fbpx

Kruto 1941: Na današnji dan partizan v Krki utopil 9-letnega fantka, umor pa prikazal kot naravno nesrečo!

Foto: STA

Kljub temu, da je OF pričela z atentati na Slovence že poleti 1941, so bili slovenski časniki zaradi italijanske cenzure primorani v to, da o teh umorih pišejo kot o primerih naravne smrti. Enako je bilo tudi v primeru nedolžnega 9-letnika, ki so se ga znebili partizani. 

Zločin, ki ga je medvojno slovensko časopisje kot enega prvih pripisalo partizanom, se je dogodil 22. novembra 1941 v Podbukovju pri Krki. Gre za novico o umoru komaj 9-letnega dečka, ki je med begom za življenje pristal mrtev v reki Krki in to nič dolžen nič kriv.

Umor Jožeta Zaletelja, sina lovskega čuvaja iz Podbukovja, je prišel v medije po tem, ko je februarja 1942 cenzura popustila v tolikšni meri, da je postalo mogoče pisati o zločinih partizanov. V skladu z njihovim poročanjem je tarčo partizanov sicer predstavljal oče Zaletelj, ki so mu partizani zastavili zasedo znotraj njegove hiše, a se je ta uspel nastavljeni zasedi izogniti.

Foto: WikimediaCommons

14-letnik videl utopitev brata
Ob vsem tem je nastala prava zmeda, dogajanje pa je še posebej prestrašilo dva od njegovih otrok, ki sta v begu za življenje zbežala proti bližnji reki Krki. 9-letnega Jožeta je po besedah njegovega 14-letnega brata Antona zgrabil partizan in ga odvlekel proti reki. Anton, ki je med skrivanjem v bližnjem grmovju spremljal dogajanje, je povedal, da  je partizan Jožeta utopil.  Kljub temu, da so partizani tedaj smrt 9-letnika prikazali kot naravno nesrečo, je čez čas postalo jasno, da je to daleč od resnice.

Slovenska zemlja je že med drugo svetovno vojno, predvsem pa po njej, doživela največje prelivanje bratske krvi v zgodovini. Po uspešni izvedbi revolucije so komunisti v škodo lastnega prebivalstva prevzeli oblast in v smrt pognali na desettisoče moških, žensk, otrok. Mnoge so brutalno mučili in se nad njimi nečloveško izživljali. Dandanes se poskuša grozote komunizma prikriti z obljubami o spravi in z nastavljanjem režimu prijaznih ljudi na urade, ki naj bi na objektiven način raziskovali sramotna grozodejstva, do katerih je prišlo.

H. M.