fbpx

Kučan in njegov odmev – Kaj bo storila Deša Cener in kako bo preklinjal Branko Masleša

Milan Kučan.

“Tovariš Kučan, stopite pred Slovence in povejte …,” in “Ovaden je Kučan: Se bojim, da bo v kratkem izgubil spomin,” so se med drugim glasili odzivi, ko je odjeknila novica, da je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve VSO pripravilo ovadbo zoper Milana Kučana. 

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je zaradi veleizdaje Slovenije podalo kazensko ovadbo zoper Milana Kučana, nekdanjega predsednika Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije in predsednika Predsedstva Republike Slovenije. Razloge in vsebino kazenske ovadbe ter dokaze zanjo so na novinarski konferenci predstavili predsednik Združenja VSO Aleš Hojs in člana predsedstva Janez Janša ter Igor Bavčar.

Občutki in odzivi ljudi na ovadbo so bili zelo različni. Od tistih, ki so čakali 25 let, da organi pregona končno preverijo in obravnavajo večno privilegiranega Kučana, saj je kljub zaviranju osamosvojitve mirno dočakal politično upokojitev, do tistih, ki so in mu bodo vedno stali ob strani.

Ivan Kukar (foto: Nova24TV).

Ivan Kukar (foto: Nova24TV).

“To ovadbo je potrebno razumeti v kontekstu današnjega časa in tudi zadnjih 25 let. Nekatera vprašanja v Sloveniji so ostala nerazčiščena. Eno od političnih, družbenih pa tudi zgodovinskih vprašanj je tudi to dogajanje, ki je obravnavano v tej kazenski ovadbi,” je prepričan pravnik Ivan Kukar.

Po njegovem bo moralo sodstvo to ovadbo jemati v skladu s procesnimi pravili, nadaljnji potek postopka pa ostaja veliko vprašanje, je pojasnil. “Jaz dvomim, da bo zadeva doživela obsodilni epilog, se bodo pa vsekakor v družbi ob poteku tega sodnega postopka lahko razčiščevala nekatera zelo pomembna vprašanja, na katerih temelji samostojna Slovenija. Že to, da se bomo začeli o teh vprašanjih resno pogovarjati in se začeli zavedati, da ne gre za neke nepomembne zadeve, ki morajo izginiti iz našega spomina, je po moji oceni dovolj velik učinek. Torej da o tem stvareh razmišljamo, se o njih pogovarjamo in jih tudi kritično presojamo,” je Kukar še dodal za Novo24TV.

 

Politika spektakla
Oglasili so se tudi nasprotniki pomladne politike Janeza Janše, ki menijo, da gre pri vsem tem za spektakel. Novinar Dela Zoran Potič je pri predstavitvi ovadbe očitno zelo užival.

Nekdo živi v paralelni realnosti
Poslanca Socialnih demokratov Jana Škoberneta, ki svoje misli redno zapisuje na Twitterju in Facebooku, tudi ko je lačen in si za večerjo želi kuhanih špagetov, je tokrat zmotilo, da “je nekdo izgubil stik s tem in pričel živeti v nekem drugem svetu, neki paralelni realnosti …” Priznati je treba, da so skrbi velikega častilca kulta tovariša Tita in NOB res utemeljene.

To so napisali na socialnih omrežjih na Kučanovo ovadbo. Novinar Dela Potič je ob tem užival 1

Bosta Kučana v roke dobila Deša Cener in Branko Masleša?
Sodnica Okrožnega sodišča v Ljubljani Deša Cener, ki je znana po pregonu osamosvojiteljev, še posebej rada pa zavira preiskovanje več milijard evrov vredne bančne luknje, si potiho očitno želi, da bi v roke dobila tudi Milana Kučana. Ali se bo s to ovadbo in njenim subjektom spopadla na isti način, kot se je s Tonetom Krkovičem in njegovo sestrelitvijo helikopterja, bomo z veseljem spremljali. Prav tako pa bo pomemben korak k neodvisnosti in nepristranskosti sodstva naredil vrhovni sodnik Branko Masleša, če bo za Kučana izrekel enake besede, kot jih je za Janeza Janšo v času Patrie: Da ga je potrebno s****t.

Oglasili so se tudi Kučanovi nasledniki: nekdanjega predsednika države in šefa slovenske partije, ki je imel “velike zasluge pri vzpostavljanju naše države”, doživljajo kot žrtev osebnih in političnih diskreditacij.

M. P.