fbpx

Slaba popotnica za Domovinsko ligo …

Predsednik stranke DOM Bernard Brščič in podpredsednica Lucija Šikovec Ušaj. (Foto: STA)

V torek smo poročali o ustanovnem kongresu Domovinske lige, ki je potekal v soboto, 6. aprila. Ob tem smo bili na Demokraciji in Nova24TV deležni obtožb o prekinitvi sodelovanja, ignoriranju dogodka ter še čem. Laži, sprenevedanje in zavajanje so vsekakor slaba popotnica za novooblikovano stranko.

Kongres novonastale Domovinske lige je potekal v soboto, 6. aprila. Mediji o tem, z izjemo STA, niso bili obveščeni. Niti nismo prejeli vabila na dogodek na Nova24TV ali tednik Demokracija, kjer sta še do pred kratkim svoje kolumne objavljala predsednik Domovinske lige Bernard Brščič in podpredsednica Lucija Šikovec Ušaj.

Na kongres Domovinske lige je bil povabljen tudi voditelj oddaje Faktor na TV3 Aljuš Pertinač. Dogodek pa naj bi bil z izjemo prve pol ure zaprt za javnost. To lahko razumemo edino tako, da nas vodilni v stranki kljub poprejšnjemu sodelovanju niso želeli zraven.

“Po 62 mojih objavljenih kolumnah so se v Demokraciji odločili za prekinitev sodelovanja,” je na Twitterju zapisal Brščič. A to ne drži. Kakor je v svojem Facebook zapisu povedal tudi novinar Demokracije Gašper Blažič, je Brščič pisal kolumne za tiskano Demokracijo, Šikovec Ušajeva pa za spletni portal Nova24TV. “Vendar je tako, da v predvolilnem času ne bo objave kolumn s strani tistih, ki kandidirajo (glede na pravilnik o volilni kampanji). Lani je bilo isto glede dr. Vinka Gorenaka, ki je začel pisati kolumne za tiskano Demokracijo šele po volitvah.”

Ker me ljudje sprašujejo, ali je res, da je tednik Demokracija enostransko odpovedal sodelovanje s kolumnistoma…

Gepostet von Gašper Blažič Ero II am Samstag, 6. April 2019

To vseeno ni ustavilo Šikovec Ušajeve, da ne bi na na vprašanje, kdo je prekinil sodelovanje, s prstom pokazala na Nova24TV. Pravila so jasna in za vse enaka. Izjem ni. “Kandidatom, ki bodo kandidirali na evropskih volitvah, do 26. maja do 19. ure ne bomo objavljali kolumn ali drugih tekstov na našem portalu,” piše v članku “Volilna pravila o spremljanju kampanje za evropske volitve”, ki je bil zadnjič posodobljen v četrtek, 4. aprila. O tem so bili obveščeni tudi kandidati za evropske parlamentarne volitve.

Ob tem je Blažič zapisal, da vrata Demokracije in Nova24TV za Brščiča in Šikovec Ušajevo niso zaprta. “Po evro-volitvah se lahko mirno vrneta, če seveda želita. Vse nakladanje, da so ju odslovili, je navaden spin.” To vseeno ni bilo dovolj, da bi ustavilo širjenje lažnih informacij.

Dragi moji. V soboto sem objavil svoje sporočilo glede tega, kaj je res in kaj ni res glede "odpovedi sodelovanja"…

Gepostet von Gašper Blažič Ero II am Montag, 8. April 2019


“Tudi Dejan Kaloh lahko potrdi, da v času, ko je bil kandidat na volitvah, ni imel kolumne. In sedaj, ko je poslanec, tudi ne,”
je povedal Blažič v drugem zapisu, v katerem je ostro obsodil laži in polresnice, s katerimi se operira. Nihče ni dal Brščiča na čevelj za vedno. Osebno sploh nimam proti, če se še naprej objavljajo. Vendar je to stvar presoje urednika, ki mu tudi zaupam. V Demokraciji bomo še naprej razkrivali temne strani migracij, multikulti ideologije in podobnih nesnag. Na tem področju ni predaje.”

Enaka pravila za vse
Vsekakor je slaba popotnica za novonastalo stranko, da je začela svojo pot s preventivnimi napadi na medije, ki so ji še do pred kratkim sploh omogočali izgradnjo lastnega medijskega profila. Če povzamemo, kolumnisti novonastale stranke so bili pravočasno obveščeni, da v času predvolilne kampanje ni možna objava kolumn v omenjenih medijih že iz higienskih razlogov. Šlo bi za oglasno sporočilo, to pa mora biti temu primerno tudi označeno, za vse kandidatne liste pa veljajo enaki pogoji oglaševanja.

Plačana volilna propagandna sporočila z volilnimi oglaševalskimi vsebinami so na našem portalu objavljena z navedbo naročnika. Namesto da bi Brščič in Šikovec Ušajeva sprejela jasna pravila igre, ki veljajo za vse kandidate in kakor so tudi veljala v preteklosti, sta raje začela igrati žrtvi. In uganili ste, niti SDS evroposlanec Milan Zver nima kolumn pri omenjenih medijih v času predvolilnega boja.

Ivan Šokić