[Video] Sodnik Radonjić moral odgovoriti lažnivi Mladini: “Vaši ‘normalni’ sodniki so mi z nenehnimi bestialnimi pritiski popolnoma uničili zdravje, v meri, da nisem več ne za soditi ne za živeti. Imejte jih!”

Zvjezdan Radonjić (Foto: Demokracija)

Poročali smo, kako je sodnik Zvjezdan Radonjić izrekel oprostilno sodbo na ponovnem sojenju dr. Milku Noviču v zvezi z umorom direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. A bolj kot oprostilna sodba nedolžnega človeka so pozornost javnosti pritegnile opazke Radnojića, ki je opozoril na delovanje globoke države v sodstvu in pritiske, ki so se vršili nanj v času sojenja. Zdaj se je bil sodnik primoran odzvati tudi na laži, ki so jih o njem zapisali pri Mladini.

Radonjić se je potem, ko so njegove izjave prišle v javnost, zavil v molk, a vseeno se je bil primoran odzvati na “določene škodljive neresnice”, ki so jih v zvezi s tem objavili v Mladini.

Tako je poudaril, da nikoli ni trdil, “da je Milan Štrukelj v zadevi Patria odločal po volji iluminatov”. Namreč, ko se je Mladina lotila Radonjića, je to bilo v stilu medijskega umora. Radonjić je izpostavil, da se mu Štrukljeve besede v zadevi Patria zdijo neprimerne za sodnika in kot take “narekujejo reakcijo sodnih organov” ne glede na to, ali so bil mišljene kot šala ali zares. Namreč, potrebno se je prepričati, “ali je tu res prišlo do nedovoljenega sojenja ali le do nedovoljene šale”.

Ob tem je Radonjić izpostavi dvojna merila v obravnavi sodnikov. “Zoper določene sodnike (se) mehanizmi prisile uporabljajo brez utemeljitve, zoper nekatere pa v nobenem primeru.” To vsekakor predstavlja velik problem v slovenskem pravosodju, saj se ustvarja vtis, da zakon sam po sebi ni merodajen, temveč je zgolj pripomoček, ki ga sodišče upošteva po lastni presoji.

Ravno tako je Radonjić zavrnil očitke o “ekscentričnosti” ter poudaril, da se je “iz podatkov obdolženega Noviča nakazovala resna možnost, da tajkunske elite prehajajo iz ponarejenih razpisov v fizične likvidacije, morda celo s pomočjo nekaterih oseb v pravosodju”. Opozoril je, da so dejanski Jamnikovi morilci še vedno na svobodi in da obstaja možnost, da se pripravlja še kak umor.

Pritiski na Radonjića terjali svoj davek
S svojim “ekscentričnim” nastopom, kakor so to poimenovali pri Mladini, pravi Radonjić, je uspel “alarmirati javnost in pristojne državne organe, kar mi z običajnimi besedami morda ne bi uspelo”. “Bil bi slab sodnik in človek, če ne bi opozoril na možnost novih pobojev.”

Pritiski uničili njegovo zdravje
Za konec je Radonjić opozoril, da je z njim konec. “Do sedaj sta bila izvedena dva (disciplinska postopka), tretji poteka, zagotovo bo stekel tudi četrti v zvezi z ‘žaljenjem’ (tožilke) Blanke Žgajnar.” Zadeva je bila nemudoma odstopljena etični komisiji, ki je po Radonjićevih besedah “preddverje disciplinskih postopkov”.

Ravno tako je zaradi “bestialnih pritiskov”, katerim je bil izpostavljen s strani Mladininih “normalnih sodnikov”, njegovo zdravje uničeno do te mere, da po lastnih besedah ni več primeren “ne za soditi, ne za živeti”, zaradi česar bi lahko bil že jeseni odstranjen iz sodstva in invalidsko upokojen.

R. O.