Kdo služi z Jankovićevimi “nepotrebnimi” projekti? Za sistem Urbana milijon na leto

Kartica Urbana

Pred kratkim je začela delovati nova aplikacija Urbana, s katero lahko med drugim plačujete tudi vožnje z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa (LPP). Čeprav so novo aplikacijo, ki jo je predstavila Mestna občina Ljubljana (MOL), uporabniki dobro sprejeli, pa je vprašanje, koliko nas je ves projekt Urbana od leta 2008 stal in ali je sploh smiseln. Finance namreč poročajo, da so bili stroški za kartico in sistem Urbana od leta 2008 do 2029 23 milijonov evrov.

Še en drag projekt Zorana Jankovića, ki je vprašljiv in vzbuja sume o korupciji. Več kot milijon evrov na leto je namreč stroškov le za delovanje sistema Urbane, ki pri uporabi javnega prevoza veliki večini uporabnikov povzroča le težave. Do sedaj je bila potrebna posebna fizična kartica, ki si jo moral polniti na urbanomatih, ki so postavljeni ob večjih LPP postajališčih. V večini držav se namreč javni prevozi lahko plačujejo z normalnimi plačilnimi karticami, ki je seveda enostaven sistem plačevanja. Kdo torej pri sistemu Urbana služi?

V sistemu enotne mestne kartice (EMK) Urbana je bilo do zdaj izdanih preko 1.300.000 kartic, izvedenih 480.000.000 validacij, mobilna aplikacija Urbana pa je dosegla skoraj 230.000 prenosov. Pri obsežnem projektu celostne prenove in nadgradnje sistema EMK Urbana je glavno vodilo razvoja izboljšanje uporabniške izkušnje, tako z vidika tehnološkega razvoja kot tudi širjenja funkcionalnosti za meščane, obiskovalce in turiste.

Posodobitev in nadgradnja sistema obsega posodobitev programske opreme in celotnega zalednega sistema, zamenjavo tehnološko zastarele strojne opreme z opremo z najnovejšo tehnologijo ter razvoj nove mobilne aplikacije Urbana, pa so poročali na Mol-u.

 

Ljubljanski župan Zoran Janković (Vir: STA)

Koliko subvencij bi LPP lahko nudil za en milijon evrov na leto?
LPP sicer nekaterim skupinam nudi subvencijo, to so študenti, dijaki. Upokojenci imajo prevoz brezplačen, saj je to zagotovila Janševa vlada. Tako so na podlagi sklenjene pogodbe z Ministrstvom za infrastrukturo upokojenci upravičeni do brezplačne vozovnice za mestne linije LPP. Prav tako imajo subvencionirane prevoze prosilci za azil. Morda bi lahko namesto sistema, ki je nepotreben, subvencionirali javni prevoz še za kakšno skupino.

Sara Kovač