fbpx

Ko se norčujemo sami iz sebe: “Umetnici” Simoni Semenič, ki je zlorabila slovensko zastavo, namenili celo abonma!

Foto: Facebook

Ko človek pomisli, da naša država ne more pasti še globlje, lahko opazimo, da je to mogoče. To še posebej drži v primeru, ko imamo v mislih tretjerazredno “umetnico” Simono Semenič, ki se je z zlorabo slovenske zastave prelevila v prvorazredno kulturno kategornico, potem ko je prejela nagrado Prešernovega sklada za ustvarjalni opus zadnjih dveh let. Slovensko mladinsko gledališče pa je šlo še korak dlje, odločilo se je namreč, da ženski, ki je zlorabila slovensko zastavo, posveti abonma.

Na spletni strani Slovenskega mladinskega gledališča je mogoče prebrati, da naj bi Semeničeva predstavljala celostno gledališko ustvarjalko, ki je bila nagrajena z nagrado Prešernovega sklada. “Končno je dramatičarka, performerka, producentka, pedagoginja, pisateljica ter seveda tudi dramaturginja in režiserka zavzela osrednje odre slovenskega gledališkega ustvarjanja in s svojim delom prepričala tako nacionalno komisijo za literaturo kot komisijo za scenske umetnosti.” Ob tem pa je Petra Vidali v utemeljitvi celo zapisala, da naj bi bila Semeničeva ena najpomembnejših sodobnih slovenskih gledaliških osebnosti, zaradi česar ji Mesto žensk letos posveča Abonma Simona Semenič.

Foto: Printscreen

Velik vpliv nanjo imela sorodnica iz vrst Levice
Kljub temu, da Semeničeva velja za večkratno Grumovo nagrajenko, je ob tem potrebno poudariti, da si tovrstne nagrade izbranci navadno podajajo iz rok v roke, zato je težko reči, da kaj dosti pomenijo. Semeničeva, sicer sestrična igralke in vidne predstavnice Levice Lare Jankovič, priznava, da je imela sorodnica, ki je pred njo študirala na akademiji, velik vpliv na njeno ustvarjanje. Poleg tega, da se hvali s tem, da je sodelovala z Janezom Janšo, kaj kmalu postane jasno, da tukaj ne gre za predsednika SDS, ampak za režiserja iz hrvaške Reke. V Mladini je glede igralske kariere mogoče prebrati, da si je svobodni poklic sicer sprva izbrala po svobodni volji, vendar počasi ugotavlja, da bi bilo redno delovno razmerje zanjo skoraj nujnost. Simona je namreč epileptičarka, ki zaradi napadov včasih ne more delati tudi po kakšno leto.

Veljavna zakonodaja predvideva denarno kazen
“Ustvarjanje” Semeničeve je vsakomur z zdravo pametjo izredno moteče in povsem nespoštljivo, saj se v imenu umetnosti norčuje iz slovenskih nacionalnih simbolov. Človek se vpraša, kakšno sporočilo daje država s tem, ko se tako imenovani umetnici, ki okrog sebe ovije slovensko zastavo in iz nje izreže grb, podeli nagrado Prešernovega sklada. V tem primeru gre namreč za nezakonito dejanje v skladu s 15. členom zakona o varstvu javnega reda in miru, kjer je za tistega, ki “namenoma zažge ali kako drugače poškoduje ali uniči zastavo ali grb Republike Slovenije, zastavo Evropske unije ali zastavo druge države”, zagrožena denarna kazen.

Prav tako pa je v zakonu o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi zapisano, da je denarna kazen za fizično osebo zagrožena v primeru, “če ta uporablja grb, zastavo ali slovensko narodno zastavo, ki so poškodovani ali po zunanjosti neprimerni za uporabo”.

Ko si je glavo obrila pop princeska Britney Spears, so v njeni potezi prepoznali krik na pomoč in jo napadali, naj si poišče psihiatrično pomoč. Kako pa razumete obrito glavo slovenske “performerke”? (Foto: STA)

Glede na to, da gre za veljavna zakona, v katerih je sicer zagrožena precej nizka denarna kazen, se človek vpraša, kako je mogoče, da ji po norčevanju iz slovenskih nacionalnih simbolov izročijo nagrado Prešernovega sklada, ki pomeni najvišje priznanje Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti v Republiki Sloveniji, nato pa ji še namenijo abonma. Če bi živeli v normalni državi, bi tovrstno norčevanje iz države obsodili, ne pa da norčevanje celo nagrajujemo z denarjem slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev. Nas bo že končno srečala pamet?

H. M.