Slovenija na račun uspešnega lockdowna sprošča ukrepe: Brez njega bi lahko imeli v bolnišnicah situacijo iz drugega vala

Predsednik NSi Matej Tonin, predsednik SDS Janez Janša in predsednik Konkretno Zdravko Počivalšek (Foto: Vlada RS)

Slovenija je tik pred velikonočnimi prazniki uvedla 11-dnevni lockdown, s katerim so vrata med drugim zaprle šole, verski objekti, nekatere trgovine, galerije, muzeji, knjižnice, javni prevoz in izvajanje športne vadbe pa sta bila omejena, obvezno je bilo tudi nošenje zaščitnih mask na prostem. Kljub temu, da ne manjka dvomljivcev, češ kakšen smisel ima vse skupaj, lahko danes vidimo, da je bil lockdown uspešen, saj je zdravstvena stroka prižgala zeleno luč k odprtju teras v osmih regijah. Medtem pa so šli drugje, denimo na Hrvaškem, v zaostrovanje ukrepov, saj se epidemiološka slika slabša. 

Na Hrvaškem so v večini županij odločili, da za vse ali večino učencev uvedejo šolo na daljavo. V primorsko-goranski županiji, kjer že kar nekaj dni beležijo najvišjo incidenco okužb, pa so uvedli celo obvezno uporabo zaščitnih mask tudi na prostem, ko ni mogoče zagotoviti ustrezne medsebojne razdalje. Prav tako so se odločili, da prepovejo obratovanje gostinskih lokalov, tudi na terasah. Medtem pa v Sloveniji prihaja do rahljanja ukrepov in odpiranja teras v nekaterih delih Slovenije. Cilj lockdowna je namreč bil preprečiti, da Slovenija preide v črno fazo, a kot vidimo na srečo ni. Po državi namreč veljajo ukrepi, ki so značilni za rdečo fazo.

Brez omejevalnih ukrepov bi bila situacija v bolnišnicah podobna tisti v drugem valu
Od ponedeljka v Goriški, Gorenjski, Obalno-Kraški, Pomurski, Posavski, Podravski, Koroški in Zasavski regiji zopet lahko strežejo kavo na terasah in vrtovih. Osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih pa se sedaj dovoli tudi brez časovne omejitve,” je v sredo  sporočil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Obratovanje lokalov bo možno med 19. do vključno 25. aprilom med 7. in 19. uro. Glede na izjavo Leona Cizlja z Inštituta Jožefa Stefana vse skupaj niti toliko ne preseneča. Cizelj je namreč pojasnil, da smo z 11-dnevnim zaprtjem države uspeli doseči spremembe v razvoju epidemije. Reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi okuži ena okužena oseba, se je namreč iz 1,2 zmanjšalo na približno ena.

dr. Leon Cizelj (Foto: Nova24TV)

Potrebno je zavedanje, da se je pred 11-dnevnih zaprtjem epidemija hitreje širila, danes pa R znaša 1. Znižanje reprodukcijskega števila je po Cizljevih besedah predvsem posledica zmanjšanja števila stikov, boljšega samozaščitnega obnašanja in ukrepov. Zaradi zaprtja so tudi razmere v bolnišnicah boljše in tudi napovedi bolj optimistične. Cizelj pravi, da bi se lahko do maja razmere umirile na raven s konca drugega vala. “Brez omejevalnih ukrepov bi bila situacija v bolnišnicah v maju lahko podobna tisti v drugem valu epidemije, ko je bilo v bolnišnicah tudi več kot 1300 covid-19 bolnikov,” je izpostavil.

Infektologinja Logarjeva: Eksponentna rast novookuženih se je ustavila
Vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje in infektologinja na ljubljanski infekcijski kliniki doc. dr. Mateja Logar je po zaprtju države pojasnila, da je glede na epidemiološke podatke mogoče z zmernim optimizmom dejati, da se je eksponentna rast novookuženih ustavila. Ob tem pa je vendarle potrebno dodati opozorilo, da to nikakor ne pomeni, da je napočil čas, ko si lahko rečemo, da ukrepi niso več pomembni. Potrebno je poskrbeti, da zdravstveni sistem ostane vzdržen in se zavedati, da je neposreden stik med ljudmi tisti, ki predstavlja največji dejavnik tveganja za prenos okužbe. To pomeni, da se ne ohranja primerne medsebojne razdalje, uporablja maske ali se dlje časa zadržuje v neprezračenem prostoru. Ker so okužbe na delovnih mestih sorazmerno pogoste, Logarjeva kot dober ukrep navaja delo od doma. Portugalska, ki je ta ukrep “posvojila”, namreč predstavlja dober dokaz, da ukrep deluje.

Vodja posvetovalne skupine dr. Mateja Logar (Foto: Nova24TV)

Da svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje ni dala soglasja za odprtje teras že v rdeči fazi, smo na Nova24TV izvedeli v sredo. V skupini namreč menijo, da bi se lahko terase prihodnji teden odprle le v regijah, ki so obarvane oranžno. Pri odprtju je vztrajal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, po osmih mesecih pa so ga zahtevali tudi gostinci, s katerimi se je pred sprejetjem odločitve minister tudi sestal. Počivalšek je v podporo odprtju teras poudaril, da so do sedaj v gostinstvu izgubili 12 tisoč delovnih mest. Številke pa se bodo večale, če se ta panoga ne bo pognala naprej.

Urbanija: Vse skupaj očitno kaže na uspešen lockdown
Nedavno sproščanje ukrepov nas lahko navdaja z optimizmom, še posebej če se ozremo proti sosednji Hrvaški, kjer so ukrepe začeli zaostrovati. Zaostrovanje je pričakovati tudi v Nemčiji, saj intenzivno narašča število obolelih v intenzivnih enotah. Direktor Ukoma Uroš Urbanija je na zadnji vladni konferenci pojasnil, da so v sredo ob opravljenih 4278 PCR testih potrdili 891 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je znašal 20,8 odstotka. V primerjavi z dnevom prej je potrjenih 342 okužb manj, delež pozitivnih testov pa je padel za 2,4 odstotne točke.

Od torka je padlo tudi sedemdnevno povprečje potrjenih okužb, ko jih je bilo 1021. Po besedah Urbanije se država s sedemdnevnim povprečjem in številom hospitaliziranih covidnih bolnikov znova uvršča v oranžno fazo. Za ta prehod je potrebnih manj kot 1000 okužb in manj kot 1000 bolnikov v bolnišnicah. “Vse skupaj očitno kaže na uspešen lockdown v času velikonočnih praznikov. Hvala vsem, ki ste se držali in se držite ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije,” je dejal Urbanija.

Foto: STA

Nina Žoher