fbpx

Predsednik sindikata taksistov gre dobesedno na nož: Za dosego svojih ciljev – nasprotovanje Uberju – podpira celo kastracijo novinarja!

predsednik Sindikata taksistov pri SDPZ Dejan Jefim (Foto: FB DF)

Potem, ko je minister za infrastrukturo in promet Jernej Vrtovec napovedal zakonodajo, ki bo uredila oziroma modernizirala obstoječe taksi storitve, med drugim tudi lažje poslovanje med ponudniki in povpraševalci, je na strani povpraševanja opaziti vedno večjo podporo prihodu ponudnikov, kot je Uber. To seveda ni čudno, saj tovrstne storitve uporabnikom omogočajo cenejše prevoze, vnaprej znan znesek vožnje, nadzor nad prihodom taksija itd. Ker je raziskovalni novinar Bojan Požar v sredo razkril, čemu v resnici predsednik Sindikata taksistov pri SDPZ Dejan Jefim tako goreče nasprotuje prihodu Uberja v Slovenijo, so mu grozili s fizičnim nasiljem?!

“Zaradi groženj z nasiljem smo že včeraj na generalno policijsko upravo pisno podali naznanilo (ovadbo) zoper (ne)znanega storilca, saj tovrstnega početja ne nameravamo (več) tolerirati,” je mogoče prebrati na strani Požareport in to le dan potem, ko je bilo razkrito ozadje Dejana Jefima, sicer solastnika in direktorja družbe Net-Informatika, ki slovenske taksiste nagovarja proti “izkoriščevalskim” Uberjem z namenom, da mu pomagajo pri ohranitvi monopola nad digitalnimi platformami.

Kdo se boji konkurence?
Jefim goreče nasprotuje prihodu Uberja, ker kot pravi, ga pozna v njegovo drobovje in o njem nima nič dobrega za povedati. V pogovoru za Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije je priznal, da je po izobrazbi programer in ustanovitelj podjetja Net Informatika. Na vprašanje, kako se je znašel sredi zgodbe s taksisti, je odgovoril, da že več kot desetletje razvijajo aplikacije za uporabnike, voznike, kot tudi za dispečerske centre. “Imamo enega boljših sistemov na svetu; zdaj se širimo v Avstrijo in na nemško govoreča tržišča, dobro sodelovanje smo v Srbiji razvili tudi z državo. Smo lokalni ponudnik teh zadev, zato smo se tudi angažirali sedaj, ko minister za infrastrukturo želi pripeljati v Slovenijo nekaj, kar mi že deset let delamo z lastnimi sredstvi in znanjem, brez pomoči države.”

Poudaril je, da so taksi službe digitalizirali na raven, kot je v svetu skoraj ni. “Aplikacije imajo vse firme, imajo jih vsi vozniki, imajo plačevanje s karticami, sledenje, skratka vse, kar naj bi imel sodoben taksi. Sedaj pa je prišel minister, ki sploh ne ve, kaj že imamo in se z nami sploh ni pogovarjal. Nihče se ni želel pogovarjati,” je zatrdil Jefim in ob tem dodal, da so jih popolnoma ignorirali. “Mi pa smo želeli sodelovati pri nastanku zakona, saj smo res strokovnjaki. V drugih državah, kjer smo prisotni, pomagamo pisati zakone, tukaj pa jih napiše nekdo, ki ni prisoten na tržišču. In to je Uber. Z njimi imam izkušnjo, saj sem dve leti delal za njihovega lokalnega ponudnika v Moskvi prav to, raziskave Uberja in Bolta. To sem delal tudi v Južni Afriki in imam zelo dobre podatke o njih,” je dejal in kot glavni očitek navedel, da gre za prekarno delo, kjer lahko v primeru slabega ratinga pride do odvzema pravic.

Lobira tudi pri opoziciji
Glede na to, da je Jefim sam odprto spregovoril o tem kaj počne, niti ni čudno, da tako goreče nasprotuje ministru Jerneju Vrtovcu in mu povrhu celo očita, da za zakonodajo stoji Mark Boris Andrijanič iz vrst SDS, ki je zaposlen pri Uberju na Poljskem. Povrhu pa Jefim še lobira tudi pri opoziciji, čeprav sam ni med registriranimi lobisti. Kakorkoli, sodeč po njegovih objavah na družabnih omrežjih je mogoče sklepati, da podpira protivladne protestnike, ki so nedavno protestirali v Mariboru. Sicer pa je Jefim pod objavo ministra Vrtovca zapisal: “Velika večina državljanov Slovenije podpira predčasne volitve!”

Foto: FB Dejan Jefim

Foto: Printscreen

Požar poudarja, da se strah Jefima pred Uberjem skriva v denarju. “Vse Jefimove zasebne poslovne operacije neposredno povezane z obstoječo strukturo taksijev v državi in po Balkanu, pri čemer je še posebno zanimivo, kako Jefim spretno prepleta funkcijo na zunaj moralnega sindikalista, ki ga – kakor – skrbijo službe taksistov in usode njihovih družin, in svoje zasebne posle, ki pa mu očitno narekujejo, da se mora znebiti vsakršne konkurence, zlasti pa Uberja. Povedano drugače, Jefim služi tako, da svoje produkte prodaja taksistom, ki jih hkrati vodi kot sindikalist, zdaj pa še zahteva od države, da mu prepove konkurenco?!”, je kritičen.

Jefim Požarju napovedal tožbo
Članek, ki ga je Bojan Požar včeraj objavil, je očitno vzdignil veliko prahu. Kot pravi, ga je presenetila visoka stopnja žaljivosti, primitivizma in spremljajočih bizarnih političnih etiketiranj, ki so jih na družabnih omrežjih kot po tekočem traku stresali Jefim in cela vrsta (ne)trolov, ki so po njegovo očitno povezani in usklajeni. “Nismo pa mogli predvideti, da bodo sledile celo javne grožnje s fizičnim nasiljem?!,” je kritičen Požar, ki med drugim razkriva, da je Jefim napovedal tudi tako imenovano taktično tožbo zoper portal Požareport.

Vir: Twitter

Pri portalu so prepričani, da s tem Jefim poskuša omiliti razkritja in nadaljnje poročanje. “No, glede na zapisano v članku je tovrstna tožba seveda že vnaprej obsojena na neuspeh in bo zato, toliko izkušenj že imamo, zelo verjetno tudi ostalo zgolj pri napovedi tožbe. Smo pa zaradi groženj z nasiljem že včeraj na generalno policijsko upravo pisno podali naznanilo (ovadbo) zoper (ne)znanega storilca, saj tovrstnega početja ne nameravamo (več) tolerirati”.

“Včeraj razkrita zgodba dobiva tudi povsem neprikrito nasilno podobo: ko predsednik sindikata taksistov in podjetnik Jefim lajka/všečka javno objavljeno grožnjo kastracije novinarja …?,” je na družabnem omrežju Twitter kritično zapisal Požar. Jefim je Požarju sicer med drugim v komentarjih napisal: “Ko sam groziš, klevetaš in žališ, pa potem nekdo razkrije družinska nakazila iz države, se potem obnašaš takole histerično, kot se obnašate vi g. Požar trenutno. Razmišljajte s svojo glavo drugič, pa se vam to ne bo dogajalo.” Požar Jefimu na ta zapis ni ostal dolžan in je zapisal naslednje: “… in hkrati sam, z lažnimi navedbami, spodbuja ter opravičuje grožnje z nasiljem. Povedano drugače: ne pisat o tem, pa se ti to ne bo dogajalo …”.

https://twitter.com/BojanPozar/status/1380042933970292744

Sodeč po odzivih na družabnih omrežjih je mogoče sklepati, da je marsikoga zmotilo Požarjevo razkritje povezav med sindikalizmom in zasebnim poslovanjem. Predvsem pa so se nekateri pred konkurenco pripravljeni boriti tudi z grožnjami in nasiljem.

Sara Kovač