fbpx

Končno so našli krivca, da bo Slovenija morala plačati devet milijonov evrov

Foto: STA

Potem ko ni nihče vedel, kdo je kriv za zamujen rok za oddajo pritožbe glede zapiranja ormoške tovarne sladkorja, naj bi končno našli krivca. Goran Klemenčič in Dejan Židan sta se kar skupaj odločila, da je kriv “vsak po malo”. Disciplinske ukrepe sta sprožila proti državnemu pravobranilstvu in proti agenciji za kmetijske trge.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prostor Dejan Židan sta nehala z metanjem žogice v zvezi s tem, kdo je kriv za to, da mora Slovenija plačati 9 milijonov evrov, in se prijateljsko razšla z neodločenim izidom.

Krivi so kar vsi
Določila sta, da so krivci za zamujen rok za oddajo pritožbe glede postopka zapiranja ormoške tovarne sladkorja tako na strani kmetijstva kot na strani pravosodja. Minister Klemenčič je sprožil disciplinske ukrepe zoper državno pravobranilstvo, natančneje proti državnemu pravobranilcu Lucijanu Bembiču.

“Državni pravobranilec v tej zadevi je moral in mogel vedeti, kakšni so ustrezni procesni roki, da bi bila tožba vložena pravočasno,” je dejal Klemenčič in dodal, da samo on ne more prevzeti odgovornosti za zgodbo, “ki ima dolg rep za nazaj”.

Ukrepal pa bo tudi minister Židan, ki je podpisal sklepe o uvedbi disciplinskih postopkov proti štirim uslužbencem Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki jih je pripravil direktor agencije Benedikt Jeranko.

Slovenija mora plačati 9 milijonov evrov zaradi dveh dni zamude
Vlada je februarja lani državnemu pravobranilstvu podala usmeritve za ničnostno tožbo na sodišču EU zoper sklep Evropske komisije, da mora Slovenija vrniti 8,7 milijona evrov pomoči Tovarni sladkorja Ormož, Tožbo, za pripravo katere sta bila na voljo dva meseca, je bila oddana dva dni prepozno, zato jo je sodišče zavrglo. Kot smo že poročali, bi v kakšni drugi, spodobni demokratični državi odgovornost prevzela najmanj oba ministra, pri nas pa sta se namesto tega raje ves čas prerekala, kdo je kriv za nastalo situacijo.

M. G., STA