fbpx

Konec koalicije vse bližje: Erjavec že napoveduje predčasne volitve

Obraz, ki zaradi politične higiene ne bi smel več nastopati v slovenski politiki. (Foto: epa)

SMC bo po ocenah predsednika DeSUS Karla Erjavca očitno šla sama naprej, saj v DeSUS ne bodo podprli sporazuma s Fidesom. Ura resnice za premierja Mira Cerarja bo glasovanje v DZ, je ocenil Erjavec, ki pričakuje, da bo Cerar ob morebitni vložitvi interventnega zakona nanj vezal zaupnico. “Takrat bo jasno, da gremo na predčasne volitve,” je dodal in dokončno pokopal Cerarjeve trditve, da je koalicija stabilna ter enotna.

Erjavec se je s tem odzval na današnje Cerarjeve izjave, da se bosta DeSUS in SMC morali odločiti, ali bosta šli s SMC po poti modernizacije zdravstva ali pa se želita vračati v stare čase. Koalicija je namreč razdeljena glede sporazuma, ki ga je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc parafirala z zdravniškim sindikatom Fides, vlada pa bo o njem odločala v četrtek. Vendar ga ne v DeSUS ne v SD ne podpirajo.

Sporazum po Erjavčevih navedbah daje še več zdravnikom, “ki sicer sodijo v družbeno skupino prebivalstva, ki ima sorazmeren visok standard”. Obenem pa morajo ostali v javnem sektorju in zlasti upokojenci še naprej varčevati, je navedel Erjavec in dodal, da to zanj ni nobena modernizacija zdravstva, temveč farsa.

“Podoben, kot je predlog SMC, naj bo 2. januar dela prost dan, ker naj bi se finančna in proračunska situacija močno izboljšala. Ob tem pa ni denarja, da bi vsi upokojenci dobili letni regres,” je dodal Erjavec.

Cerar še vedno trdi, da je koalicija enotna in stabilna
Ker je pričakovati, da bodo ministri SMC sporazum s Fidesom v četrtek podprli, bodo očitno preglasovali SD in DeSUS. A ura resnice za Cerarja bo po Erjavčevem mnenju glasovanje v DZ. Zaradi sporazuma s Fidesom so namreč zastala pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja. Vse skupaj ni dobra popotnica za državni proračun, ki ga je DZ pred kratkim sprejel kljub vrzeli zaradi nedorečenih stroškov dela v javnem sektorju. Če dogovora s sindikati ne bodo dosegli, je vlada napovedala enostranske ukrepe.

Cerar danes ni odgovoril na vprašanje, ali bo na sprejetje morebiti vloženega interventnega zakona v DZ vezal zaupnico. To možnost je namreč neuradno slišati. Erjavec pa pričakuje, da bo Cerar to storil in takrat bo po njegovem mnenju jasno, da gredo na predčasne volitve.

Cerar sicer zadnje čase redno poudarja, da je zagotovil politično stabilnost in da je koalicija enotna, vendar se je izkazalo, da ima ta resen problem, ki lahko povzroči celo padec vlade.

D. M., STA