Kučan na Svetem Urhu znova zlorabljal “agendo za mir”

Milan Kučan, protiosamosvojitelj in stric in ozadja (Foto: STA)

Zveza združenj borcev za vrednote NOB je za govorca na žalni slovesnosti na Svetem Urhu določila Milana Kučana. Njegov na videz spravljiv govor je bil znova poln licemerja in dvojnih meril.

Komunistična nomenklatura se je ob dnevu spomina na mrtve, kakor praznik vseh svetih poimenuje levica, zbrala na Svetem Urhu, kjer je bilo med 2. svetovno vojno ubitih več partizanov. Blizu kraja, kjer sta se eni izmed podobnih komemoracij objela večkrat obtoženi ljubljanski župan Zoran Janković in pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, kar je pomenilo tudi uradno združitev oblasti s sistemsko korupcijo.

Danes je levica in vlada v resni krizi, zato Zveza združenj borcev za vrednote NOB organizacije ni prepustila naključju in je mesto govornika prepustila svojemu glavnemu šefu, najvplivnejšem partijcu v Sloveniji, Milanu Kučanu. Zanj je značilno to, da spregovori takrat, ko je treba zadeve “sanirati in umiriti”. A njegov na videz spravljiv govor je bil znova poln licemerja in dvojnih meril. Agenda zavzemanja za mir je namreč polna nasprotij, na katere je treba opozoriti.

Vulgarna podoba slovenskega pravosodja: Janković in ministrica Švarc Pipanova v objemu (Foto: posnetek zaslona)

Milan Kučan nikoli ni obsodil povzročitelja največjega gorja na naših tleh – terorizma in pobojev partizanov med vojno in po njej. Se pa častilci rdečega terorja redno dobivajo na kraju, ki je bil posledica njihovih zavržnih dejanj. Milan Kučan obsoja vojno in se zavzema za mir po tistem, ko se je Ukrajina pričela uspešno braniti proti ruskemu okupatorju. Milan Kučan bi vojno stanje na Bližnjem vzhodu reševal po mirni poti po tistem, ko so Hamasovi teroristi na domovih zverinsko pobili okoli 1400 nedolžnih civilistov in je moral Izrael odgovoriti s silo, da bi za vedno uničil teroristično Hamasovo grožnjo, ki je onemogočala mirno sobivanje med palestinskim in izraelskim narodom. Vse to pa kot vedno rad zapakira v parolo “na pravi strani zgodovine“, ki jo prav njegova politika redno zlorablja v politične namene. Kot je že večkrat opozoril dr. Žiga Turk, “zgodovina nima strani. Stran imajo samo zgodovinarji. In politiki. Prava stran zgodovine je zgolj argument tistih, ki nimajo argumentov.

V nadaljevanju si preberite Kučanov nagovor na Svetem Urhu:

Zločini in množično teptanje človekovega dostojanstva od Karabaha prek Ukrajine vse do strašljivega dogajanja na Bližnjem vzhodu ne dovoljujejo, da bi molčali. Današnja slovesnost je zato in tudi mora biti protest zoper nasilje. Je glas proti vojni,” je v nagovoru izpostavil Kučan.

Kot je dejal, se v vojnah sprožajo in poskušajo celo upravičevati človekova najnizkotnejša dejanja. “Takšna nedopovedljiva, kot jih v sebi skriva tudi ta kraj spomina. Ljudje, ki so jih doživeli, zato po vsem svetu dvigujejo glas, naj se nikoli več ne ponovijo. Pa vendar se vedno znova in znova ponavljajo, vedno znova je človek v tej svoji iskreni želji prevaran,” je dejal nekdanji predsednik republike. Prepričan je, da bi bilo spore, ki jih poskušajo rešiti z orožjem, mogoče rešiti po mirni poti.

Svet, v katerem smo se morali Slovenci boriti proti agresiji JLA in za pravičen mir, je bil drugačen od današnjega. Razmerja in boj za prevlado v njem se danes vzpostavljajo z velikimi napetostmi, v katerih velike sile pogosto ne prevzemajo odgovornosti za mir, ki bi bila sorazmerna njihovemu vplivu in moči,” je še dejal Kučan.

Ob vsem, kar se dogaja v svetu okoli nas, je Kučan trdno prepričan, da danes stati na pravi strani zgodovine pomeni stati na strani miru.

Je težko. A vredno se je spomniti besed iz Talmuda, da kdor reši eno življenje, reši ves svet. Za začetek bo dovolj, če se bomo zavzeli za reševanje tistih, ki jih zmoremo rešiti pred zlom vojne in njenega strašljivega objema. In za to gre. Zato je vredno hoditi k tej grobnici na Svetem Urhu. Zato se je vredno spominjati,” je sklenil.

Andrej Žitnik