fbpx

Sprevrženi mednarodni pozivi tudi proti slovenski osamosvojitvi: “Zaskrbljeni” so celo v Kazahstanu!

Foto: Montaža Demokracija (iStock, Twitter)

Dokaz vladanja trde roke Janeza Janše naj bi bila želja vlade po ustanovitvi muzeja osamosvojitve, menijo “tuji akademiki”, ki naj bi Sloveniji napisali pismo. Ustanovitev muzeja po njihovi strokovni oceni namreč kaže na to, da smo priča poskusu nadzora celotnega akademskega polja. Poleg tega pa podpisniki očitno tudi menijo, da je vloga direktorja muzeja neka dosmrtna funkcija, saj jih motijo menjave direktorjev naših kulturnih institucij. Morda imajo take navade v Kazahstanu, tudi od tam je namreč eden izmed podpisanih ekspertov slovenske muzeologije. “Očitek, da se načrtuje muzej slovenske osamosvojitve, ki naj bi bil pokazatelj najhujših namenov, je sprevržen in samo kaže, kako nekateri obžalujejo slovensko osamosvojitev,” pa njihovo namero komentira akademik dr. Milček Komelj.

Po včerajšnji oceni Monitorja Civicus, ki so jim jo sicer priskrbeli verjetno da nevladniki, je Slovenija danes prejela še javno pismo, ki opozarja pred trdo roko Janševe vlade – kot se je izrazil tudi portal 24ur.com. Pod pismom je podpisanih 150, menda večinoma akademikov, ki prihajajo iz držav srednje in jugovzhodne Evrope ter celo iz ZDA. V pismu izražajo svojo zaskrbljenost, nad stanjem slovenskih akademikov in strokovnjakov, katerih avtonomija naj bi bila ogrožena. Predsednika vlade Janeza Janšo so pozvali, naj zagotovi svobodno in odprto izmenjavo idej v akademskih in strokovnih krogih, kar je steber demokratične civilne družbe. S pozivom pa so pozvali tudi ostale članice Evropske ljudske stranke, naj tudi one javno opozorijo slovensko vlado, naj pojasni svoja dejanja in jo opomnijo, da mora biti v Sloveniji zaščitena tako akademska kot tudi poklicna svoboda.

V pismu se sicer več ali manj vse vrti okoli muzejev, akademike iz neznanega razloga zelo moti ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve. V proračunu za leto 2022 je namreč vlada v dopolnjenem predlogu sredstva za kulturo prerazporedila tako, da bi lahko dobili nov Muzej osamosvojitve Slovenije. Temu so seveda ugovarjali v strankah SD in Levica, predvsem Tanja Fajon in Luka Mesec. Zoper to namero pa je skupina aktivistov izvedla protestno umetniško akcijo in opozorila, da bi muzej pomenil še dodatno izgubo sredstev za kulturo. Njihovo sporočilo je bilo tudi, da je že sedaj jasno, da bi muzej služil predvsem kot propagandna institucija za trenutno oblast in nekatere posameznike, ki se slovenski javnosti predstavljajo kot osamosvojitelji. No, očitno teh skrbi nimajo le aktivisti, Mesec in Fajonova, pač pa ta misel tudi tujim akademikom ne da spati. Poleg tega pa jim tudi ni všeč menjava direktorja Narodnega muzeja Slovenije, kjer je Pavel Car zamenjal Barbaro Ravnik, pesti pa jih tudi da je pred časom minister za kulturo Vasko Simoniti zamenjal tudi direktorja Muzeju za arhitekturo in oblikovanje ter Slovenskega etnografskega muzeja, v načrtu ministrstva pa je tudi nov direktor ali direktorica Moderne galerije.

Informacije ne prihajajo iz prve, ampak iz leve roke
Podpisani akademiki seveda realne situacije v Sloveniji verjetno ne poznajo, sploh pa ne iz prve roke, morda edino iz leve. Jih tudi prav dosti ne zanima, po vsej verjetnosti zgolj posredujejo to, kar jim razni slovenski NVO-ji, opozicija, režimski mediji in protivladno usmerjeni intelektualci pošljejo. Pravzaprav gre za nekakšno kolobarjenje, poročilo iz Slovenije roma v tujino-kjer ga, kot v tem primeru, objavijo na posebej v ta namen ustvarjenem spletnem mestu, ki pa je, mimogrede, ustvarjen zelo amatersko. Nenavadno je, da se med stopetdesetimi akademiki ni našel nekdo, ki bi zadevo bolj obvladal. In še nekdo, ki bi pismo napisal v malo lepši angleščini. Na Twitterju so hitro razkrili nekaj podpisanih “akademikov”, med katerimi je na primer nekaj doktorskih študentov, profesorica italijanščine in ustvarjalka dokumentarnih filmov, ki se je posvečala delu na Balkanu. Nekaterim od njih smo tudi pisali in jih pobarali, če se svojega podpisa sploh zavedajo. Odgovore nestrpno pričakujemo.

Akademska svoboda je z zamenjavo direktorja ogrožena?
Tudi Balkan Insight je poročal, da v javnem pismu opozarjajo na sporne poskuse podrejanja pomembnih kulturnih in akademskih ustanov v Sloveniji. Akademska svoboda, ki je ena osrednjih vrednot demokracije, naj bi bila, po besedah akademikov, z zamenjavo direktorja ogrožena. V pismu pa tudi opozarjajo, da desničarska vlada Janeza Janše, že odkar je prišla na oblast, posega v imenovanja direktorjev muzejev in direktorja raziskovalnega inštituta. V pozivu so zapisali, da je treba akademikom nujno zagotoviti delovanje brez tovrstnega poseganja politike in vlade, je poročal Balkan Insight. Za katerega, mimogrede, piše nesmisle tudi Alem Maksuti. O njegovih lažeh smo sicer že poročali, med drugim je nazadnje pisal tudi o tem, da je vlada ukinila financiranje STA-ja.

Nekateri očitno  obžalujejo slovensko osamosvojitev
Svoje mnenje je podal tudi čisto pravi akademik, dr. Milček Komelj, ki je dejal, da je še njemu, ki se sploh ne spušča v politiko, jasno, da so podpisnike poklicali z lažnimi informacijami na pomoč tisti, ki se ne morejo sprijazniti, da niso več na oblasti levičarji. Ti pa se za svoje namene očitno poslužujejo vseh sredstev. “Očitek, da se načrtuje muzej slovenske osamosvojitve, ki naj bi bil pokazatelj najhujših namenov, je sprevržen in samo kaže, kako nekateri obžalujejo slovensko osamosvojitev. Podobno pa velja tudi za peticijo proti nastavitvi kakega novega direktorja, npr. zelo ustvarjalnega umetnika in znanstvenika dr. Roberta Simoniška, kar običajno neustvarjalni strokovnjaki navadno zelo težko prenašajo in kar samo kaže, kako tovrstni ljudje, ki menijo, da jim samoumevno pripada državno financiranje, v svoji agresivnosti jemljejo pristojnemu ministru Simonitiju vsakršno pravico, da bi smel poseči v kulturniški Avgijev hlev,” je komentiral Komelj.

dr. Milček Komelj (Foto: STA)

Dejstvo je, da teh, v Sloveniji sproduciranih tujih pisem, nihče več ne jemlje resno. Vsem je že jasno, da jih pišejo približno isti ljudje, ki recimo tudi ves čas kličejo Tanjo Fajon in še koga. Škoda je le, če se v te levičarske posle meša neke ljudi v tujini, ki morda niti ne vedo povsem, kaj se v resnici dogaja in si bodo na podlagi vsega cirkusa slej kot prej o Sloveniji ustvarili nič kaj lepo sliko. Pa ne zaradi Janševe “trdoročne” vladavine, pač pa zaradi vseh teh posameznikov, ki v imenu svojega političnega boja posiljujejo vsakega, ki jim lahko kakorkoli pride prav. Za nas, ki to beremo v Sloveniji, pa je ponavljanje istega vzorca protivladnih aktivistov že dolgočasno in patetično. Kot je na Twitterju predlagal nekdanji gospodarski minister dr. Matej Lahovnik, bi za popestritev naslednjič morda vključili še Društvo ljubiteljev praženega krompirja.

Sara Bertoncelj