fbpx

Katastrofalno stanje slovenske vojske: Škornji razpadajo, vojaki zmrzujejo, vojska pa se ne zna niti premikati

foto: iStock

Pripadniki 74. polka 72. brigade in pridodanih enot slovenske vojske so na ocenjevanju, ki je bilo od prejšnjega torka do petka na Počku, prejeli negativno oceno. Osemsto pripadnikov Slovenske vojske naj bi bilo po navedbah ocenjevalcev Nato trenutno nesposobnih za resno delovanje. Poleg splošne slabe izurjenosti se soočajo tudi z neprimerno novo opremo, ki jo je Slovenski vojski (SV) priskrbela ministrica za obrambo. Šest vojakov je utrpelo ozebline, številnim pa razpadajo škornji že po dveh tednih uporabe. To je stanje vojske pod obrambno ministrico Andrejo Katič. 

Bolgarski ocenjevalci iz zveze Nato naj bi se ob preverjanju bojne sposobnosti bataljonske bojne skupine prijemali za glavo. Vojaki, ki so se leto in pol urili v Nemčiji, Romuniji, Bolgariji, Gruziji, na Češkem in Madžarskem, so bili na končnem preizkusu neuspešni. Šest vojakov naj bi zaradi ozeblin stopal potrebovalo zdravniško pomoč, saj je ministrstvo vojakom zagotovilo neprimerno obutev za zimsko delovanje.

Novi škornji, ki so jih dobili vojaki, so bili tako slabi, da so jih možje po dveh tednih morali lepiti skupaj ali pa enostavno zavreči. To je famozna nova oprema, za katero je sredstva zagotovila obrambna ministrica Andreja Katič. Slovenija ni zmožna niti začetne zmogljivosti za pripravo srednje bataljonske skupine, ki bi morala biti dosežena vsaj dve leti pred končnimi operativnimi zmogljivostmi leta 2022. To pa je le začetek vseh tegob. Zaradi nesposobnosti ministrstva naj bi po poročanju 24ur vojski primanjkovalo kadra za izpolnjevanje predpisanih nalog, zaradi česar je usposabljanje vojakov v predpisanem roku na tej točki neizvedljivo.

Obrambna ministrica Andreja Katič. (vir: Twitter)

Odhod v tujino odpovedan?
Zadnji fiasko Slovenske vojske je tako postavil pod vprašaj odhod bataljonske skupine, ki naj bi v aprilu zamenjala 36. slovenski kontingent KFOR. Odhod na misijo je zaradi negativne ocene zdaj vprašljiv, saj naj bi pripadniki te enote morali tudi v Libanon, Afganistan in Latvijo.

Poveljnik poveljstva sil Slovenske vojske, brigadir Milko Petek, je pred ocenjevanjem povedal: “Gre za zahtevno pot, polno izzivov, pasti, vzponov in spustov, med katerimi ste pripadniki BBSk spretno krmarili. Vem, da delate po svojih najboljših močeh, še posebej zdaj, ko bojna skupina prehaja na težišče delovanja.” Očitno pa najboljše moči niso dovolj. Posebno, če primanjkuje ljudi, kompetenc ali vsaj par škornjev, v katerem vojak ne bi dobil ozeblin.

Ivan Šokić