Pahorju se je zdela super: Katastrofalen poraz Betettove med evropskimi sodniki

Nina Betetto (Foto: STA)

Sodnica Nina Betetto je na glasovanju o novem slovenskem sodniku na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) doživela katastrofalen poraz. Od 134 veljavnih glasov je zanjo glasovalo le 14 ljudi. Za novega sodnika ESČP je bil s 113 glasovi izvoljen Marko Bošnjak. 

Betettovo – ob njej pa še tri kandidate – je sicer za sodnico ESČP predlagal predsednik Borut Pahor. Taktično je takrat kot četrtega kandidata predlagal nedvomno najbolj kompetentnega Klemna Jakliča, sicer predavatelja na prestižni harvardski univerzi.

Na glasovanju v državnem zboru je Cerarjeva večina podprla tri kandidate, ki pa niso bili izbrani glede na kompetence, pač pa po načelu – kdo je naš. Tako je z liste izpadel Jaklič, kot najbolj verjetno novo sodnico ESČP pa se je omenjalo prav Nino Betetto.

Zavestno je kršila človekove pravice
Ne samo da Betettova nima nobenih izkušenj z mednarodnim sojenjem na področju človekovih pravic, sama je te pravice tudi večkrat zavestno kršila – najbolj očitno v prmeru Patria, kjer je zavrnila izločitev sodnice Vesne Žalik in se podpisala pod krivično ter protiustavno sodbo. Vedno je delovala tudi kot desna roka Branka Masleše, zaradi katerega je bila obsojenim v zadevi Patria kršena pravica do poštenega sojenja.

Njena izvolitev bi pomenila konflikt interesov
Da je Betettova popolnoma neprimerna za novo sodnico ESČP, priča tudi podatek, da bi v primeru njene izvolitve prišlo do močnega konflikta interesov. Sama je namreč na plačilni listi nekdanje političarke Katarine Kresal, ta pa je na omenjeno sodišče naslovila pritožbo. V primeru imenovanja bi Betettova torej odločala o pritožbi svoje nadrejene.

Po nedeljski katastrofi danes še huje
Nič bolje pa se ni odrezala niti na nedeljski predstavitvi kandidatov na odboru Parlamentarne skupščine Sveta Evrope za potrjevanje kandidatov. Njena predstavitev je bila izjemno skromna, največ zanimanja pa so požele njene kršitve človekovih pravic – največ vprašanj se je namreč nanašalo na njeno vlogo v sodnem procesu Patria in na ostale kršitve človekovih pravic na Vrhovnem sodišču RS.

Izbranka Masleše, Cerarja in Kučana je tako na glasovanju odbora že v nedeljo dobila le 3 glasove od 13, kar pomeni, da zanjo po njeni katastrofalni predstavitvi niso glasovali niti vsi predstavniki socialistov, ki so jo sicer v razpravi na odboru vneto zagovarjali. Danes pa jo je na glavnem glasovanju v parlamentarni skupščini čakala še večja katastrofa – prejela je le 14 od skupno 134 glasov.

Novi sodnik je profesor kazenskega prava
Za novega sodnika ESČP je bil s 113 glasovi sicer izvoljen Marko Bošnjak, izredni profesor kazenskega prava na novogoriški Evropski pravni fakulteti in odvetnik v Odvetniški družbi Čeferin. Star je 42 let, doktoriral pa je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

M. G.