Tajkun Stojan Petrič in ljubljanski šerif Janković sta si kupila mir pri tretjem tajkunu Odlazku: Petrič mu je podaril komunalno koncesijo, Janković pol milijona evrov!

Tajkun Martin Odlazek obvladuje številne tiskane medije, tem pa je pred kratkim dodal še nabor radijskih postaj, zaradi česar so ga nekateri mediji poleg medijskega magnata razglasili še za “kralja radiev”. A nekaj je jasno kot beli dan – Odlazek postaja tako rekoč nedotakljiv, tudi zahvaljujoč svojim vplivnim političnim prijateljem Cerarju, Židanu in Jankoviću. Slednji je od Odlazka celo kupil vevško kopališče za pol milijona evrov – čeprav je Mestna občina Ljubljana s tem postala lastnica zemljišča, pa je ta nakup mnogo pomembnejši za Jankovića. S tem si je namreč kupil mir v Odlazkovem tedniku Reporter.

Medijski tajkun Martin Odlazek velja za enega najvplivnejših in tudi najbogatejših Slovencev, zlizan s slovensko gospodarsko elito, a ob tem brez slabe vesti zaprosi za državno pomoč. Samo spomnimo se, kako je ministrstvo za delo, družino, in socialne zadeve leta 2011, pod vodstvom Ivana Svetlika in takratne državne sekretarke Anje Kopač Mrak, dalo nezakonito državno pomoč v višini 350.000 evrov letno podjetju Papir servis, d.o.o., ki ga je takrat vodil prav Odlazek. Ob tem pa je Odlazek zlorabil celo najbolj uboge državljane Slovenije – ministrstvo mu je namreč dalo soglasje za prezaposlitev 75 invalidov in omogočilo Odlazkovemu podjetju pridobitev statusa invalidskega podjetja, kljub negativnemu mnenju strokovne komisije.

Obsojenec blizu etičnemu in moralnemu Cerarju
Odlazek je bil leta 2014 pravnomočno obsojen zaradi zlorabe položaja in pravic na šest mesecev zapora, zato nadvse “preseneča”, da je bil kasneje zelo blizu etični in moralni Stranki Mira Cerarja. Njuna povezava pa je kar predsednik uprave novogoriškega Hita, že iz preteklosti znanega kot udbovska pralnica denarja, Janez Mlakar, saj je bil Mlakar pred tem direktor podjetja Papir Servis, d.o.o., ki je eno od podjetij, ki ga posredno obvladuje družina Odlazek. V preteklosti smo sicer že bili okarani s strani Odlazkovih medijev, da Papir servis ni več v lasti Martina Odlazka in da je edini fizični lastnik Jože Čad. A kaj, ko so nam popravek poslali iz družbe Salomon, ki je v neposredni lasti družbe EUROFIT, d.o.o., ki jo obvladuje družina Odlazek. Če Odlazek nima nič z družbo Krater in podjetjem Papir Servis, zakaj se torej Salomon razburja, kaj pišemo o Odlazku? Očitno torej je, da je Mlakar del omrežja, ki ga nadzoruje družina Odlazek, ter da se je Mlakar zavihtel na čelo podjetja HIT hoteli, igralnice, turizem d.d. Nova Gorica, skozi katero preteče kar nekaj milijonov letno. Mlakar je bil sicer tudi kandidat, ki ga je SMC najbolj podpirala.

Potemtakem sploh ne preseneča, da so Odlazkovi mediji začeli Miru Cerarju peti slavospeve. Naj izpostavimo le nekaj naslovov, ki smo jih v zadnjem letu zasledili v Odlazkovih medijih:

Po Cerarju – Cerar: Miro Cerar tudi po odstopu lovi rekord (Svet24)

Usojena sva si za sopotnika – Na obisku pri premierju Miru Cerarju in njegovi družici Mojci Stropnik (Zarja)

FOTO: Mojca Stropnik o ljubezni s Cerarjem (Svet24)

FOTO: Cerar z izbranko na koncertu Helene Blagne (spletna stran Radia Aktual)

In še bi lahko naštevali.

Židan vlaga v Odlazkove revije
Denarnico pa je za Odlazka na široko odprl tudi Dejan Židan. Njegovo ministrstvo za kmetijstvo je namreč marca 2017 začelo s kampanjo za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov v letih od 2016 do 2019. Akcija “Naša super hrana” bo trajala tri leta, njen namen pa je promocija lokalne hrane, za kar je ministrstvo namenilo 3.035.877,20 evra za promocijo, od tega veliko večino, kar 2.304.243 evrov medijskemu zakupu. In na tej točki se v zgodbi pojavi medijski tajkun Odlazek. Glede tiskanih medijev namreč prevladujejo tiste revije, ki jih lastniško obvladuje Odlazek. Zarja, Maja, Avenija, Ženska … Denar se torej več kot očitno razporeja po politični linji.

Kljub številnim močnim finančnim injekcijam pa so vse glasnejše govorice, da je množica podjetij, ki jih obvladuje Odlazek, v rdečih številkah. No, to ga nikakor ne moti, da ne bi užival v graščini, ki se razprostira v vasi Selo pri Radohovi vasi v občini Ivančna Gorica, ali pa v svoji vili na Čiovu pri Trogirju v Dalmaciji. Ta vila je bila pred tem v lasti nekdanjega vrhunskega nogometaša Ivice Šurjaka, Odlazku pa naj bi jo prodal za 2,5 milijona evrov. Lastnik podjetja naj bi bilo sicer Odlazkovo podjetje Lepin, lastnik tega pa je podjetje Algas. Na čelo Lepina pa je postavljen kar Odlazkov sin Gašper. Posebnost te vile je, da ima celo lasten privez za jahto, poleg tega pa je ravno dovolj skrita med drevesi, da lahko Odlazek in njegovi potomci mirno uživajo skriti pred pogledi radovednežev. V poslovno shemo Martina Odlazka so vključeni tudi njegovi otroci in nekdanje ter aktualne partnerice. 
[/caption]

Prejel kmetijske subvencije 
To pa ni edini primer, ko je Odlazek svojo vilo podaril kateremu od svojih otrok. Graščino v vasi Selo pri Radohovi vasi v občini Ivančna Gorica je napisal na svojega sina Nejca, ki sicer tudi dela kot menedžer pri Media24, graščino pa obdaja več hektarjev zemljišč. Nejc je tako lastnik vile postal že leta 2010, pred tem pa je bilo lastnik te graščine podjetje Algas, kot v primeru dalmatinske vile. Nejc je verjetno lastnik le na papirju, “oblast” nad nepremičnino pa ima v rokah kar njegov oče Martin, ki ima na tem naslovu prijavljeno svoje stalno prebivališče. Spletna stran FarmSubsidy pa razkriva, da je leta 2007 prejel 9.988 evrov kmetijskih subvencij s strani Evropske unije za zemljišče v Ivančni Gorici.

Dnevnik je sicer v preteklosti poročal, da Odlazek poleg teh nepremičnin poseduje še vilo v Strunjanu in apartma v Luciji, posestvo v okolici Krškega, ima tudi hišo le streljaj stran od samostana v Stični, pa tudi več hektarjev zemljišč, predvsem na Dolenjskem in v Beli krajini. Nekatere od teh naj bi sicer prepisal na svoje otroke, kar je ustaljena praksa do grla zadolženih tajkunov.

Papir Servis je Martin Odlazek pognal v stečaj. (Foto: STA)

Pisali smo že, da naj bi Odlazek tako ali drugače že več kot desetletje obvladoval t. i. odpadkovni lobi, pri čemer naj bi si pomagal tako s podkupovanjem (v poslovnih krogih se govori, da je svojim partnerjem obljubljal ciprske bančne račune v zameno za poslovne usluge) kot tudi z izsiljevanjem marsikaterega politika prek svojih rumenih medijev, med katere, jasno, spada tudi Svet24. Po naših informacijah naj bi številni materialni tokovi nevarnih odpadkov iz Papir Servisa končali v predelovalnicah odpadkov, kot sta Kemis in Ekosistemi. Naši viri so tako že lansko poletje zatrjevali, da naj bi se za umazane igre odpadkovnega lobija v domeni Martina Odlazka v poslovnih krogih vedelo že leta, a si nihče ne upa spregovoriti, saj za Odlazkom stoji znana odvetniška družba Čeferin, za katero medijski magnat ne varčuje denarja, ko se je treba reševati iz zagate in izpodbijati zgodbe žvižgačev oziroma raziskovalnih novinarjev. Več o tem si lahko preberete TUKAJ

Sedaj pa smo na naše uredništvo dobili zanesljivo informacijo, da naj bi Odlazek od Stojana Petriča, še enega medijskega tajkuna, dobil komunalno koncesijo. Od takrat naprej se o Petriču v Reporteju naj ne bi več pisalo. Že kratek pregled Reporterja nam potrdi, da je v tem tedniku Petrič zadnje leto povsem “varen” – medtem ko so se še lanskega junija in julija pojavljali številni članki o Petriču, jih sedaj praktično v Reporterju ni več.

Kučanov človek in tajkun Stojan Petrič (Foto: STA)

Iz Odlazkovega Reporterja pa je čudežno izginil tudi ljubljanski šerif Zoran Janković. Potem ko je bil Janković skoraj tedensko na tapeti Reporterjevih novinarjev, pa sedaj o njem tako rekoč niti besede. Seveda molk ni zastonj, posredi je bilo – pol milijona evrov! To pa je razkril kar Odlazkov dnevnik Svet24, ki je pompozno oznanil: “Ljubljana bo dobila še eno novo kopališče. Na mestu nekoč priljubljenega kopališča Vevče, ki je že več let zapuščeno, propadajoči bazen pa zaraščata plevel in trava, bo mestna občina zgradila nov pokrit bazen. Občina je namreč vevško kopališče odkupila od družbe Salomon, zanj pa bo odštela malo manj kot pol milijona evrov.” Zanimivo, le nekaj dni pred tem člankom je o vevškem bazenu pisal tudi Dnevnik, ki je v lasti Bojana Petana, tam pa so zapisali, da naj bi bilo “v občinskem proračunu za kopališče namenjenih nekaj manj kot 2,5 milijona evrov”. Občina naj bi imela sicer samo za nakup zemljišč na območju kopališča Vevče zagotovljenih kar 463.250 evrov! Svojo košarico je k temu dodal tudi Stojan Petrič, saj smo v njegovem Delu zasledili naslov “Vevški bazen: v dveh letih iz smetišča do blišča”.

Kot vse kaže, je v slovenskem medijskem prostoru nastala klima, v kateri si trojček Odlazek – Petrič – Petan družno krije hrbet, seveda ob konkretnem finančnem zaledju levih politikov Janković – Cerar – Židan. Slednji si kupujejo mir v medijih in prijazne članke, Odlazek pa postaja tudi na račun slovenskih davkoplačevalcev iz dneva v dan bogatejši. In krog je sklenjen.

J. G.