Nov zakon: Koalicija “Za otroke gre!” ponudila roko istospolnim in 50 odstotkov več pravic

Datum:

Koalicija “Za otroke gre!” je pripravila predlog Zakona o ureditvi položaja istospolnih partnerskih skupnosti. Predlog sicer še ni dokončen, a pomeni ponujeno roko dialoga in izhodišče za pogovore, da bi se v najkrajšem času položaj istospolnih skupnosti lahko celostno uredil. Na predlog so se že odzvali iz ZL in poslanec Jani Möderndorfer. 

S tem se odpira tudi enomesečna javna razprava, ki bo trajala do 20. februarja. V tem obdobju vabijo vse, ki bi to želeli, da se opredelijo do osnutka ter jim posredujejo predloge za njegovo izboljšavo. “V konstruktivnem in spoštljivem dialogu v sodelovanju z vsemi zainteresiranimi želimo predlog dodelati in izboljšati. Odprti smo za vse predloge vseh strani, ker bi radi, da se ta problem rešuje z najširšim možnim družbenim konsenzom,” je poudaril Aleš Primc, predstavnik Koalicije “Za otroke gre!” v predstavitvi zakona pred državnim zborom.

50 odstotkov več pravic
Kot so še pojasnili na predstavitvi, predlog zakona istospolnim partnerjem podeljuje za 50 odstotkov več pravic, kot so jih imeli do zdaj, podeljuje pa jim tudi dolžnosti, ki izhajajo iz izenačitve istospolne partnerske skupnosti z zakonsko zvezo.

Izenačujejo se pravice in dolžnosti registrirane istospolne partnerske skupnosti in zakonske zveze ter pravice in dolžnosti neregistrirane istospolne partnerske skupnosti z izvenzakonsko partnersko skupnostjo.

Predlog zakona bodo v državni zbor preko strank vložili samo, če bodo to spremembo podprle vse stranke. V nasprotnem primeru bodo šli v javno zbiranje podpisov za vložitev predloga zakona v DZ. Glede predloga Janija Möderndorferja pa je Primc dejal, da bi dobre rešitve iz njegovega predloga lahko prenesli v njihov predlog, v kolikor bo za to konsenz.

 

Na predlog zakona se je že odzvala poslanska skupina ZL. Menijo, da je bil njihov predlog, ki je padel na referendumu edini, ki je diskriminacijo odpravljal v celoti. Po oceni ZL gre za nomotehnično slabo napisan zakon, s katerim se nadaljuje diskriminatorna obravnava istospolnih partnerskih skupnosti. “Žalostno pa je, da se sedaj ravno tisti, ki so odpravi diskriminacije nasprotovali, ponujajo kot rešitelji in zagovorniki človekovih pravic,” so še povedali v ZL.

Jani Möderndorfer je dejal, da se je do pravne prakse množičnega poseganja v različne zakone z enim zakonom negativno opredelila celotna pravniška stroka. Möderndorferju se zdi “nespodobno, da bi koalicija, ki je omogočila, da še vedno prihaja do nedopustne diskriminacije istospolnih partnerjev, ponujala rešitve za odpravo diskriminacije.”

Tako Möderndorfer kot poslanska skupina ZL pa so dejali, da je ta zakon podoben Zujfu in da je takorekoč Zujf za istospolne partnerje.

 

Posega v 60 zakonov in ima skupaj 119 členov
Predlog Zakona o ureditvi položaja istospolnih partnerskih skupnosti posega v 60 zakonov in ima skupaj 119 členov. V največji meri je nastal na podlagi analize Zavoda za kulturo raznolikosti Open in Mirovnega inštituta. Vključuje vse položaje drugačne obravnave istospolnih razmerij s pari različnega spola iz te analize – razen dela, ki se nanaša na posvojitve, umetne oploditve, nadomestno materinstvo ter vlogo in pomen mame in očeta za otrokov razvoj in vzgojo.

Poleg tega zakon določa okoliščine, v katerih po zakonu ne more nastati neregistrirana istospolna skupnost, in sicer: med študentoma v študentskem domu ali zasebnem študentskem stanovanju v času študija ali srednje šole, v domu za ostarele ter v drugih vzgojno- in socialno-varstvenih zavodih. V teh primerih je za ugotovitev istospolnega partnerstva potrebno obojestransko soglasje ali registracija zveze partnerjev. Gre namreč za oblike dlje časa trajajočega bivanja, kjer bivajo skupaj osebe praviloma istega spola, zato je namen te omejitve zgolj preprečevanje zlorab iz tega naslova, navajajo v koaliciji.

Zakon v ničemer ne posega v Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je spreminjala novela zakona, ki je bila na referendumu zavrnjena.

Ohranja se sicer poimenovanje registracija, a kot pojasnjujejo v koaliciji, so to ohranili zgolj zato, ker iz javnih razprav do sedaj ni bilo mogoče razbrati, katero poimenovanje bi bilo za osebe, katerim je zakon namenjen, najbolj sprejemljivo. Enako velja za obličnost obreda.

A. R., B. O.

Sorodno

Zadnji prispevki

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...