Krive ovadbe: Ermenčeva propadla z ovadbo proti Škerbincu, proti Požarju še ne …

Načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc. (Foto: STA)

Načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc je propadla z ovadbo proti nekdanjemu poveljniku sil Slovenske vojske generalu Mihi Škerbincu. Škerbinca je Ermenčeva ovadila, ker naj bi jo po zaupnem poročilu vojaške obveščevalne službe ogrožal s pojasnili vojakom o člankih v medijih o njenem zdravju. Postopek je ustavljen v zanimivem času, ko je Sova v medije razširila informacije, da je ovadila znane in neznane storilce, ki so po poslanskem nadzoru Sove javnost obveščali o zaposlitvi lepe Nataše na Sovi.

Javnost je o zaposlitvi Nataše v resnici izvedela že veliko prej iz medijev. Podatki so ušli Sovi in ne nadzornikom, je ta teden opozoril šef komisije za nadzor obveščevalcev Matej Tonin (NSi) in dodal, da so ovadbe verjetno krive za odvračanje pozornosti, kar je lahko tudi kaznivo.

Požarja ovadila vojaškim obveščevalcem
Pri Ermenčevi so najprej v Delu opozorili, da je že dolgo ni opaziti, in to dopolnili, da je na bolniški iz neznanih razlogov. Potem pa je Bojan Požar na svojem portalu zapisal: “Po naših informacijah iz virov znotraj Slovenske vojske se je namreč generalmajorka 12 dni zdravila v ljubljanski Univerzitetni psihiatrični kliniki (Ljubljana – Polje), kamor naj bi jo pripeljali zaradi ‘zloma’.” “Naznanjeno kaznivo dejanje nima znakov kaznivega dejanja,” se je razpletlo z ovadbo Ermenčeve proti Škerbincu, sem zdaj izvedel.

Ni pa še končan postopek, ki ga je načelnica generalštaba zaradi zgoraj citiranega pisanja sprožila proti Požarju, ki je moral avgusta na zaslišanje na policijo. Tam policistom, na zaslišanje je prišel z odvetnikom Francijem Matozom, ni povedal nič. Požar pa me je opozoril, da je na tem zaslišanju v dokumentih policije opazil, da ga Ermenčeva ni ovadila policiji, ovadba je šla vojaški obveščevalni službi, kar je nenavadno, ker Požar ni general ali vojak. Kot, denimo, Škerbinc. Ali bo tožilstvo po policijskem zaslišanju Požarja nadaljevalo postopek, Požar še ne ve.

Miha Škerbinc v državnem zboru. (Foto: Peter Jančič)

Da postopka, ki ga je sprožila Ermenčeva proti Škerbincu, ne bo, je bilo precej pričakovano, ker zakoni nikjer ne prepovedujejo razprav o pisanju medijev o zdravju načelnice generalštaba med generali in vojaki. Škerbinc je, povrhu, s pojasnili poskušal ustaviti govorice med sodelavci in vojaki, ki jih je sprožila prav Ermenčeva, ko je zavrnila možnost, da bi medijem pojasnila, kakšne zdravstvene težave je imela. Pri tem, da je njena zasebna stvar, zakaj je bila na bolniški, še vedno vztraja. Če ni verodostojnih informacij, se pojavijo govorice. Govorice so bile, da se je zlomila pod pritiski Karla Erjavca, ko je šlo za plače vojakov.

Sta položaj zlorabila Erjavec in Matijevič?
Ali je Ermenčeva tudi Škerbinca ovadila kar vojaški obveščevalni službi in kakšna je bila vsebina njene ovadbe, načelnica generalštaba javnosti ni bila pripravljena razkriti. Ni pa bila njena ovadba temelj za nadzor vojaških obveščevalcev nad Škerbincem, ki ga je odredil minister za obrambo Karl Erjavec, ki je pozneje na predlog Ermenčeve poveljnika sil Škerbinca vsega tri mesece po tem, ko ga je sam imenoval, odstavil. Ovadila je Ermenčeva Škerbinca že po odstavitvi. Možnosti, da je zaplete z obveščevalci Erjavec skonstruiral, da bi se znebil Škerbinca, ni mogoče izključiti. Takrat je Erjavec Škerbinca tudi ostro napadel zaradi nočnega streljanja na Počku, ki ga je odredil in z ameriško vojsko dolgo načrtoval in urejal Erjavec s svojimi sodelavci sam. Za ovadbo se je Ermenčeva odločila po izsledkih nadzora vojaških obveščevalcev, ki ga je zahteval Erjavec, a ta nadzor je bil hudo sporen, zaradi česar potekajo tudi obratni postopki.

Minister Karl Erjavec (Foto: STA)

Škerbinc je ministra Erjavca in šefa obveščevalne službe Dejana Matijeviča kazensko ovadil zaradi zlorabe položaja, ker sta odredila nezakonit nadzor. Uslužbenci vojaške obveščevalne službe so na poveljstvu sil ves dan zasliševali zaposlene, kaj je Škerbinc govoril sodelavcem in vojakom o razlogih bolniške odsotnosti Ermenčeve, govor poveljnika sil pa po nobenem zakonu ni prepovedan ali kazniv. Škerbinca samega takrat celo niso zaslišali, čeprav so menda preverjali, kaj je govoril. Da je bil ta nadzor nad Škerbincem oziroma raba policijskih pooblasti, ko ni bilo nobene ovadbe, nezakonit, je ugotovila že komisija za nadzor obveščevalnih služb, in to je bil eden temeljev za interpelacijo proti obrambnemu ministru Erjavcu, ki pa so ga koalicijski poslanci zaščitili, ker premier Marjan Šarec potrebuje njegovo stranko za vladanje.

Erjavec je zanikal, da bi prekršil pooblastila, obveščevalci po njegovi oceni niso izvajali ne obveščevalnih in ne policijskih aktivnosti z zaslišanji vojakov in oficirjev, kaj jim je govoril takratni glavni šef vojske o pisanju medijev o zdravju Ermenčeve.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • Stajerka

  …saj niso normalni…..politiki in vodstveni kader JS/JU so JAVNE osebnosti…..tega se morajo zavedat, preden se podajo na funkcije……NI zasebnosti v nobeni točki!!!…..in namesto, da bi se ukvarjali s funkcijo za katero so PLAČANI, se ukvarjajo sami s sabo in iščejo sovražnike, predvsem tiste, ki jim sploh upajo gledat pod prste……..pa še nekaj je zanimivo, ravno te osebe na veliko opletajo po tujih politikih, predvsem takšnih, ki niso po njihovem okusu……
  ….PODN…..

  • zokispoki

   A je to dec, na sliki zgoraj ? Sam vprasam !?

   • Franc Šink

    Ima malce predolg ščegetavček.

   • pajot

    LGTB

    • zokispoki

     Pedri !

  • Franc Šink

   Super !

 • Vera

  Na takem mestu mora biti moški, ne pa malo ženšče .G.Škerbinca nazaj tja,kjer je bil v slovenski vojski,pred Ermenčevo .

 • Antonius

  Ljubljene in pametne nedolžnost podarijo v postelji, neumne jo zgubijo pa na sodišču.

 • Franc Šink

  So normalni so.Ne obvladajo pa tega poklica. Tukaj ima pa Štajerka popolnoma prav.

 • rdečicvet

  Nekoč -England – železna LADY – M. Tacher

 • Andrej

  To je resnično stanje duha slovenske vlade.

  Ne zanima jih, da na mejo pošljejo vojake brez orožja in pooblastil, silno pomembno pa je, če je ona generalica bila bolna. Pa nihče ni opazil, ko je ni bilo.

 • tramal

  A je ta dvospolnica že nazaj iz umobolnice.?V Slovenski vojski imamo srbske oficirje in zmešano dvospolnico na položajih.

 • ZatonMesecnikov

  Mislim, včeraj sem jo gledal na TV, ko je nekaj povedala v kamero. Pa to je štos. Neka klika se dela norca iz Slovencev. Pa mislim da vem kdo, pa tudi nagibe zakaj tako, slutim.

  • lojze

   Tudi sam sem poslušal odgovore, najprej je bila tišina, zadrega (nevednost, neumnost) potem nekaj mašil in odgovor brez repa in glave. So pa zamenjali Škerbinca. Pri tej vladi in tem premierju gre vse po načelu, da nihče ne sme biti modrejši kot je prvi minister. Zdaj vidite v kakšni zadregi je Slovenija. Pametni, modri ne smejo, bedaki ne znajo.

   • ZatonMesecnikov

    Se strinjam. Delovala je, kot da je bila zadeta. Če je izraz zmedeno, za to zelo mil.

 • Aton

  Za boljševiško pravo je dovolj, če je vložena obtožba. Včasih so jih pobil, danes pa se zadeve valjajo po sodiščih. Učinek je isti. Volilna raja navdušeno prikimava.

 • totex39

  Res je sramotno, da se v vojski razpravlja o takih čenčavih nepomembnih stvareh, namesto, da bi gospo zamenjali, ki ni “zrela” za tak položaj.

 • sloustava

  Bravo, Miha!

 • est

  Draga madam. Ne sramotit sebe in Slovenske vojske. Odstopite, to je najboljša rešitev. Slovenska vojska rabi sposobnega generala, ne pa Erjavčevega ritoliznico. Slovenija si zasluži ponosno slovensko vojsko, ki bo branila meje. Če je potrebni, tudi močno udariti po mizi, ko se branijo slovenstvo. Seveda od Vas tega ne pričakujem in ne morem pričakovati!

  • rubec

   Kako naj udari po mizi, če je miza običajno 80 cm visoka.

   • Vera

    :) :) :)

 • tohuvabohu

  Majorka, ti si kriva,
  si fanta namočila.
  Majorka, majorka,
  major-majorčica.

 • alojz

  Naj se gre ta vlada politične in psihološke igrice nekje na samem. Mi pa imejmo ta čas tehnično vlado sestavljeno iz gospodarstvenikov.

 • pytm

  Kot jaz razumem tole, se je izkazalo, da je bila kriva ovadba.
  Kriva ovadba je kaznivo dejanje. Kaj pa zdaj ?

 • mare

  A stara mama še ni v penziji. Pozdrav na levo krug.

 • Artur

  Če je nebi vedel kdo je bi takoj pomislil, da se je je ravnokar obril-a.

 • RATATA

  Iz koliko kosov je bilo treba sestavit Ermenca, da je postal đeneral se fprašam..

  • pytm

   Si mislu Škerbinca, nje ?

   • RATATA

    Ti priznam, da nisem nič mislu, le tipku sem.

 • IZBIRA

  https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/clanek/nekdanja-ministrica-se-lahko-za-odskodnino-obrise-pod-nosom-239482
  Na zgornjem naslovu je še ena od prvorazrednih, katera, ko jih zalotijo s prsti v marmeladi, namesto, da bi se pokesala, vloži tožbo in zahteva še več. Je zgubila tožbo. Vsaj nekaj od sodišča v imenu ljudstva.

 • xtc

  Matr ,ko zagledaš ovadbo od tako grdega frisa pa zihr veš da je lažna-no še sodišče je to razpoznalo.
  Tale sodi na kak plakat na AC zaradi hitre in prehitre vožnje-,ko bodo fris zagledal se bodo vozili ne 130 ampak 30 sam ,da ga ne gledajo.

  • IZBIRA

   Ampak je bila pa marljiva kt zgleda. Tolk odlikovanj na njej da jih ne spraviš v kader. Boga s tem komaj stoj, jah.

   • xtc

    Kot pr titovih “herojih” NOB in “rada i djela”

 • milanček

  babji quasimodo, enostavno, nažri se ga in potem takoj na zanko okoli vratu!

 • xtc

  Sam tale fris na plakate Wilkomen Zu EU Solcehe flammemige Freauen Er Warten Sie-pa še 50 let nebo nikogar več w EU.

 • Artur

  Muškarača la kukarača .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!