fbpx

To financiramo: Kustosinja Moderne galerije Martina Vovk v stilu Mussolinijevih fašistov poziva na puč!

Kustosinja Moderne galerije Martina Vovk (foto: STA, facebook)

Koliko premalo delajo za državni denar in kako veliko raje protestirajo proti vladi, te dni dokazuje še ena v vrsti levičarskih kruhoborcev, kustosinja v Moderni galeriji, Martina Vovk. Njene objave na socialnih omrežjih kažejo, da že več kot mesec dni pridno kolesari na protivladnih neprijavljenih protestih. Velja spomniti, da se Moderna galerija v veliki meri financira iz državnega denarja, kajti časa ali sposobnosti, da bi sestavili razstavo s katero bi zmogli privabiti obiskovalce tudi v času pred korono enostavno ni. Njihova kustosinja namreč raje protestira proti vladi.

“Več nas bo, prej bomo na cilju! In za vreme nam je povsem popolnoma čisto zares vseeno,” je ob udeležbi protivladnih protestov 15. maja 2020 zapisala kustosinja Moderne galerije Martina Vovk.

“To je za vse nas, nismo hoteli korupcije in hujskaštva, ki ne pristajamo na poniževanje samo zato, ker govorimo, kar mislimo in ker ne pristajamo na diktaturo primitivnosti … kolesarimo in vztrajamo!” je Vovkova stopnjevala retoriko 22. maja 2020. “Še več nas je, še prej bomo na cilju!!! No passaran!” se je bralo v naslednji objavi na Facebooku.

Foto: Facebook

“Takole se je danes na kolesarskem protestu izgubila četica ninja želv … Na Šubičevi so potem našli svoje tovariše, ki so prišli tja varovat … ne vem koga točno.” je istega dne zapisala Vovkova in objavila fotografijo policistov v zaščitni opremi. “Za zasedbo policijske postaje vardovskih prenapetežev jih sicer niso rabili, tam ni bilo nič posebnega, samo ene par zansenjakov je zasliševalo policaja, no big deal, kenede … ne pa te množične paravojaške vaje v petkih v Ljubljani. Teh pa se je za bat, izgleda.”

Radikalizacija javnih objav
29. maja je Vovkova objavila sliko na kateri sta dva zamaskirana protestnika kazala napis “banda hudičeva” in ga pospremila s komentarjem “jedernato”.

A če se je v maju radikalizacija v objavah kustosinje stopnjevala, je bilo v zapisu, ki je bil objavljen med zadnjimi protesti čutiti razočaranje. “Razočaranja vredna nesolidarnost in netoleranca znotraj množice protestnikov je zapisala Vovkova, ki jo je po vsemu sodeč zmotilo, da niso bili vsi protestniki navdušeni nad predpisano garderobo v črnem zaradi katere se jih je prijela primerjava s črnosrajčniki.

Foto: Facebook

“Jaz niti poziva po oblačenju v črno ne razumem kot prisile temveč kot izključno lastno izbiro,” je zapisala Vovkova. Seveda gre za lastno izbiro. A dejstvo, da so se v enako barvo oblačili fašisti in zahtevali spremebo oblasti, kakor to počnejo protivladni protestniki, to izbiro postavi v luč, ki je marsikateri protestnik ni pripravljen požreti. Prepričani so bili, da so oni antifašisti, zdaj pa tudi sami počasi spoznavajo, da počnejo isto, kot so fašisti.

Protestnikom ni všeč primerjava s črnosrajčniki
“Razumem pa tudi da izvira iz solidarnosti z antifa, ki jih je JJ izbral za tarčo svojega perfidnega zmerjanja in razumem tudi da je reakcija na “črnosrajčnike”, kar je za Primorce posebej huda obtožba,” je še zapisala Vovkova. Kustosinja Moderne galerije razume veliko tega, a mogoče najbolj zanimivo je ravno dejstvo, da je iz njenega zapisa razbrati, da pripadnike radikalne levičarske Antife obravnava kot žrtveno jagnje, kot nič krive posameznike, ki se jih je premier odločil marginalizirati. Ob tem v celoti zanemari dejstvo, da so ravno pripadniki Antife na protestih pred več kot tednom dni napadali policiste.

Med kupom napisov “smrt janšizmu” je najti tudi Ivana Galeta (foto: STA)

Vovkova pa po vsem sodeč  ne vidi nikakršnega problema v grožnjah s smrtjo in pozivih k nasilju, ki se pojavljajo na protivladnih protestih, kakršen je “smrt janšizmu.”

“Za upor je ipak treba malo poguma in veliko vztrajnosti. In brezmejne tolerance do ljudi, ki tudi protestirajo, pa se izražajo drugače. Nasprotujemo isti fašistični paradigmi, ki nas razjeda na več nivojih. Kako posamezniki to počnejo naj zares ostane lastna izbira, eni se pač radi mečejo čez ograjo, drugi pa ne,” je še zapisala Vovkova.

Spomin kustosinje je ali hudo selektiven, ali pa res slabo pozna zgodovino. Upor, z drugimi besedami puč, so izvedli tudi Mussolinijevi fašisti, ki so se oblekli v črno in odkorakali v Rim ter prevzeli oblasti.

Rihard Orel