fbpx

Kje je integriteta in etika sodnice iz Kopra? Svojo vilo zgradila na črno, drugim pa predpisuje deložacije!

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Zgodba o koprski sodnici Tini Benčič sodi v rubriko ‘saj ni res, pa je’, pa vendar odraža bedno in dejansko sliko slovenskega sodstva. V službenem času sodnica odreja deložacije, svojo vilo pa postavi na črno in brez ustreznih dovoljenj. 

Ni povsem jasno, ali ima koprsko sodišče svoje predpise in pravni red, saj Zakon o sodniški službi določa, da mora biti sodnik osebnostno primeren za opravljanje sodniške funkcije, kar se nanaša ne samo na strokovno, temveč tudi na pošteno in vestno opravljanje sodniške funkcije, s čimer skrbi za ugled, nepristranskost in neodvisnost sojenja ter samo integriteto sodstva.

Sodnica Tina Benčič iz Kopra se očitno požvižga na zaveze, ki jih je podpisala ob vstopu v tako pomembno službo, kot je sodniška. Mediji so ugotovili, da sta s soprogom brez ustreznih dovoljenj postavila hišo na zemljišču sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, kar pomeni, da nista ne lastnika zemljišča ne imetnika stavbne pravice. Po veljavni zakonodaji bi lahko na tem zemljišču imela le travnik, njivo ali nasad. Po poročanju 24ur so lastnika črne gradnje že leta 2011 prijavili pristojni inšpekciji, vendar se od takrat ni zgodilo nič. V službenem času pa je ta ista sodnica podpisala deložacijo Zlatke Olah iz Lucije, ker ta ni poplačala dolga.

Foto: iStock

Tina Benčič je po poročanju Slovenskih novic 42-letna sodnica, ki je na Okrajnem sodišču v Piranu na zdajšnjem delovnem mestu zaposlena od marca 2007 in si je omenjeno hišo izbrala za svoj dom že petnajst let pred nastopom sodniške službe (pisalo se je leto 1992) s takratnim partnerjem, od leta 2001 tudi možem, Denisom Benčičem.

Tako pravi Zakon o sodniški službi.

C. Š.