fbpx

[EKSKLUZIVNO] Barcelona: Video posnetki s perspektive Slovenca, ki je preživel teroristični napad

Foto: Bralec Borut

V nadaljevanju objavljamo ekskluzivne posnetke s perspektive našega bralca Boruta, ki je preživel včerajšnji teroristični napad v Barceloni. Drama se je odvijala več ur, sekunde so bile dolge kot minute, minute kot ure. Borut pa je v teh težkih trenutkih svojega življenja nekaj sekund tudi posnel in si jih lahko ogledate tukaj:

Vse podrobnosti o terorističnem napadu v Barceloni in odzivih po celem svetu si lahko preberete tukaj: [FOTO in VIDEO] Svet žaluje z Barcelono, IS praznuje: Solze, strah, bolečina, kaos … Najmanj 15 mrtvih in preko 100 ranjenih.

Kaj se je pravzaprav zgodilo v četrtek popoldne?
Dostavno vozilo (beli kombi) je zapeljalo v množico sprehajalcev in po t. i. coni za pešce peljalo kar 550 metrov, z okoli 80 kilometri na uro. Po zadnjih podatkih je napad terjal najmanj 15 smrtnih žrtev, medtem ko število ranjenih narašča in naj bi jih bilo že več kot 100. Večina je huje ranjenih. Policija je aretirala oba napadalca. Prvi naj bi bil Maročan po imenu Driss Oukabir, rojen leta 1989, a se je kasneje izkazalo, da je šlo za lažne oz. ukradene dokumente. Drugi napadalec je najprej uspel pobegniti, a so ga policisti po pravi drami in v strelskem obračunu uspeli prijeti. Odgovornost za napad je že prevzela skrajna islamska skupina Islamska država. Za zdaj ni jasno, koliko ljudi je sodelovalo v napadu. Dve uri po napadu na La Rambli je policija na varnostni točki v predmestju Sant Just Desvern, potem ko je povozil in ranil policista, ustrelila moškega, za katerega pa še ni potrjeno, ali je bil povezan z napadom v središču mesta.

Panika na turistično oblegani ulici
Varnostne službe so takoj po napadu na La Rambli, po katerem je zavladala panika, zaprle več železniških postaj in postaj podzemne železnice v bližini La Ramble. Gre za 1,2 kilometra dolgo ulico skozi središče mesta, kjer se vsak dan giblje na tisoče domačinov in turistov, saj je tam na desetine barov, restavracij in trgovin.

J. F.