Kot je potrebno preventivno ukrepanje za omejevanje širjenja koronavirusa, tako je potrebno tudi preventivno ukrepanje za omejevanje širjenja nepreverjenih in škodljivih novic, opozarja stroka!

dr. Alojz Ihan (Foto: Twitter)

Stroka ima kljub nekaterim nejasnostim v zvezi s covidom zelo dodelana in jasna stališča, ki temeljijo na preverjenih in s številnimi študijami podkrepljenimi dejstvi, je povedal predsednik Slovenske medicinske akademije, Pavel Poredoš. Poleg tega pa je tudi opozoril na to, da imajo mediji pri podajanju resničnih in preverjenih informacij zelo pomembno vlogo.

Pavel Poredoš je na novinarski konferenci, ki je potekala na temo komu verjeti ob različnih informacijah o covidu-19, opozoril, da imamo za zajezitev širjenja novega koronavirusa na voljo zgolj preventivne ukrepe, ob tem dejstvu pa je treba poudariti, da lahko prav vsak posameznik prispeva z zajezitvi epidemije. To, da se širijo informacije, ki so strokovno nepreverjene je namreč pesteč problem, sploh ob dejstvu, da tem mnenjem prisluhne široko občinstvo.

Epidemija je postala neobvladljiva,” je opozoril mikrobiolog in imunolog dr. Alojz Ihan ter dodal, da mnogi zaradi neprijetnosti, ki jih prinaša karantena, okužbo tajijo in se obnašajo, kot da sami virusa ne širijo. Pojasnil je tudi, da so ljudje pod vplivom medijskih stališč začeli izbirati izključno rešitev, ki ustreza njim samim. Ihan pa je izpostavil tudi pasivnost zdravniške zbornice ob razširjanju nestrokovnih stališč s strani zdravnikov. Sam je nedolgo nazaj odgovarjal na pisma kolegov in tako razbil nekaj mitov, ki sicer še naprej krožijo predvsem po družabnih omrežjih. Pred kratkim pa so vzpostavili tudi forum stališč, na katerem na vprašanja drugih zdravnikov glede covida odgovarja tudi dr. Ihan.

Vsak zdravnik se mora zavedati potencialne škodljivosti širjenja nestrokovnih mnenj
Strokovni direktor interne klinike UKC Ljubljana Zlatko Fras je potrdil, da je zdravnikom treba omogočiti, da odgovore na svoje dvome skušajo najti najprej znotraj zdravniških krogov. Prav tako je poudaril osebno in zdravnikovo etično, pa tudi družbeno odgovornost pri nastopanju v javnosti. Vsak zdravnik se mora zavedati potencialne škodljivosti takšnih nastopov. S tem se je strinjal tudi tajnik Slovenske medicinske akademije David Božidar Vodušek in poudaril, da je naloga vsakega zdravnika razumeti posebno odgovornost do družbe v krizni situaciji, poleg tega pa tudi kolegialno odgovornost do zdravniškega ceha. Predsednik Komisije za medicinsko etiko Božidar Voljč pa se je zavzel za javno objavo stališč razširjenih strokovnih kolegijev in zdravstvenega sveta pri ministrstvu za zdravje. “Kot je potrebno preventivno ukrepanje za omejevanje širjenja koronavirusa, tako je potrebno tudi preventivno ukrepanje za omejevanje širjenja takih nepreverjenih in škodljivih novic,” je poudaril.

Sara Bertoncelj