Filozof Aleš Ernecl na FDV posvetu o sovražnem govoru: “Torej ne veste, katere kriterije ste morali izpolniti?”

Aleš Ernecl in Paul Giannasi (vir: facebook/twiiter)

Poročali smo že, da se je v torek, 18. junija, na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani začel posvet o tako imenovanem sovražnem govoru z naslovom “Sovražni govor – lokalni odzivi na globalno nevarnost”. Svoje vtise o sklopu predavanj je na Facebooku delil tudi kolumnist in filozof Aleš Ernecl, ki je na predavanjih opozoril na nedoslednosti in neutemeljene apele na avtoriteto pri pregonu sovražnega govora.

Prvi na vrsti je bil nacionalni svetovalec policije Združenega kraljestva za kazniva dejanja iz sovraštva Paul Giannasi, ki je po pisanju Ernecla stalno podajal trditve o domnevnem sovražnem govoru.

V zvezi s tem je Ernecla zanimalo: “Ko rečete, da je nekaj ‘sovražni govor’, implicirate, da je beseda povzročila dejanje. Beseda je 1. nekaj na papirju, 2. nekaj, kar lahko slišimo, 3. nekaj v umu. Imate kakšno teorijo, kako lahko nekaj, kar je nekaj od 1. do 3., povzroči dejanje? Če je nimate, sklepam, da vaše sodbe o sovražnem govoru izvajate iz nereflektiranih intuicij, če je to res, zakaj vam naj zaupamo?”

Na to je Giannasi odvrnil v stilu, da sam ni akademik, nima neke teorije, kako in zakaj, temveč samo izvaja določeno v praksi. Ernecl se je v svoji objavi na Facebooku ob tem pridušal, da so bili tudi vodje nacističnih koncentracijskih taborišč “le izvajalci”.

Ravno tako pa Ernecl ni mogel mimo predavanja predstavnika Spletnega očesa Andreja Motla, ki je predstavil rezultate spremljanja sovražnega govora na družbenih omrežjih. Motl je namreč v sklopu svojega predavanja o uspešnosti umaknjenih objav z družbenih omrežij uporabljal izraz “verodostojni prijavitelji”, kar je po Erneclovem mnenju politično korekten izraz za tožibabe.

“Pojem VEROdostojen implicira NEKOGA, ki ZAUPA. KDO je za naziv verodostojnega prijavitelja moral zaupati vam in katere kriterije za zaupanje ste morali izpolniti? Imate poleg sklicevanja na avtoriteto še kaj vsebinskega, na kar se lahko pri tem svojem nazivu naslanjate?” je zanimalo Ernecla.

Sledili so izgovori. “Ne poznam kriterijev, nam je pa ta naziv podelila Evropska komisija in še nekdo, nekaj …” citira Ernecl Motla. Ernecl vseeno ni odnehal. “Torej ne veste, katere kriterije ste morali izpolniti, drugega kot sklicevanja na avtoriteto Evropske komisije, ki je sestavljena iz ljudi, ki so lahko pristranski in je to, da je ‘evropska’, ne povzdigne drugače kot morda v pravnem smislu, nam niste sposobni podati, da bi nam razložili, zakaj ste verodostojni prijavitelj?”

Motlov odgovor je bil “ne”. Ernecl pa je v svoji objavi na Facebooku povedal, da je vse skupaj tudi posneto. Vsekakor to še enkrat kaže, da je organizacija Spletno oko zgolj sama sebi namen ter kot taka deluje v dobri veri. A dovolj zgovoren je ravno podatek, da imajo več sreče kot s policijo s preganjanjem uporabnikov s pomočjo velikanov Silicijeve doline.

Namreč, če na socialnih omrežjih beležijo od 75- do 100-odstotno odstranitev prijavljenih primerov sovražnega govora, je ta delež, ko pride do pregona s strani uradne oblasti, daleč nižji. 470 obravnavanih primerov od 16.685 v obdobju 2007-2017 je pičlega 2,8 odstotka vseh prijav.

Ivan Šokić

 • RATATA

  Mi akademiki se pogovarjamo na drugačen način. Mi zavijamo in ovijamo tako, da sovražnosti ni čutiti nikjer.
  Jutri gremo v napad(!), glej kako globoko je nebo…..

 • Miro Jereb

  FDV cenzurira FB…DELO cenzurira in blokira…24.com cenzurira in blokira..Le česa se bojijo. Sedaj jih samo še bolj sovražim kot preje…jasno.

 • antimur

  Na FVD, kjer jim ni jasno, da ženske ščijejo sede, moški pa stoje, kjer jim najbolj odvratne razstave niso noben problem, kjer predava kučanistični kader, tudi takšen posvet ni izjema. Smrt kučanizmu, svoboda domoljubnim Slovencem !!!!!!! Zadnji apel je za preizkus, če je to sovražni govor, ali samo resnica in želja mnogih Slovencev ter ostalih lojalnih državljanov.

  • Luckyss

   Komentar vsebuje sovražni govor……..

 • marker

  Sovražni govor je vsaka izgovorjena in zapisana beseda, proti kateri levičar nima argumenta.

  • kokobily

   Definicuja za zapomniti si, hudič je v tem, da namesto “levičar” lahko nasloviš kogarkoli…

  • Luckyss

   @disqus_HPZ9t0oY1K:disqus …V bistvu je ravno nasprotno….Na teh straneh je toliko sovražnega govora ravno zato ker nimate protiargumentov….Vsak normalen človek namreč rajši navede argumente v debati..če teh ni se pač poslužite nižjega nivoja…

  • marker

   Ta definicija velja samo za našo državo. V drugih temu rečejo demokracija ali svoboda govora.

 • Skrajno Desni

  Si ni za predstavljat koliko umskih bolnikov premore ta svet.

 • tomven

  Poskušam si predstavljat besedni dvoboj Ernecl-polmesec… Krči v želodcu od smeha.

 • Antonius

  Motla in Paula Giannasi-ja bi samo vprašal, če je sovražno izražanje tudi nestrinjanje žensk, ko jih posiljujejo?
  V moji glavi je ogromno sovražnega razmišljanja, ki ga sem in tja tudi zapišem. Ne strinjam se, zavračam veleizdajalčevo kleptomansko početje, absolutno proti sem, ker tudi mojo Slovenijo siromašijo in ogrožajo s terorističnimi šerijatarji, ne strinjam se s početjem trenutnega pm Šarplaninška, ne strinjam se z njegovo vlado in privoščljivo vesel sem, ker gre Kučanovim forumašem in prikoritnim požrešnežem vsak dan slabše.

  • samotoje

   Predzadnji stavek bi morda kazalo dopolniti:…. so ali pokvarjeni ali neumni… vse ostalo je res.

   • Antonius

    Popravil sem, ker so pokvarjeni in neumni. Vrstni red ni pomemben.
    Hvala za imeniten namig in opozorilo.

 • xtc

  Bedake,ki tule razpredajo po FDV je treba dat na cesto živet od rok lastnega dela.
  Nadalje,kot je že BMZ jasno povedal tudi o praksi ESČP-sovražni govor ni pravna kategorija oz. kot pravna kategorija NE obstaja saj obstajas jasno zamejen kaznivi govor,ki je tudi praktično pregonljiv pojem.
  Tisti,ki se danes postavljajo v neke lovce na sovražni govor-v bistvu nimajo niti pravnega znanja ali pa ga sdkušajo zlorabljati,kot je to nakazal Čeferin-vendar je to v nasprotju z praksami ESČP,ki te prakse zavrača in daje prednost svobodi govora.
  Kajti to da vi osebno ne marate homoseksualca,negroida in to javno poveste pač ni sovražni govor pač vaša pravica,ki pa se konča tam ,če začnete pozivati k nasilju ali škodovanju tem ljudem.
  Je pa definitivn jasno,da teh ljudi lahko ne marate čisto zaradi osebnih negativnih izkušenj z njimi,ki ste jih doživeli npr. kraja,rop,spolno nadlegovanje-skratka zadeve niso tako enostavne kot želijo zadevo prikazati levičerji,čas je ,da se te kampanije o sovražnem govoru prepovedo,saj je največ sovražnega govora na SLO levici in to na NOB proslavah,ki bi morale biti zaradi zločinske ideologije prepovedane-se pa k sreči njih obisdk,kljub plačanim avtobusom,senvičem,golažem,pasuljem in piru po katerem se pijani derejo in mahajo z orožjem drastično zmanjšuje.

  • Luckyss

   Komentar vsebuje sovražni govor…..

   • Common Sense

    V skladu s tvojo definicijo. To je vse. Just your opinion.

 • Janez Novak

  Ti ljudje so novi fašisti. Najprej sovražni govor (diskreditacija), potem gulagi in potem – likvidacija – tudi fizična. Ti ljudje razmišljajo in delujejo popolnoma enako kot njihovi totalitarni idejni predhodniki. Njihov cilj je prevlada. Absolutna prevlada. Ne smemo pozabiti, da sta tako italijanski fašizem kot nemški nacionalsocializem zrasla iz levičarskih gibanj. Mussolini je bil socialist, preden je ustvaril fašistično gibanje. Nacionalsocializem pa pove že njegovo ime pove, za kaj je šlo. Hitler se je kar nekaj časa bratil s Stalinom. Antifa, ki postaja leva udarna pest v službi globalistične plutokracije, ki ni ne leva ne desna, izkorišča za svoje cilje pa levico in desnico, je za svoje simbole izbrala ikonografijo, ki se v vsem spogleduje z nacistično. Gotovo ne slučajno.

  • Luckyss

   Komentar vsebuje sovražni govor.

   • šmentanamuha

    Prav obratno, ta komentar nastavlja ogledalo tistim, ki druge zmerjajo s fašisti in označujejo za sovražni govor vsako izjavo, ki se z njimi ne strinja.

 • Luckyss

  Na teh straneh vsak drugi komentar vsebuje sovražni govor in vsak tretji “članek” prav tako in potem se čudite reakciji….
  Prav tako se pojavlja sovražni govor tudi v kakšni “Mladini” in podobnih občilih, vendar v manjši meri in ne na tako brutalen in prostaški način kot tukaj…Sedaj pa se potrudite, da pod mojim komentarjem ne bo preveč sovražnega govora ;)

  • baubau

   Resnico lahko kot sovražni govor prepoznajo samo lažnivci-in lažnivke, da bom bolj IN.

  • Common Sense

   Če si užaljen zato, ker se z nečim ne strinjaš, ali je (po tvojem mnenju) na meji dobrega okusa (ali čez), je to predvsem tvoj lasten problem. To še ni sovražni govor. Zato bi bilo bolje, da po hitrem postopku odrasteš in začneš uravnavati lastne odzive in spremljati svoja čustva.

   P.S. Zaenkrat smo še svobodna družba. Imaš torej možnost ne slediti medijem, ki ti povzročajo negativne občutke in duševno stisko. V tem pogledu ti dam enostaven recept: ne bereš več Nove24 in ne sodeluješ na tem portalu, in zadeva bo zate rešena. Sicer je tvoje početje precej sadomazohistično. Tu pa se že začnemo dotikati podzavesti in tako naprej… Da ne gremo pregloboko.

 • tomnidari

  Sovražni govor je vse, kar meni preprečuje moj govor!!!!!!

  • šmentanamuha

   To so že sovražna dejanja.

 • Janez Kepic-Kern

  V Kumrovcu – ni ljubiteljev – gosposkih kužkov – t.i. PUDLJEV ! L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  Ali je torej – sovražni govor, če rečem, da npr. t.i. Maršal Tito ni bil rojen v Kumrovcu ?
  Po
  mojem – to ni.

 • Common Sense

  Sovražni govor se za povprečnega Slovenceljna očitno dogaja takrat, ko nekdo pove nekaj kar ga užali ali pa se s tem ne strinja. Temu smo priča sedaj. Osebnosti, ki druge obtožujejo za lastne občutke užaljenosti so psihološko gledano nedorasle in neodrasle, nikakor pa zrele in stabilne.

  Naj si vsak, ki tega še ne ve zapomni naslednje: za svoje občutke smo vedno odgovorni sami. Za to, da se počutimo užaljeni smo odgovorni SAMI. Kako reagiramo na situacijo, dejanje ali besedo smo v prvi vrsti odgovorni SAMI.

  Ni ga spletnega očesa, politične policije, 133. člena in podobnih totalitarističnih prijemov, ki lahko to spremenijo. Še nobenemu ni uspelo. Nikoli v zgodovini. Pa tudi sedaj ne bo. Ne more.

 • samotoje

  Ravno takšni posveti razkrivajo vso bedo poskusov omejevanja svobode govora. Ko je treba na koncu vendarle povedati, kaj je sovražni govor, ki ga je treba sankcionirati. Pri nas se vedno izkaže, da je to spodnja markerjeva definicija. Bedno in predvidljivo.