fbpx

Kot otroci v vrtcu. Ni jasno, ali ne mara Mariborčanov ali le njihovega župana.

Miro Cerar in Andrej Fištravec. Foto: STA

Miro Cerar od dneva nastopa svojega mandata – avgusta 2014 – uradno še ni obiskal mesta Maribor. Dejstvo ostaja nespremenjeno tudi po šestem uradnem vabilu, ki mu ga je pred desetimi dnevi poslal župan Maribora Andrej Fištravec. Bivši župan Franc Kangler krivdo pripisuje Fištravcu, mestna koalicija pa ne razume Cerarjeve neodzivnosti.

Predsednik vlade Miro Cerar se od avgusta 2014, ko je prevzel funkcijo, še ni oglasil v Mariboru. Zašel je že na kakšno nogometno tekmo ali prireditev, na uradnem obisku v štajerski prestolnici pa ga še vedno pričakujejo. Tako pravi župan Maribora Andrej Fištravec, ki je objavil že šesto uradno vabilo Miru Cerarju. V njem je zapisal, da ga je k ponovnem vabilu med drugim spodbudila tudi Cerarjeva izjava v enem izmed intervjujev, da “mariborska občinska politika ne zna jasno povedati, kaj hoče od vlade, oz. nima vizije”.

Uradno vabilo župana Cerarju najdete TUKAJ.

Andrej Fištravec. Foto: STA

Andrej Fištravec. Foto: STA

“Obisk predsednika vlade je nujen in logičen”
Iz kabineta župana Mestne občine Maribor sporočajo, da “šibek Maribor pomeni šibko Slovenijo, zato je delovni obisk predsednika vlade v mestu nujen in logičen. Še posebej v času, ko ima Maribor pripravljenih veliko razvojnih projektov, ki jih ne more realizirati sam brez sodelovanja z nacionalno oblastjo”.

Na vprašanje, ali se je po javni objavi šestega uradnega vabila Cerarju kaj spremenilo, odgovarjajo, da se kabinet predsednika vlade na povabilo še ni odzval.

Fištravec v vabilu navaja številne strategije in projekte mesta Maribor, ki bi jih želel predstaviti predsedniku vlade, saj jih brez sodelovanja vlade ne bo možno izpeljati.

V vabilu je Fištravec zapisal, da od Cerarja ne pričakuje, da on ali vlada namesto izvoljenih predstavnikov mesta oblikuje vizijo za Maribor. “Upravičeno pa pričakujemo, da se boste z njo seznanili na uradnem obisku našega univerzitetnega mesta,” je še dodal.

Bojan Požar. Foto: STA

Bojan Požar. Foto: STA

“Itak opažam v zadnjem času, da Cerar počne zelo malo logičnih in razumljivih stvari.”
Bojan Požar, novinar in odgovorni urednik Požareporta, pa pravi, da sicer ne ve, zakaj se Cerar vabilu ne odzove, da pa je to skrajno čudno: “Zadnjič sem bral njegov intervju in v svoji novinarski karieri še nisem slišal nobenega predsednika vlade, da bi grobo obračunal z mariborskim županom. To je nenavadno, ampak itak opažam v zadnjem času, da Cerar počne zelo malo logičnih in razumljivih stvari. Tudi to me nič kaj dosti ne preseneča več, da ne pride.”

Morda vas zanima tudi: Hrvaški Milijarder še enkrat: “Jaz sem Cerarja malo financiral, veste?”
Cerar: Politiki so konji, ki imajo policiste za kmete

Franc Kangler. Foto: STA

Franc Kangler. Foto: STA

Kangler: Fištravec je bil raje na nogometni tekmi, kot da bi se srečal s Cerarjem
Bivši mariborski župan Franc Kangler situacijo v Mariboru komentira: “Žalostno je to, da se je gospod Cerar hotel dvakrat dobiti, pa gospod Fištravec ni imel časa v Mariboru. To je znano. Sicer pa Fištravec očitno ne zna vzpostaviti dialoga z vlado. Jaz nikoli nisem imel težav s predsednikom vlade Janezom Janšo ali Borutom Pahorjem. Oba sta prišla k meni, pri obeh sem imel vrata odprta, tudi če sem bil kdaj kritičen.”

Stojan Auer. Foto: STA

Stojan Auer. Foto: STA

Maribor nima nobenih pripravljenih projektov
Stojan Auer, slovenski medijec in mariborski mestni svetnik, pravi, da v Mariboru ni pripravljenih projektov, ki bi jih lahko predstavili predsedniku vlade. “Ko pride predsednik vlade, mora imeti mesto pripravljene projekte, načrte, prioritete. Mi tega nimamo. Mi danes, če pride jutri predsednik vlade, nimamo nobenih prioritet in nobenih ciljev.”  

Saša Pelko. Foto: STA

Saša Pelko. Foto: STA

“Obstaja vtis, kot da je župan Fištravec na bojni nogi s Cerarjem”
Cerarjevo neodzivnost je komentiral tudi mestni svetnik Saša Pelko: “Ne bi rekel, da je predsednik vlade Mariboru nenaklonjen, bojim pa se, da je vzrok za njegovo neodzivnost v njegovih prišepetovalcih, ki mu očitno ne želijo predstaviti resnične slike Maribora in njegovih potreb. Obstaja vtis, kot da je župan Fištravec na bojni nogi s Cerarjem. To seveda ne drži.”

“Maribor in njegovi prebivalci si zaslužijo obisk predsednika vlade.”
Nenavadne poteze Mira Cerarja torej presenečajo Mariborčane, saj kot pravi župan Fištravec, si “mesto Maribor in njegovi prebivalci zaslužijo uradni obisk predsednika vlade“. Ne glede na razlike v osebnih in strankarskih pogledih, ki jih morda imata z županom Fištravcem, je 15 mesecev, odkar je Cerar nastopil funkcijo predsednika vlade, precej dolgo časovno obdobje, v katero bi se morda dalo stlačiti en obisk – drugega največjega mesta v Sloveniji.

Anja Dangubič