fbpx

Konec Zaresa, konec Ultre – kaj bo Golobičev naslednji propadli projekt

Gregor Golobič (Foto: STA)

Laž nekdanjega ministra za šolstvo Gregorja Golobiča glede lastništva v Ultri očitno ni bila edini spodrsljaj, povezan s tem podjetjem. Okrožno sodišče v Ljubljani je sprožilo stečajni postopek nad družbo Ultra. Ta ima negativen kapital že od leta 2011, v nekaj letih pa je pridelala dobre tri milijone izgube.

Okrožno sodišče v Ljubljani je začelo stečaj nad zagorsko družbo Ultra. Za upraviteljico je bila imenovana Anja Jandrok. Poleg tega je v stečaju končala tudi njena hčerinska družba Ultra E. Obe družbi je vodila Miroslava Obreza, ki je sama vložila predlog za stečaj, poročajo Finance.

Se spomnite afere Ultra?
Gregor Golobič je v predvolilnem obdobju medijem dejal, da v družbi Ultra nima nikakršnih lastniških deležev, a je junija 2009 priznal, da je informacijo novinarjem zamolčal. Svoj lastniški delež je leta 2008 ob nastopu mandata poslanca in kasneje ministra sicer prijavil protikorupcijski komisiji, kot veleva zakon.

Po poročanju slovenskih medijev je imela Ultra kar za 6,3 milijona evrov nezavarovanih posojil. Razlog, da je Ultra do denarja prišla brez zavarovanj, naj bi bila prav povezava podjeta z Gregorjem Golobičem.

Morda vas zanima tudi: Cerar o donacijah hrvaškega miljarderja: Težko bi domneval, da častni konzul laže

Priznal laž, vendar ni odstopil z mesta ministra
Golobič je lastništvo v zagorski družbi prikrival, kasneje pa se je izkazalo, da je 10-odstotni lastnik nizozemske družbe Ultra Sum, ki je večinska lastnica zagorske Ultre. Ob vsem tem je dejal, da je naredil napako, in si skupaj s premierom Borutom Pahorjem postavil nekajdnevni rok za razmislek o svojem odstopu z mesta ministra, v katerem pa se za ta korak ni odločil.

Konec za Ultro in Zares ter začetek nove podjetniške kariere
Sodišče je stečaj nad Ultro sprožilo le slab mesec za tem, ko se je samorazpustila stranka Zares. Vendar pa Golobič očitno še ni obupal nad poslom in politiko. “Kot sem že večkrat povedal, nimam nobenih načrtov in dolgoročnih načrtov o tem, kaj bom počel. Lahko se kaj zgodi, to je vedno mogoče, ni pa zelo verjetno,” je o svojih političnih ambicijah za Slovenske novice povedal Golobič, danes samostojni podjetnik. Lani je njegovo podjetje ustvarilo 43.500 evrov prihodka in dobrih 19 tisočakov čistega dobička.

N. K.