fbpx

[FOTO] Shod pred Kučanovo hišo: Besedni spopad med Štefko in protestniki

Pogovor med Kučanovo ženo Štefko in Klemnom Zbačnikom (foto: N. K.).

Pred hišo Milana Kučana so se na shodu zbrali protestniki, ki se, kot so dejali, ne strinjajo z njegovimi izjavami in politiko, ki je po njihovem mnenju kriva za vse večje družbenopolitične probleme v slovenski družbi. Protestnike je prišla pozdravit le Kučanova žena Štefka, prinesla pa jim je tudi čaj. Na prizorišču so bili tudi policisti.

Ob 12. uri, ko je bil shod napovedan, sta bila pred hišo Milana Kučana le dva policijska avtomobila in nekaj novinarjev. Nato je prišlo okoli 10 protestnikov s transparenti, na katerih je pisalo: “Kučan, kje so naše milijarde?”, “Kučan, plavi, dovolj nam je!” in “NLB, Kučanovih družinska last!”

Kučanova žena je protestnikom prinesla čaj (foto: N. K.).

Kučanova žena je protestnikom prinesla čaj (foto: N. K.).

Štefka je jeznega protestnika pobožala po glavi in mu podala čaj
Kučana sicer ni bilo, protestnike pa je prišla pozdravit njegova žena Štefka, ki jim je prinesla tudi čaj. Protestniki so jo začeli zasliševati, kje je Kučan in ali je ona njegova odvetnica. “Ne, sem pa njegova žena,” jim je vidno razburjeno odgovorila. Udeležence shoda je vprašala, ali se spodobi takšno obnašanje do človeka, ki je Slovenijo pripeljal do samostojnosti. Prav tako je poudarila, da se knjig ne zažiga in da tudi te knjige ne bi smeli zažgati.

Gospa Štefka in protestniki so se nato zapletli v besedni spopad. “Kaj vam je Milan naredil, kaj vam je naredil?” je soproga spraševala protestnike. Eden izmed njih jo je opomnil, da je bil Kučan proti osamosvojitvi Slovenije. “A, dajte no!” mu je odgovorila Štefka in ga materinsko pobožala po glavi ter mu podala čaj.

Protestniki so nato želeli zažgati Kučanovo knjigo, vendar jim to ni uspelo. Nato se je shod zaključil.

Poskus zažiga Kučanove knjige (foto: N. K.).

Poskus zažiga Kučanove knjige (foto: N. K.).

Iz Kučanovih besed izhajajo mnogi problemi v slovenski družbi
Kot smo že poročali, so protestniki shod napovedali že pred dnevi, ideja pa se je sprožila preko socialnih omrežij, predvsem v skupini Zveze slovenskih domoljubov. Povod za shod je nedavno objavljena knjiga Boža Repeta o Milanu Kučanu. V njej so navedene tudi nekatere njegove konfliktne izjave, ki so pripadnike Zveze slovenskih domoljubov tako razjezile, da so se odločili protestirati.

Zbačnik: Za migrante imamo denar, za slovenske državljane pa ne
Zbrane protestnike je na shodu najprej nagovoril Klemen Zbačnik, ki je med drugim poudaril, da je mnogo slovenskih državljanov na robu preživetja, medtem ko vlada ne more sprejeti ukrepov, ki bi jim zagotovile normalno življenje. “Po drugi strani pa tujim migrantom, ki s seboj nosijo velike količine denarja, nudijo zastonj prevoz v ciljne države EU,” je prepričan.

Protestniki zahtevajo prenehanje medijskega monopola s strani RTV Slovenija
Med drugim protestniki od vlade pričakujejo, da popravi in uredi zakonodajo o zaplembi premoženja doma in v tujini, želijo pa tudi, da se v Sloveniji preneha medijska blokada. Mainstream mediji po njihovem prepričanju govorijo samo eno resnico oziroma z drugimi besedami – laži. Zahtevajo tudi prenehanje monopola RTV Slovenija, prav tako pa so napovedali, da bodo Zakon o RTV dali v presojo ustavnemu sodišču.

Protestnike so v knjigi razburile predvsem tiste izjave bivšega predsednika republike, ko je dejal, da bi bila neodvisna Slovenija najbolj črnogleda varianta, ter se je zavzemal za ohranjanje Jugoslavije. Kot pravi Zbačnik, ki se je shoda udeležil, ”take izjave kažejo na njegovo frustracijo do lastnega naroda in samostojnosti. Iz tega izhajajo vsi ostali problemi v slovenski družbi, tudi na primer odnos do migrantstva, ko imajo migranti sedaj več pravic kot lokalno prebivalstvo, saj jim nudimo zastonj prevoz, hrano in ostale dobrine”.

Policija je protestnike pričakala mirno, opozorila jih je zgolj, da ne smejo kuriti ognja, ki bi lahko ogrožal varnost ljudi. Shod je bil kljub besednemu incidentu dokaj miren, zato njeno posredovanje ni bilo potrebno.

M. G., N. K.