fbpx

Brezno slovenskega novinarstva? Na absurde v oddaji Šetinc Paškove o sanaciji bank opozarja tudi ugleden pravnik Avbelj!

Foto: posnetek zaslona

V četrtek je bila na RTV SLO 1 predvajana oddaja z naslovom Brezno, v kateri je novinarka Mojca Šetinc Pašek še enkrat znova dokazala, da ji je potvarjanje resnice bolj pomembno od podajanja resničnih in dokazljivih dejstev. Izkazalo se je namreč, da gre za povsem manipulativno oddajo, ki ne odraža realnega stanja o krivdi glede povzročitve bančne luknje ter njene globine in sanacije. Na omenjeno dejstvo opozarja tudi ugleden pravnik dr. Matej Avbelj, ki je o oddaji med drugim hudomušno zapisal: “Živeli smo v zmoti, celo v laži. Zdaj, po toliko letih, ko je bančna luknja že zakrpana, nas je nacionalna televizija podučila, da bančne luknje praktično sploh ni bilo.”

V zadnjem času je bila veliko kritik deležna oddaja Brezno, ki je bila v četrtek predvajana na RTV SLO 1. Izkazalo se je namreč, da je bil glavni namen oddaje zgrniti vso krivdo za tako imenovano bančno luknjo na Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in SDS ter hkrati popolnoma zamolčati vlogo domačih tajkunov in njihovih kreditodajalcev pri omenjenem problemu. Tovrsten koncept oddaje sicer ne preseneča, saj je njena avtorica Mojca Šetinc Pašek znana predvsem kot partnerica Mileta Šetinca, lobista in vplivneža globoke države, ki je med drugim nasprotoval slovenski osamosvojitvi.

Nacionalka lansirala novo resnico o bančni luknji
Na zgrešene zaključke, do katerih so prišli v oddaji Brezno, je s kolumno na spletni strani IUS-INFO opozoril tudi izredni profesor za evropsko pravo na Fakulteti za državne in evropske študije dr. Matej Avbelj, ki je med drugim zapisal: “V zvezi z bančno luknjo je nacionalni televiziji uspel veliki, čudodelni met. Lansirala je nov narativ, novo resnico o bančni luknji na Slovenskem, ter o krizi, ki se nam je dogajala med leti 2009 in 2015. Doslej so šla dejstva nekako takole. Komercialne banke, vse v večinski državni lasti, so, po večini sledeč para-političnim vplivom, ki so imeli bore malo skupnega z dobro bančno prakso kreditiranja v poslovnem svetu, vodile ekspanzivno finančno politiko, ki je z izbruhom globalne finančne krize rezultirala v vsak dan večjem negativnem bančnem portfelju. Posledično je bilo banke treba reševati z davkoplačevalskim denarjem, da bi preprečili njihov stečaj in s tem še daljši dolgoročni zaton nacionalnega gospodarstva. V skladu s tem narativom svoje vloge niso opravile nacionalne centralne banke kot nadzorniki komercialnih bank; vodstva le teh, pa tudi njihovi komitenti, pa so se zapletli v slabe ekonomske prakse, tudi z znaki kaznivih dejanj, ki upravičujejo njihovo obsodbo.”

Matej Avbelj (Foto: STA)

Za bančno luknjo ni odgovarjal nihče
Avbelj je opozoril tudi na dejstvo, da v Sloveniji za nastale razmere ni odgovarjal praktično nihče: “Stari guverner se je upokojil; takozvanim banksterjem, razen najmanjšim ribicam, pa tako ali tako ni bilo mogoče dokazati obarvanega naklepa, ki ga, prej kot ne evropski unikum, nalaga slovenska kazenskopravna zakonodaja. Skratka krivcev za bančno luknjo, kljub parlamentarnim preiskavam in nekaj osamelim tožilskim poskusom, nismo našli. In s tem se je slovenska javnost v teh dobrih časih že praktično sprijaznila.”

“Resnica” Šetinc Paškove
Glede na že omenjena dejstva je Avbelj hudomušno podal tudi vse “resnice”, ki jih je v oddaji gledalcem skušala “prodati” Šetinc Paškova. Tako je med drugim zapisal: “Toda pozor, vsi skupaj smo bili zavedeni. Živeli smo v zmoti, celo v laži. Zdaj, po toliko letih, ko je bančna luknja že zakrpana, nas je nacionalna televizija podučila, da praktično bančne luknje sploh ni bilo. Tisto, v kar smo metali milijarde davkoplačevalskega denarja, je bila nakana Evropske komisije, ki je na nas, poizkusnih zajčkih, preizkušala povsem zgrešeno metodologijo. Ta – in ne kazniva dejanja banksterjev in drugih gospodarskih kriminalcev ter njihovih političnih voždov – je povzročila luknjo, krizo in prikrajšanje davkoplačevalcev. Za to je kriva tedanja vlada – ki je, pa saj že veste, Janševa – in pa novi, zdaj že bivši guverner, ki je v imenu in za Evropsko komisijo ter Evropsko centralno banko lastnoročno kopal razvpito luknjo v slovenskih bankah. Aleluja. Zdaj je vse jasno. Krizo so povzročile evropske institucije, tujci, ki so z domačimi zavezniki, neoliberalci, izkoristili šibko slovensko državo, kot že neštetokrat prej v zgodovini, ter s tem zaustavili avtohtoni in povsem zdravi slovenski nacionalni gospodarski razvoj ter njegove prepoštene in presposobne izvajalce. V Sloveniji nismo in niso, razen konkretne, že omenjene vlade in vodstva Banke Slovenije, naredili ničesar narobe.” Avbelj v kolumni ugotavlja še, da je iz nesmiselnih zaključkov, do katerih so prišli v oddaji, jasno, da bi bila Slovenija danes po njihovo v ekonomskem cvetju, če nam je le ne bi “praktično kriminalno zagodli iz Bruslja in Frankfurta.”

Mile Šetinc in Mojca Šetinc Pašek (Foto: STA)

Na nesmisle v oddaji so opozorili tudi drugi
Na nesmisle v oddaji Šetinc Paškove so se še pred Avbljem odzvali tudi nekateri drugi ugledni strokovnjaki. Profesor na ekonomski fakulteti v Ljubljani Igor Masten je na primer na Twitterju razkril, da v oddaji niso bili sposobni smiselno sestaviti skupaj niti dveh številk. Tako so po njegovo naredili povsem manipulativno oddajo, ki ne odraža realnega stanja o krivdi glede povzročitve bančne luknje ter njene globine in sanacije. Podobno mnenje o oddaji je podal tudi politični analitik Mitja Iršič, ki je med drugim povedal: “Dokumentarec Mojce Pašek Šetinc, novinarke RTV Slovenija, katero urednikovanje sta sodnika porotnika v kazenskem pregonu Janeza Janše zaradi domnevno žaljivega tvita označila za “globoko pod nivojem” ni prišel na dan naključno ravno v trenutku, ko se SDH pripravlja na odpiranje ponudb v zvezi s prodajo A Banke/…/občutek je kot, da gre za dobro koordinirano vnaprej pripravljeno igro različnih akterjev globoke države.”

Igor Masten in Mitja Iršič (Foto: Nova24TV)

M. D.