fbpx

Divjanje nekulturnikov pred Ministrstvom za kulturo: Obscenosti, nesnaga in perverznost! Tako “kulturo” naj financira država?!

Igralca Primož Bezjak in Katarina Stegnar. (Foto: STA)

V torek je v Ljubljani potekal že drugi shod kulturnikov. Po trditvah RTV Slovenija naj bi se jih zbralo okoli 500, po videu sodeč je radodarno reči, da jih je bilo preko sto. Zbrani kulturniki so se odpravili na sprehod po Ljubljani, ki so ga zaključili s smetenjem in razgrajanjem pred Ministrstvom za kulturo. Zahteve kulturnikov pred ministrstvom je zasenčilo njihovo obnašanje, ki bi ga lahko opisali kot polno obscenosti, nesnage in perverznosti. Mar je to res slovenska kultura, ki jo je vredno financirati?

Na pobudo Aktiva delavk in delavcev v kulturi se je v torek, 2. junija 2020, ob 15. uri, odvijala “druga akcija za kulturo”. Dogajanje je zaznamovalo smetenje pred vhodom Ministrstva za kulturo, slačenje določenih udeležencev shoda in paradiranje para moških oblečenih v žensko slovensko narodno nošo.

“Ministrstvu za kulturo še vedno ni jasno, o čem govorimo. Povejmo torej še enkrat,” je pred shodom zapisal Miha Zadnikar iz Aktiva delavk in delavcev v kulturi. Povedali niso kaj dosti, a če so isti cirkus zganjali že prejšnji teden ne preseneča, če nihče ni razumel nijhovega sporočila. To sovpada tudi s stanjem v sodobni umetnosti, ki je enako nerazumljiva in nesmiselna.

“Kultura ima preveč denarja, zato pa lahko protestira,” je dogajanje pred Ministrstvom za kulturo komentiral voditelj oddaje direktor Nova24TV in voditelj oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašič. Politični anallitik Mitja Iršič je bil za razliko od zbranih kulturnikov bolj specifičen. Povedal je, da je da država več kot 2.200 samozaposlenim v kulturi plačuje prispevke, tako pred kot tudi po pandemiji COVID-19.

Iršič je pri tem spomnil, da so se programska sredstva tudi med samo koronakrizo nemoteno izplačevala navkljub temu, da se program ni izvajal. “Slovenija je med štirimi kulturi najbolj radodarnimi državami v EU (“primeri dobrih protikoronskih praks”, ki jih omenjajo kulturniki so skoraj zmeraj iz držav, ki nimajo podržavljene kulture kot mi).” Pri tem je Iršič izpostavil, da Aktiv, ki ga osrednji slovenski mediji promovirajo “govori preverjene neresnice.” Nasprotno od trditev Aktiva je Ministrstvo za kulturo v pripravi prvega protikorona paketa predstavilo vrsto rešitev za ljudi, ki bi jih drugače interventni zakon izpustil.

Še več, v PKP2 je Ministrstvo za kulturo upoštevalo vse pripombe samozaposlenih v kulturi. “Zavod Asociacija je priznal, da so bili njihovi predlogi uslišani,” je povedal Iršič in spomnil, da je protest legitimna taktika za “skupino, ki je zmeraj oborožena z ekipami RTV in POP TV.” O čem takem po Iršičevih besedah delavci Gorenja lahko samo sanjajo. “Ljudje naj sami presodijo ali je takšno obnašanje primerno ali ne,” je zaključil Iršič in izpostavil da glas ljudstva, izražen v komentarjih pod člankih kaže “da tudi najtrši socialisti ne podpirajo te vrste “komunikacije”.”

Se je pa na shodu kulturnikov pokazalo da gre za gručo perverznežev. Prvo se je do spodnjic slekel igralec Primož Bezjak, ko pa je njegovemu zgledu sledila še igralka Katarina Stegnar je bilo slišati vzklike “Bravo Katja!” Ko jih je Katja pozvala naj se še sami slečejo in se jima z Bezjakom pridružijo, tega ni storil nihče.

https://twitter.com/logarmet/status/1267889190211072000

Seveda, kakor smo tega že navajeni ni umanjkalo niti sprevrženosti na račun slovenske kulture. Dva moška sta se oblekla v žensko narodno nošo in paradirala pred Ministrstvom za kulturo, medtem ko so zbrani pred vhod ministrstva nasmetili vse staro obrabljeno in neuporabno kar naj bi “rabili” pri svojem delu.

https://twitter.com/LevaUros/status/1267847577535500291

Če nič drugega zbrani kulturniki dokazujejo, da si ne zaslužijo davkoplačevalskega denarja. Slovenski kulturi namreč ne doprinesejo ničesar. Aktivno se trudijo, da bi jo uničili, sprevrgli in razvrednotili. To lahko počnejo tudi samo brez prispevkov, ki bi jim jih plačevala država. Navsezadnje tudi Prešernu, ki so si ga tokrat vzeli za zgled, njegovega dela ni financirala država. Ravno tako država ni financirala Ivana Cankarja, ki velja za prvega slovenskega profesionalnega pisca.

Druga akcija za kulturo! Ministrstvo ignorira in zavaja, za kulturo ni bilo storjenega prav nič.

Gepostet von Piščalka am Dienstag, 2. Juni 2020

Slovenska kultura bi imela veliko več, če bi denar namenjen “samostojnim” kulturnikom namenila v razna kulturna in prostovoljna društva, ki dejansko nekaj naredijo za slovensko kulturo. Za razliko od profesionalnih kulturnikov, ki se iz leta v leto trudijo čim bolj izmaličiti slovenstvo, ravno ti amaterji to slovenstvo ohranjajo. Država pa namesto, da bi skrbela za njih, skrbi za kače.

Ivan Šokić