[Video] Družbenopolitični delavci za nadzor nad javnim mnenjem: Delov novinar Videmšek v Odmevih brez sramu in odkrito označil občinstvo za “popolnoma neizobraženo drhal”!

Boštjan Videmšek (printscreen: RTV Slovenija)

V oddaji Odmevi na RTV Slovenija, ki jo je vodila Rosvita Pesek, sta gostovala novinarka Dnevnika Ranka Ivelja in Delov novinar Boštjan Videmšek. Tema pogovora je bila svoboda medijev, a je Videmšek čas izkoristil za napade na preproste državljane, ki jih je označil za “neizobraženo drhal”. Izjave Delovega novinarja mečejo slabo luč na sam časopis, saj kažejo izredno zaničevalen odnos novinarja do njegovega občinstva. Namreč, Videmškove izjave so bolj kot za novinarja primerne za politkomisarja, ki si jemlje izključno pravico do komentiranja javnih zadev, vsem drugim pa je to prepovedano.

Voditeljica Peskova je prvo temo Odmevov 3. maja 2019 namenila svetovnemu dnevu svobode tiska. V uvodnem prispevku so izpostavili, da je bilo v zadnjem letu ubitih pet novinarjev, sovražna nastrojenost do novinarjev pa naj bi bila v porastu.

Celoten segment je bil mišljen kot zgolj še eden v vrsti novinarskega lastnega trepljanja po ramenih. Če je družbenopolitična delavka Ranka Ivelja opozarjala na pritiske, ki so jih lahko deležni novinarji s strani lastnega delodajalca, je Boštjan Videmšek izbral veliko bolj trnovo pot in napadel kar občinstvo.

Na vprašanje, kdo danes v Sloveniji najbolj ogroža novinarje, je Videmšek odvrnil: “Množica anonimnih pripadnikov javnosti, ki so z informacijsko tehnologijo dobili možnost, da v odsotnosti kakršnegakoli znanja, razumevanja, izkušenj, vedenja pljuvajo, žalijo in celo pozivajo k linču tistih, ki ustvarjamo vsebino.”

“Seveda gre tudi za politiko, seveda gre tudi za kapital, ampak v resnici se meni zdi v tem trenutku – pa ne samo v Sloveniji – največji problem točno to, da je diskurz in interpretacijo sveta, ki je nekoč pripadala medijem, prevzela popolnoma neizobražena drhal,” je nadaljeval Videmšek.

Peskova je na tej točki zavzdihnila in skušala ublažiti Videmškove trditve o javnosti in “drhali”. A ta je, namesto da bi pograbil rešilno bilko, še dodatno potrdil tisto, kar je povedal. “Ne samo zmerjanje novinarjev, predvsem ustvarjanje – poustvarjanje vsebin,” je problematično po mnenju Videmška, ki je izpostavil, da javnost do okoli 70 odstotkov medijskih vsebin v prvi vrsti pride v stik preko socialnih omrežij.

“To jasno in javno kaže, da mediji kot taki nimamo več te, kako bi rekel, prve možnosti interpretacije dogodka, četudi ga opazujemo, četudi smo prisotni na terenu itn.,” je rekel Videmšek. “Na drugi strani pa nam je odvzeta možnost pisanja tako imenovanega prvega drafta (osnutka) zgodovine, in to je strahovito.”

Nekoč so lahko govorili samo posvečeni
S tem je tudi postalo zares jasno, kaj točno žuli Videmška. Problem je vznik socialnih medijev, ki so omogočili prost pretok nefiltriranih novic naravnost do ljudi, brez filtra, ki so ga včasih predstavljali stari mediji. Zdi se, da Videmška boli, da ne more več, tako kot so to počeli včasih še v neki drugi državi, oblikovati javnega mnenja, temveč si ga lahko “neizobražena drhal” ustvari sama. Pa če je njemu to mnenje pogodu ali ne.

Vsekakor take izjave Delovega novinarja mečejo slabo luč na sam časopis, kajti kažejo izredno zaničevalen odnos novinarja do njegovega občinstva. Namreč, Videmškove izjave so bolj kot za novinarja primerne za politkomisarja.

Ivan Šokić