Kako so sodnike po revoluciji zamenjali krojači in mizarji ter nedolžne ljudi pošiljali v smrt

Nagodetov proces (Foto: Wikipedia)

Primer, kako so štiri sodnike okrožnega sodišča v Ljubljani razrešili (Leopolda Šmalca, dr. Josipa Šenka, Jurija Gregorca in Karla Javorška), na njihovo mesto za sodnike pa imenovali krojača Ivana Puca, mizarja Štefana Šloserja, uslužbenca Pečnika Vladimirja in delavca Ivana Recka, najbolj nazorno kaže, kako je v praksi delovalo revolucionarno sodstvo. Bolj kot strokovnost je bilo pomembno, da si bil njihov, zato ne gre čuditi, da dandanes v zahtevah za varstvo zakonitosti, obsodbe padajo kot po tekočem traku. Po osamosvojitvi so bili tako rehabilitirani številni protipravno obsojeni, kot so Gregorij Rožman, Miha Krek, Črtomir Nagode – skupaj s 14 soobsojenimi ter nazadnje tudi Leon Rupnik.

Partizansko oziroma revolucionarno sodstvo med II. svetovno vojno je bilo povsem v nasprotju s temeljnimi postulati sodobne pravne države, ki temelji na treh ločenih vejah oblasti: zakonodajni, izvršni in sodni, saj je bila prevelika mera pristojnosti odločanja o domnevnem kaznivem dejanju dana v roke organov za katere je bila značilna represija. Doktor ustavnega prava Božo Predalič glede revolucionarnih sodb izpostavlja, da je bila za večino obsodba napisana že vnaprej.
Sodna pristojnost tudi v rokah represivnih organov
Komunistična partija Slovenije je z ustanovitvijo Osvobodilne fronte in s pomočjo organizacij, ki so ji bile podrejene, prevzela vodilno vlogo v boju proti okupatorju. Znano je, da je pod krinko tega boja izvajala komunistično revolucijo. Dejstvo je, da niso bile le partizanske enote tiste, ki so skrbele z izvajanje revolucionarnega nasilja, saj je bila sodna pristojnost dana tudi v roke Varnostnoobveščevalne službe (VOS), Vojske državne varnosti (VDV), Oddelka za zaščito naroda (OZNA) in Korpusa narodne obrambe Jugoslavije (KNOJ), kar pa je povsem v nasprotju s standardi, ki sicer vladajo v demokraciji.
Na ozemlju partizanov so redna sodišča nastala pozneje kot vojaška. O njihovi vzpostavitvi, ki so bila ločena vojaška, lahko govorimo šele 19. avgusta 1944, ko je bil ustanovljen oddelek za sodstvo pri Slovenskem narodnoosvobodilnem svetu (SNOS) in na podlagi sklepa z naslovom Začasno vzpostavljanje sodišč in ljudskih sodnikov mesec dni kasneje, ki ga je sprejelo predsedstvo SNOS, navaja Damjan Hančič v strokovnem članku z naslovom Revolucionarni represivni organi in revolucionarno sodstvo v času II. svetovne vojne na Slovenskem. Partizanski zakon iz leta 1941 in odlok Slovenskega narodnoosvobodilnega odbora o zaščiti slovenskega naroda in njegovega gibanja za osvoboditev in združitev iz istega leta sta predstavljala osnovna predpisa v skladu s katerima so poveljstva partizanskih enot sodila storilcem osumljenih kaznivih dejanj.
“Odlok je predvideval smrt za izdajalce, za katere so veljali: denuncianti, vsakdo, kdor stopi v stik z oblastniki okupatorjev ali z drugimi sovražniki svobode sovražniki svobode slovenskega naroda ali z njihovimi zaupniki, kdor zaradi svoje ali sebične skupinske koristi zbira ali odvaja narodne sile za borbo proti osvoboditvi slovenskega naroda ali nudi za tako borbo pomoč s kakršnimi koli sredstvi”. Prav tako smrti ni ušel nihče “kdor je izdal posredno in neposredno oblastem ali z namenom izdaje priobči ali širi tajnosti organizacije in dela Narodnoosvobodilno gibanje (NOG), kdor ovadi ali izda okupatorju osebe, ki sodelujejo vodijo, sodelujejo ali podpirajo osvobodilno gibanje, kdor pridobiva oblastem okupatorjev ali drugim sovražnikom sredstva za borbo proti narodni osvoboditvi, kdor izstopi ali zapusti NOG.”
Sodba je bila napisana pred zasedanjem sodišča
Spomnimo. Glede domobranskega generala Leona Rupnika, ki je bil septembra 1946 usmrčen pod Golovcem zaradi izdaje in sodelovanja z okupatorjem, je Vrhovno sodišče nedavno odločilo, da razveljavi obsodbo in zadevo vrne Okrožnemu sodišču v Ljubljani v novo sojenje, saj sodba vojaškega sodišča, ki je bila tedaj sprejeta, v nekaterih točkah ni bila obrazložena. Predalič je ob izpostavil, da ni začuden, da je sodba padla. “Če bi se lotili resne revizije, bi večina sodb iz tistega obdobja padla. Večina sodb iz tistega obdobja so bile revolucionarne sodbe, kjer je bila obsodba napisana preden je sodišče sploh zasedalo,” je še povedal in dodal, da so bili tedaj sodniki in sodišča podaljšana roka Partije. Ravno iz tega razloga ne čudi, da so bile sodbe takšne kot so jih vladajoči želeli, glede na to, da so za sodnike imenovali kmeta, obrtnika in delavca. To je dobro razvidno iz spodnjega dokumenta, kjer so za sodnika med drugim imenovali krojača Ivana Puca, mizarja Štefana Šlosarja in delavca Ivana Receka.
Dejstvo je, da je  sodbe kot je ta v povezavi z Rupnikom ne govori o zgodovinskem dogajanju, ampak o povojnem sodstvu, za katerega vemo, kakšno je bilo. “Vojaška sodišča so nasploh znana, da ne predstavljajo vrhovni primer sojenja. Počakati moramo na razvoj dogodkov. Temeljno vprašanje tukaj je povojno sodstvo, ki se ne ukvarja z zgodovinsko resnico. Gre za sodne postopke, ki so bili takšni, kot so bili. Po sodni moči niso predstavljali primera, ki bi ga dajali v literaturo o pravičnem sojenju,” je prepričan priznani zgodovinar Stane Granda. No ne moremo se čuditi, da so posledice vidne še danes, saj v naši državi lustracije sploh ni bilo. Žalostno.
Hana Murn
 • bubamara

  Podivjani časi, podivjani ljudje. Groza. Kakšna družba. Še danes.

  • pupa

   Pa ne smemo pozabit, da je bil med degradiranimi sodniki tudi slovenski največji OLIMPIONIK LEON ŠTRUKELJ za katerega smo izvedeli , da sploh obstaja šele po letu 1991. Ves čas po letu 1945 je živel v zlati svobodi onemogočanja in diskreditacije manjkala je samo še likvidacija. Vsaj z likvidacijo mu je bilo prizanešeno, mnogim ni bilo.

   • bubamara

    Res; čudež da je preživel po letu 45.

    • MEFISTO MODRI

     OF ga je ovadila celo Gestapu.

     Ko so ga prišli aretirati, jim je pokazal olimpijske medalje iz Berlina, nakar so mu nemški orožniki salutirali in odšli brez njega.

 • Anton

  no sej časi se očitno od tedaj niso kaj prida spremenili, au contraire, mizarje še vedno imamo, s to razliko, da je mizar sedaj na čelu vlade, šivilja in slaščičarka pa v vlogi ministric.

  sarkazem press

  • Ros

   Žal ni sarkazem, je kar resnica.

   Je pa dobreg mizarja v Sloveniji težko dobiti.
   Ne vem, zakaj se mizarji in šivilje tako grebejo, za slabše plačana in slabša delovna mesta? Da izpadejo bolj sposobni, izobraženi in pomembni? Slabo jim gre. Zelo slabo. In nam vsem tudi.

   Je pa res, da je konkurenca v šivilski industriji velika, in plače so pogosto slabe. Je stvar svetovnega gospodarstva in svetovnih izzivov. Kjer smo dokaj slabo pozicionirani. Gremo nekako iz slabega na slabše In trmasto vztrajajo, da nam gre dobro. Ko vsi vemo, da ni tako.

   Da se hrani prevelik ego in spodbuja zlorabe in mobing. Eh, stanje je dejansko ogabno.

 • RATATA

  .. ja, nasledniki, potomci in slavilci komunistične revolucije in krvavorokih revolucionarjev zasedajo podedovane in dodeljene funkcije in položaje na tožilstvih, sodiščih, ministrstvih, v medijih, inštitutih, šolstvu, na univerzi in določajo kako bo v osamosvojeni socjalistični Republiki Sloveniji. In s takšno podporo jim uspeva biti izvoljen in podpiran od zavedenega ljudstva.

 • Andrej

  Danes povprečni volilec še nivoja krojača in mizarja ne doseže.

 • Slovenka

  Kader, da te kap.

 • JANEZ GUS

  30 l v demokracijo-baje.Naj mi nekdo razloži.kako lahko l2020 še vedno komunistični zločinec straši po sidiščih z njegovim zločinskim pravim.Tega zločinca bi morali l 91 p0staviti pred strelski vod,njegov pepel pa raztrosit po kraških breznih.Ta pokvarjeni zločinec Bavcon še še danes brezsramno oglapša in bere levite sodnikom ,kaj je prav in kaj ne.Murgelska vele ozdajalska podgana zločinska,pa je njegov sopotnik.Pa ljubi Bog,kje mi živimo.

  • RATATA

   Včeraj slavje jugoslovanskega zaslužnega komunista Cirila Ribičiča sina Mitje, ex.ustavnega sodnika in ostalih stremuhov… samo jugoslavija, partija … in še vedno aktiven za njihovo, revolucionarno, bavconovo stvar…

   • JANEZ GUS

    Vse te sinove komunističnih zločincev Odstraniti iz javnega življenja skupaj z zločincem in veleizdajalcemKUČANOM.

 • Amerikanc

  Takrat so izbrali saj take s poštenimi poklici, danes pa so ali z ponarejenimi diplomami ali z diplomami (ne)pravne fakultete, kar je še slabše.

 • xtc

  Dejstvo je,da niso niti imeli kadra ob enem pa so ustvarjali lažno sliko,kako sodi ljudstvo.
  Vendar je že v temelju pravno popolnoma nesprejemljiva sestava sodišča,ki sploh ni bila od stroke,kar pomeni,da so take sodbe pravno nične.
  Poleg tega se je sodilo po komu revolucionarnem pravu,ki je dejansko nasprotje od pravne države.
  Zato je večina sodb ničnih.
  In nenazadnje,KPJ ni imela nobene pravne podpore v demokratični izvolitvi in razglasitvi sebe za ekskluzivnega zastopnika naroda,saj zato ni imela nobenega volilnega mandata,še več stranka je bila v Kraljevini prepovedanakot kriminalna in teroristična skupina-torej niso bili niti parlamentarno izvoljeni,kaj šele priznani kot stranka.

 • DOMOVINSKA LIGA

  Tudi danes slovenija ne premore drugega kot mizarje, šivilje, narcisoide itd.

 • šmentanamuha

  Ja, sej, tu ni kaj zraven za dodati. To, kar imamo danes, je tretja in že četrta generacija potomcev ključavničarjev, krojače, mizarjev, delavcev, skratka lumpenproletarcev, ki so iz kumravških šol napredovali do FDV, po novem LGBT fakultete.

  In ja, tule bo treba narediti nekaj reda. Če bo ljudstvo dovolj zrelo in modro, sicer bodo stvari šle po inerciji naprej, dokler voz ne bo strmoglavil kam v prepad ali v kakšno greznico.

 • Resnicaboli94

  POZOR…NOva 24 je sramotno zacela brisati racune in komentarje drugace mislecih

 • MEFISTO MODRI

  Nimamo samo slaščarje, mizarje in šivilje, ampak tudi Tonete, Bič božji, Bandita123, Djura Sumarja, Tuneka, Joškota iz Prekmurja, Resnico boli94, Tomija Luzovca, Sojar Vojar Črta, Uno Kalin in druge rdeče manijake, ki imajo isto hišno številko in razbijajo po isti tipkovnici.

 • milanček

  sodniki danes, groza, sama skorumpirana golazen, ki mora biti na kateri koli način odstranjena! ti se ne smejo tudi razmnoževati!

 • milanček

  samo pomislite na cvetober sodstva, mira cerarja, kaj naj naredi človek pri zdravi pameti s takim gnojem, mogoče kriminalno dejanje in ga pihne, ne, ne moreš si mazati rok s takim gnojem, rezulatom ljubezni med kurbetino CK Slovenije, mati zdenka in fotrom, idiotom, edino kar je znal, zajezditi usnjenega konja! no ja, mogoče pa ni on zajezdil kurbetino iz zakona!

 • Noro.je

  Moderatorja na novi ki je do nedavnega svoje delo opravljal vestno so izgleda zamenjali z nekom ki.ne prenese drugacnega mnenja…ali kritike na lastno delo

  • pupa

   Tunek a je hudo? Živimo veliko lepše brez parazitov tvoje sorte.

   • Noro.je

    Hude probleme.imate doloceni.ljudje na tem.portalu ja…zanimivo da se celoten portal.nove 24 vedno zgraza nad levimi.mediji kaksno cenzuro in odnos do drugace mislecih imajo sami ste pa popolnoma isti…popolnoma identicne stvari se dogajajona vseh portalih