Kardiolog Mrevlje in ekonomist Bohinc ocenjujeta, da se je vlada zelo dobro odrezala v času epidemije in bi morala nadaljevati s svojim delom tudi v naslednjem mandatu

Ekonomist Primož Bohinc in kardiolog Blaž Mrevlje (Foto: Demokracija/Nova24TV)

Ekonomist Primož Bohinc in kardiolog Blaž Mrevlje menita, da je vlada v času pandemije koronavirusa dobro opravila svoje delo. Oba tudi menita, da si trenutna vlada zasluži še en mandat, v katerem bi se po Bohinčevem mnenju morali sistematično osredotočiti na liberalizacijo in strukturne reforme, ki bodo naredile naše poslovno okolje še konkurenčnejše. Mrevlje pa meni, da bi morala ta vlada v naslednjem mandatu vzpostaviti državo z veliko začetnico in jo iztrgati iz rok zavoženega “tranzicijskega modela lutkovne predstave” za vzdrževanje plenjenja. “Dokler bomo plenili sami sebi, namesto denar vlagali v same sebe in razvoj, bomo na zelo rudimentarni stopnji razvoja,” je izpostavil Mrevlje.

V času aktualne vlade se je že kmalu po začetku mandata začela pandemija covida-19, ki je v večini aspektov v zadnjih dveh letih dominirala povsod po svetu. “S pandemijo se je aktualna vlada podobno kot druge države v EU dobro spopadla. Tako v smislu zdravstva kakor tudi gospodarstva. Če številke držijo, potem pravzaprav zelo dobro,” ocenjuje priznani kardiolog Blaž Mrevlje.

Tudi ekonomist Primož Bohinc meni, da si vlada za svoje delovanje zasluži pozitivno oceno, še posebej na gospodarskem področju, kjer je kljub pretresom zaradi pandemije s pravočasnimi in učinkovitimi ukrepi najprej omilila ekonomsko krizo. “Kasneje pa dosegla celo predkoronske stopnje rasti BDP-ja in pa predvsem zgodovinsko visoko zaposlenost delovno aktivnega prebivalstva,” je pojasnil.

Opozicijski in medijski poskusi rušenja opisani v knjigi
Mrevlje v nadaljevanju izpostavlja, da se je vlada žal morala spopadati tudi s primitivnimi poskusi rušenja s strani vzporednega mehanizma ter njihovih političnih in uličnih vzvodov. “Upam, da so te zavržne tranzicijske finte, ki jih lahko lepo beremo popisane že v knjigi Vladimirja Dedijerja z naslovom Josip Broz Tito in so identične manifestom, pisanim med obema svetovnima vojnama, opazili in znajo pravilno tolmačiti tudi normalni volivci tako imenovanih levih strank,” je izpostavil.

Po njegovem mnenju očitek, da je za slabo precepljenost proti covidu-19 kriva vlada, ne vzdrži. “Če pogledamo po EU, je povsod delež prebivalcev, ki so brez pravih razlogov a priori proti cepljenju, vendar pa je zanimivo razmerje med stopnjo razvitosti družb posameznih članic in stopnjo precepljenosti,” je povedal in obrazložil, da je v skandinavskih državah, denimo, ta bistveno višja, v državah bivšega vzhodnega bloka pa precej nižja.

Zaradi strahu pred vladajočimi strukturami, ki izhaja komunističnega eksperimenta, se ljudje niso cepili
Mrevlje opaža, da so negativni učinki komunističnega eksperimenta, ki je ljudem vcepil strah pred vladajočimi strukturami in nenehni občutek, da se je treba proti režimu bojevati z vsemi sredstvi, pustili svoje posledice tudi v smislu cepljenja proti covidu-19. “Vendar pa je to velika neumnost in seveda zrcalo stopnje razvitosti družbe v posamezni članici EU. Vlada se ne more cepiti namesto ljudi, ki se nočejo cepiti,” je še dodal.

Dr. Blaž Mrevlje (Foto: Nova24TV)

V nadaljevanju izpostavlja, da vlada tudi lahko predstavi še toliko znanstvenih dejstev, problem pa je, da jih ti ljudje niti niso sposobni razumeti. “Razumejo le hujskaške zapise na družbenih omrežjih “kvazi” znanstvenikov in teoretikov zarote. Ker so preprosti in na stopnji jezika, ki ga razumejo,” je dejal in obrazložil, da je to odraz stopnje razvitosti neke družbe, s čimer se moramo sprijazniti. Proti temu se po njegovem mnenju ne moremo boriti. “Zato naša država (z malo začetnico) je, kjer je. Se je pa ta pojav, hujskan s strani političnih in uličnih vzvodov vzporednega mehanizma gotovo prevedel v določeno število huje zbolelih z resnimi posledicami in tudi umrlih.”

Aktualna vlada je tudi odlično odpeljala vodenje Sveta EU, pandemiji navkljub. Vzpostavili oziroma ponovno vzpostavili so pomembne stike s pomembnimi evropskimi državami in Združenimi državami Amerike.

Tranzicija naplavila nesposobne kadre, ki že tri desetletja plenijo
Mrevlje je prepričan, da je tudi zelo pomembno, da so se lotili menjave kadrov na najpomembnejših funkcijah v javni upravi. “Saj je te agonije zavožene tranzicije, ki z negativno selekcijo na funkcije naplavlja nesposobne in vzporednemu mehanizmu lojalne drobtiničarje za vzdrževanje statusa quo plenjenja po javnih financah po trideset letih res že dovolj,” je bil kritičen.

Mrevlje, ki je že večkrat opozarjal na polnjenje žepov na račun preplačil žilnih opornic, še opaža, da je lutkovna predstava, s katero vzporedni mehanizem vsakič znova skuša ugrabiti državo za vzdrževanje statusa quo plenjenja v javnih financah, postala povsem transparentna, bolj dolgočasna od ruskih železnic, degutantna in ne sodi več v državo, ki smo jo imeli v mislih ob plebiscitu.

Mrevlje bi si od aktualne vlade želel videti več naporov in učinkov pri ukinjanju organiziranega kriminala in korupcije v državnemu zdravstvu, ki odneseta po njegovi oceni najmanj 400 milijonov davkoplačevalskih evrov vsako leto. “Tudi ta kriminal se prevede v dolge čakalne vrste, manj kakovostno oskrbo, slabe delovne pogoje in plače za zaposlene, skoraj odsotnost raziskovanja, prepozno zdravljenje in nenazadnje tudi več smrti. Kakor tudi v dejstvo, da slovenske medicine, razen res zelo redkih izjem, ni na zemljevidu Evrope, kaj šele sveta,” je pojasnil.

Organiziran kriminal in sistemska korupcija kažeta na nizko stopnjo razvitosti naše družbe
Poudarja, da toleriranje organiziranega kriminala in sistemske korupcije v slovenskem državnem zdravstvu tudi s strani davkoplačevalcev, ki oboje, tako zdravstvo kot organiziran kriminal v njem, plačujejo, prav tako kaže na nizko stopnjo razvitosti naše družbe. V tem smislu je bil s strani aktualne vlade vsaj narejen prvi korak v pravo smer, to je novosprejeti zakon o javnem naročanju. “Kaj bo prinesel v prihodnosti, bomo pa šele videli. Za zdaj je le črka na papirju.”

Bohinc izpostavlja, da je še posebej pomembno pohvaliti tudi financiranje projektov na področju digitalizacije, ki bodo povečali stopnje produktivnosti našega gospodarstva na dolgi rok. “Trenutna vlada si vsekakor zasluži še en mandat, v katerem pa se lahko bolj sistematično loti liberalizacije in strukturnih reform, ki bodo naredile naše poslovno okolje še konkurenčnejše,” je prepričan.

Plenjenje države je potrebno zaustaviti
Mrevlje upa, da bo v naslednjem mandatu lahko vlada v podobni sestavi nadaljevala svoje delo. “Vzpostaviti moramo državo (z veliko začetnico) in jo iztrgati iz rok zavoženega tranzicijskega modela lutkovne predstave za vzdrževanje plenjenja. Dokler bomo plenili sami sebi, namesto denar vlagali v same sebe in razvoj, bomo na zelo rudimentarni stopnji razvoja,” je še sklenil na koncu.

Sara Rančigaj