska in druge, pa so morale prispevati denar. Zato smo Slovenci po njegovem upravičeno jezni na grško reševanje krize.

Višina dolga je nepomembna
Glede na to, da znaša javni dolg Slovenije 80 odstotkov BDP, Varoufakisa ta sploh ne skrbi.:“Ne gre samo za številke.” Kot pravi, je naša država skupaj s še nekaterimi drugimi ujeta v past, ki se ji lahko izogne le z neposlušnostjo EU. “Dokler bodo naše vlade usmerjale glave k mrtvi ekonomski politiki, toliko časa bodo tudi naši ljudje ujetniki,” meni Varoufakis.

M. P.