Primer Novič je Majheničev konstrukt, ki je hkrati tudi pokop pravne države

Foto: STA

“Kam je odšla zdrava pamet?!” sem se spraševala, ko sem v sodni dvorani Okrožnega sodišča v Ljubljani sledila sojenju v primeru umora dr. Janka Jamnika, direktorja Kemijskega inštituta, vse do krute obsodbe dr. Milka Noviča in umora pravne države!

Že javno prebrana obsodba Noviča, ki jo je izrekel direktor NPU Darko Majhenič le šest dni po strelih pri Via Boni, ko je navajal t. i. “dokazni material” proti Milku Noviču, je nakazala proces brez zdrave pameti. Najprej je Majhenič navedel motiv  zahrbtno maščevanje zaradi odpovedi dela. Ni pa dodal, da se je odpoved zgodila pred petimi leti, da je postopek začel na zahtevo nekaterih (!) zaposlenih prejšnji direktor Kemijskega inštituta Peter Venturini in da je Jamnik postopek le zaključil. Jamnik sploh ni bil v osebnem sporu z Novičem! Prav vse priče (zaposleni) so zavrnile, da bi bil Novič kadarkoli fizično agresiven. Kot fizično neagresivnega ga je ocenil tudi psihiater, ko je šlo za odpravo pripora zaradi ponovitvene nevarnosti.

Majhenič je 22. decembra 2014 (šest dni po strelih pri restavraciji Via Bona) dejal:

“Obdolženi je kriv, ker si je priskrbel pištolo”
Toda množica preiskovalcev, ki je sodelovala pri preiskavi, ni ugotovila, ne kdaj, ne kje, ne na kakšen način, in pištole seveda niso našli!

“Obdolženi je kriv, saj je prišel na kraj dogodka”
Vendar ga videoposnetki ne pokažejo niti enkrat  niti na kraju dogodka, niti na poti do tja, niti na poti nazaj domov. Kažejo pa kamere na kraju dogodka druge osebe. Te posnetke smo gledali na sojenju le decembra 2015, nato nikoli več. Zakaj ne? Kaj je skušala sodnica prikriti, ko v nadaljevanju sojenja (naslednje leto) ni hotela pokazati konkretnih videoposnetkov, ki jih je zahtevala obramba? In je dejala: “Bomo že mi.” Halo? Je zavestno in naklepno prikrivala dokazno gradivo, ki razbremenjuje Noviča in bi moralo biti predmet razprave na sodišču? Tu ne gre več za vprašanje zdrave pameti, ampak za pokvarjeno sodnico, ki ne razkriva, ampak prikriva dejstva  resnico. Na žalost je bil takrat odvetnik Hribernik odsoten (bolan). Zakaj se obramba naknadno ni pritožila, ne vem. Videoposnetki v povečavi namreč pokažejo, kako si oseba, ki neposredno po dogodku hiti na sosednji pločnik, delno skrita za kovinskim stebrom, slači gornja oblačila, nato pa jo “pobere” in odpelje Fiat Punto. In da je prav ta avto sledil Jamniku na vožnji proti Via Boni, pokaže druga kamera!

Direktor NPU Darko Majhenič (Foto: STA).

“Obdolženi je kriv, saj je vedel, da bo tam zabava zaposlenih na KI, kar so pa sicer vedeli vsi!”
Vprašanje za Majheniča: “Ali je Novič (in vsi zaposleni) vedel tudi, da bo Jamnik zamujal 38 minut? Kaj pa, če bi zamujal 31 minut?” (Zabava se je začela ob 19:00.)
Ob 19:31 (Novičeva hči je takrat odhajala od doma, potem ko je odgovorila na klic čakajoče prijateljice) je bil Novič še v pižami na kavču, počival je po delovno napornem dnevu na Krasu.
Nato pa po mnenju NPU, tožilke in sodnice sledila akcija! V sedmih minutah (streljanje se je zgodilo ob 19:38) se je po mnenju sodnice Novič uspel zimsko obleči, opremiti z orožjem in s kolesom iz zaklenjene drvarnice (Žaucerjeva ulica) odbrzeti proti Via Boni. In čeprav se je moral ustavljati ob rdečih semaforjih, naj bi priletel še pravi trenutek, – kje je skril ali odvrgel kolo, sodnica ni razložila , se uspel skoncentrirati in umiriti od “maščevalnosti, ki mu je dvigovala pritisk in srčni utrip” in nezgrešljivo izvesti dva praktično smrtonosna strela v glavo. In prav nobena kamera ga nikoli ni opazila – registrirala. Torej je moral biti neviden? No, saj je kemik, torej je poskrbel za to težavico, le rokavice je pozabil doma (usodna napaka). Takoj nato pa bi moral Novič s parkirišča oddrveti nazaj domov (tudi tokrat ga kamera ni ujela), kajti le 10 minut po streljanju pri Via Boni je moral biti doma! Zakaj? Takrat je namreč odgovoril na prvo SMS-sporočilo neznanca Bartola (poslano ob 18:42). In Noviča je takrat, ob 19:49, registrirala domača bazna telefonska postaja.

Vprašajmo se: kako je možno, da pošlje oseba Bartol neznanemu Noviču dve sporočili prav na dan umora in približno eno uro pred in pol ure po strelih pri Via Boni? Na sojenju se ta osebek ni spomnil, ali se je s SMS-sporočili (vse kaže, da so bili ostali prejemniki le fiktivni) “zabaval” v Ribnici ali na fakulteti za matematiko. Kaj pa če se je v tistem času sprehajal (s kolesom) med Koprsko (kjer se nahaja privatna bazna postaja Varnost  le kdo tam vedri?) in Via Bono?

Tam so bili tudi sodelavci SOVE
Drugo sporočilo, ki ga je poslal Bartol, je bilo poslano Noviču 30 minut po umoru, ko je bil Jamnik že zdavnaj v bolnici. In prav to, naklepno poslano SMS-sporočilo so registrirali na privatni postaji Varnost Varnostni sistemi d.o.o. na Koprski (v bližini Via Bone). No, kako se da preusmeriti signal, vedo povedati obveščevalci!
Vendar so se načrtovalci umora dr. Jamnika, ki so Noviča določili za nadomestnega morilca, ušteli. Le štiri minute po sprejetem sporočilu je namreč Novič odgovori! In katera bazna postaja je registrirala odgovor Noviča ob 20:11? Domača, seveda! (Bazna postaja GSM Ljubljana Vič  GD, ki pokriva območje njegovega doma na Žaucerjevi), saj je bil Novič ves večer doma, na kavču, v pižami! So pa tisti večer pred Via Bono bili opaženi sodelavci Sove. Kaj so tam delali?

Da sodnica Špela Koleta nima(?) ali noče(?) uporabiti zdrave pameti, je dokazala tudi z izjavo: Ker Novič 16. 12. 2017 zvečer (dan zločina) približno tri ure ni bil aktiven na internetu, je to dokaz, da je Novič morilec. Novič je kriv in pika! Prav tako sodnica Koleta priznava le mnenje enega sodnega izvedenca glede GSR-delcev  Franca Sabliča, ki je izdelal mnenje kot privatnik, sočasno pa je bil takrat direktor NFL, ki je v sestavi Policije, torej ni bil neodvisen! Slučaj? Ta izvedenec pri dokazovanju krivde uporablja kar verjetnostni račun. Zanimivo pa je, da ne pozna zakona težnosti. In medtem ko on, strojnik, zanika pasivno kontaminacijo tkanine z GSR-delci, pa dr. kemije Čeh z IJS pravi, da mikronski in manjši delci v tkanini ostanejo večno. Za Novičevi jakno je dejal, da ni bila na Via Boni, bila pa je na strelišču, ki ga je Novič obiskoval, in je prišlo do pasivne kontaminacije jakne. Enakega mnenja je tudi nemška izvedenka – kemičarka, ki je s kolegom balistikom zapisala, da ni možno z gotovostjo potrditi, da je Novič morilec. No, sodnice ni prepričala tudi Ester Ceket z NFL  na sojenju se je strinjala z nemško izvedenko. No, sodnica Koleta je presodila: ker je Noviča treba obsoditi (tako zahtevajo strici alias mafija), mora upoštevati le mnenje kontaminiranega Sabliča! Zanimivo pa je, da karakteristični delci sinoksidnih streliv (najdeni tulec) vsebujejo kumulativno sestavo le treh elementov – svinec, barij in antimon , ne pa tudi kositra, medtem ko je samo imenovani praktik Sablič v tulcu “našel” tudi GSR-delce s štirimi elementi – svinec, barij, antimon in kositer (Sn). Od kod je prišel kositer, ni razložil. O teh razhajanjih na sojenju še ni bilo razprave (sic!).

No, tožilka je na javni TV izjavila: “Saj sodba še ni pravnomočna.” Kaj je hotela sporočiti?

Iva Pavlin Žurman