Le kako naj Slovenci dobijo celosten vpogled v politične predloge? Varuhinja pravic gledalcev Ilinka Todorovski sprenevedavo o pristranskem poročanju na RTV!

Varuhinja pravic gledalcev, poslušalcev in bralcev ter uporabnikov programskih vsebin RTV Slovenija Ilinka Todorovski. (Foto: STA)

Vsakič znova RTV Slovenija potrjuje, da ne izpolnjuje svojega poslanstva, ki pravi, da morajo “v programih RTV Slovenija zagotoviti ustrezno ravnotežje med svetovnimi, nacionalnimi, regionalnimi in krajevnimi informacijami”. A ko gre za predloge določenih strank, čeprav so ti izjemno koristni za državljane, se tega poslanstva ne držijo, posledično pa javnost ostaja neinformirana. Eden izmed takšnih primerov je nedavni predlog zakona SDS o stanovanjski jamstveni shemi, ki so ga mediji “spregledali” oziroma omenili le mimogrede in ne celostno. A te kratke omembe v poročilih ali vrinjeni stavki nekje spodaj v člankih so le lažna uravnoteženost, s katero želijo izpasti nepristranski. A to je izjemno krivično in nepošteno do 222.042 tisoč volivcev, ki so želeli stranko SDS in njihove predloge v vladi. RTV Slovenija je pristranska tudi pri izbiri gostov za svoje oddaje, na kar je opozoril tudi Danijel Krivec, vodja poslanske skupine SDS. Prikazal je skrb vzbujajočo tabelo gostov, ki so bili v zadnjem letu vabljeni v oddajo Odmevi, da prikažejo svoja stališča državljanom Slovenije. A na tabeli se pojavljajo le eni in isti, vsi iz levega političnega prostora. Le kako naj Slovenci dobijo celosten vpogled, če nacionalna RTV prikazuje le eno stran?! 

V zvezi s problematiko neuravnoteženega poročanja je Danijel Krivec iz SDS na RTV Slovenija in na varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTV Ilinko Todorovski naslovil pismo z navedbami problematičnih dejstev glede skrajno okrnjenega poročanja o predlogu zakona o stanovanjski shemi, a je bil odgovor generalnega direktorja Igorja Kadunca izjemno skop in na ključna vprašanja sploh ni odgovoril, prav tako je odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija Manica J. Ambrožič odgovorila le z navedbo terminov predvajanj, verjetno sekundnih objav, a konkretnih odgovorov ni bilo. Krivec je prikazal tudi listo povabljenih gostov v oddaji Odmevi, na katerih se poslanci, predsedniki in podpredsedniki številnih komisij in odborov državnega zbora iz stranke SDS ne pojavljajo.

Jasno razvidno je, koliko prostora RTV namenja koalicijskim strankam in koliko opozicijskim
Kadunc
je navedel, da so uredniki in novinarji pri svojem delu in odločitvah zavezani k neodvisnosti in avtonomnosti. Prav tako je varuhinja pravic gledalcev “glede mnenjske in politične pluralnosti iz leta 2018” navedla, da bi bilo treba “uredniško in novinarsko pozornost smiselno posebej usmerjati v parlamentarno dejavnost, ki jo spodbudi opozicija kot bistven segment demokratične družbe”. Skladno s temi navedbami je Krivec vprašal o uredniški politiki oddaje Odmevi na RTV Slovenija, in sicer v zvezi z gosti iz politike, ki so vabljeni v oddajo. Iz pregleda sodelovanja gostov od 1. januarja 2019 do 30. novembra 2019 je jasno razvidno, koliko prostora RTV Slovenija namenja koalicijskim strankam, koliko pa opozicijskim. Iz seznama je tudi razvidno, da imajo nekateri predstavniki politike ne glede na dosežen volilni rezultat in ne glede na njihovo pozicijo (koalicija/opozicija) vrata v studio Odmevov vedno odprta, nekateri drugi pač ne.

Seznam nastopov v Odmevih (gostje, ki so bili vabljeni najmanj trikrat ali več) od 1. januarja do konca novembra letos je namreč sledeč:

Jernej Vrtovec, NSi, 6-krat
Jernej Pikalo, SD, 5-krat
Alenka Bratušek, SAB, 5-krat
Simon Zajc, SMC, 5-krat
Igor Zorčič, SMC 5-krat
Ljudmila Novak, NSi, 4-krat
Aleš Šabeder, LMŠ, 4-krat
Robert Pavšič, LMŠ, 4-krat
Miha Kordiš, Levica, 4-krat
Klemen Grošelj, LMŠ, 4-krat
Matej Tonin NSi, 3-krat
Luka Mesec, Levica, 3-krat
Milan Brglez, SD, 3-krat
Tanja Fajon, SD, 3-krat
Žan Mahnič, SDS, 3-krat
Andrej Bertoncelj, 3-krat

V času, ko je vlado vodila SDS, so vedno dobivali odgovor urednikov RTV SLO, češ da morajo zaradi svojih profesionalnih kriterijev praviloma poleg ministra vabiti tudi predstavnika opozicije, a zdaj, ko so na oblasti levičarji, to ni več potrebno.

Nihče od navedenih v oddajo Odmevi ni bil vabljen kot gost, ki bi lahko samostojno nastopal v zvezi s komisijo ali odborom, ki ga vodi, in ki obravnava teme, pomembne za našo družbo
Poslanke in poslanci stranke SDS, ki ji je glas na zadnjih državnozborskih volitvah namenilo daleč največ oziroma 222.042 volivcev, so predsedniki in podpredsedniki številnih komisij in odborov državnega zbora, med njimi Zvone Černač, ki je predsednik odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, Franc Breznik je predsednik odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Anže Logar je predsednik komisije za nadzor javnih financ, Eva Irgl je predsednica komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, mag. Karmen Furman je predsednica komisije za poslovnik, Jelka Godec je predsednica preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom, Žan Mahnič je predsednik preiskovalne komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi, mag. Branko Grims pa je predsednik ustavne komisije.

Čeprav bi SDS-ov predlog izboljšal položaj mladih, so se na RTV Slovenija odločili, da o njem ne bodo poročali
Glede problema pristranskega in neuravnoteženega poročanja je Krivec še izpostavil dogodek, ko je pred kratkim Banka Slovenije poostrila zahteve za kredite, kar pa posledično vpliva na stanovanjsko problematiko. Povsod v medijih so na široko razlagali, da se je Marjan Šarec vneto zavzel za problem in da bo predlog pripravljen v roku enega leta. Medtem pa je stranka SDS predlog pripravila v le nekaj dneh. A to so mediji “spregledali” in omenili SDS-ov predlog zakona o stanovanjski jamstveni shemi le mimogrede in ne celostno. Zakaj so to storili, čeprav bi ta predlog izboljšal položaj mladih? Zato, ker ga je predlagala določena stranka.

Danijel Krivec, vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke (Foto: Slovenska demokratska stranka)

Danijel Krivec, vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke (Foto: Slovenska demokratska stranka)

RTV sploh ni odgovoril na Krivčeva vprašanja
Problem je Krivec izpostavil v “protestu zaradi načina (ne)poročanja o predlogu zakona poslanske skupine SDS o stanovanjski jamstveni shemi” in zahteval pojasnila, a jih ni dobil. Poslali so le termine predvajanj novinarske konference o predlogu in poudarili eno poročanje na spletnem portalu, “toda v poslanski skupini SDS nismo v ničemer problematizirali poročanj na spletnem portalu niti na TV Slovenija 3”, je pojasnil Krivec. “Izpostavili pa smo, da je javni zavod RTV Slovenija glede formalne zaostritve pogojev za potrebe kreditiranja s strani Banke Slovenije poročal v več informativnih oddajah ter ob tem tudi vestno beležil odzive izvršilne veje oblasti, predvsem predsednika vlade Marjana Šarca.” Zahtevali so natančna in celovita pojasnila, ki so vodila do uredniške odločitve, da se v osrednjih informativnih oddajah RTV Slovenija poročanje o predlaganem ukrepu s strani poslanske skupine SDS skoraj v celoti izpusti oziroma obravnava zgolj s kratko vestjo v večerni oddaji Odmevi 6. novembra 2019. “Prav tako smo pričakovali poimenski podatek o tem, kdo v vodstveni strukturi dnevno-informativnega programa oziroma RTV Slovenija je sprejel končno odločitev o tem, da se prispevka z novinarske konference, ki jo je organizirala poslanska skupina SDS, ne objavi v osrednjem Dnevniku.” A ključnih odgovorov ni bilo.

Ravno prav pomeni enako kot vsi drugi
Režimska varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski pa je ocenila, “da težko presojam, ali je bilo neki parlamentarni tematiki v televizijskih informativnih oddajah namenjene dovolj pozornosti oz. kaj je ravno prav/premalo/preveč”, ter dodala, da ni mogoče govoriti o bistveno okrnjenem posredovanju vsebine. A s presojanjem nikakor nima težav pri zagovarjanju Svetlane Slapšak, čeprav je ta desnico obtožila sledenja stalinizmu in simpatiziranja z nacizmom, ali pa pri napadu na Jožeta Možino zaradi intervjuja s sodnikom Zvjezdanom Radonjićem, ko se je ta izpovedal, da je bil v primeru dr. Milka Noviča deležen pritiskov z odvetniške, sodniške in tožilske strani. Torej je povsem jasno, na čigavi strani je varuhinja Ilinka Todorovski.

Foto: STA

Lana Božič

 • VERZIFIKATOR

  Todor Ilinovski od SDV

  ILINDEN NA PLATNU

  Še en film nov se nam obeta,
  Ilinden je, film makedonski,
  kot dokaz filmografije kronski,
  v kaj umetnost filma se zapleta.

  V Ilindenu je obveščevalka,
  Todorka dekle se imenuje,
  za sovražnika skrivaj deluje,
  res prozorna, slaba je igralka.

  Plačana je Todorka debelo,
  da za tajno službo vse izdaja,
  ilindenska zgodba se razkraja,
  se umazano razgalja delo.

  Film makedonski je z napako
  bil na naše že prišel tržišče,
  tu zaman pohval, priznanja išče,
  publika odvrže ga v kloako.

  Ne pomaga niti kup igralcev,
  da fiasko filma bi prikrili,
  in še manj, da bi se potožili,
  da zaščiti varuh jih gledalcev.

  • RATATA

   Ilinkata rabota ko “topče ni da mrdne”!
   Ni da mrdne!

   • VERZIFIKATOR

    Ne može da mrdne zbog težinata na stvar.

 • Janez Mayer

  ….v programih RTV Slovenija zagotoviti ustrezno ravnotežje med svetovnimi, nacionalnimi, regionalnimi in krajevnimi informacijami.

  In kdo drug bo povedal, kaj je ustrezno, če ne štab, no.

 • rubec

  Manjka ena Varuhinja pravic pred pogledom na Ilinko Todorovski.

  • Janez Mayer

   Pravico, pogledat stran je treba brant.
   Je pa čedna baba.
   Na pregled vida pa čakam že tri leta, no.

 • Janez Mayer

  Zadnjič sem hotu napisat pritožbo, da tov Ilinkovski al kaj že je, ne brani mojih pravic gledalca. Pa je baba spet rekla, kaj boš kle afne guncu, če nič več ne vidiš. In sem preveril, za poslušalce se tov Ilintovski gladko jebe, kaj nej pol, no.

 • francelj3

  “Le kako naj Slovenci dobijo celosten vpogled, če nacionalna RTV prikazuje le eno stran?!” Tako kot jaz. Naj ne gledajo TV. Zato, ker je ne gledam, sem seveda še toliko bolj besen nanjo, da mi jo vsak mesec zaračunavajo.

 • Nora24tv Cenzura

  Ilinka Makedonski. Hajahuhu, nacionalisti zadrgnjeni se že penijo.

  • Janez Mayer

   Saj ne bi, če bi tam spodaj vedeli, kje je sredina.
   Pa ne vejo.
   To, da penimo zaradi imena pa je samo in izključno tvoja insuniacija, skratka, poklič šefa, no.

   • Nora24tv Cenzura

    Hehehe, smrdljivi slovenski nacisti

    • Janez Mayer

     Ja, ti pa dišiš. Po zvezdi. Sm….rdeči, no.
     Bogi si, pojma nimaš, pa kar nočeš nehat….luzer, no.
     Pa edino, kar ti pride na pamet so jame. Speleolog, spel se, no.

     • Nora24tv Cenzura

      To vas bo Tunek v jame zmetal

    • Ctrl Delete

     A si ti morda Foglof Tunek? Če si…pozdravljeni :)

     • šmentanamuha

      Kaj ti se pogovarjaš sam s sabo v komentarjih?

     • Ctrl Delete

      Čuj, kako si kaj muha? Še te ni zima pobrala? :)

     • Janez Mayer

      Ne, to on naredi tako, da se sploh ne opazi, no.

     • Janez Mayer

      Všeč mi je, ko se sam s sabo pogovarjaš.
      Shizofrenija, no.
      btw, bogi si, nimaš nivoja, ne znaš, tudi učiti se nočeš ali ne moreš…skratka, nisi vreden pozornosti, no.
      In to plačajo, madona, no….

     • Ctrl Delete

      Drži gobec in adijo !!!

     • Janez Mayer

      Spat pejt, današnji dan ni tvoj večer, no.

     • Nora24tv Cenzura

      Na žalost sekte nisem. Se mi pa zdi, da si ti pravi Tunek. Pozdravljeni!

  • Den456

   O ti ubogi levajzarski cucek.

   • Nora24tv Cenzura

    Levak ti je bil fotr:))))

  • Ctrl Delete

   Čuj Tunek, ne tako na grobo. Daj jih bolj nežno…a zanesljivo…

   • Nora24tv Cenzura

    Oni se name spravljajo, nacifasisti

 • Janez Mayer

  Mene pa zelo skrbijo pravice poslušalcev. Zadnjič sem ugotovu, da se v stereo mehaniki na našem radjotu levi kanal precej bolj sliši kot desni in to že tako hudo, da v nekaterih simfonijskih delih nisem slišal primaša, pa čeprav sedi na levi.
  Je pa res, da moj Ei Niš HSR 48 že malo škripa, je pa lep spomin na naše skupne kvalitetne čase, ko se je še vedelo, kaj je socjalistični haj-faj.no.

 • Ctrl Delete

  Prosim, da NIKOLI veš ne primerjajte RTV Slovenija-nepristranske televizije in Nove24TV-v službi laži… Kapish?

 • Vojteh Dovč

  a nova24tv pa ni pristranska ???????

  • Janez Mayer

   Je, ker vzdržuje ravnotežje proti 80% medijev, ki zase trdijo, da so nevtralni.
   Imaš samo ta problem, Vojteh?
   btw, kakšno lepo slovensko ime…no.

   • Nora24tv Cenzura

    In Petrck kaze s prstom na Tumpeka sam pa papagajevsko laja copy-paste…

  • Ctrl Delete

   Joj, pa še kako. To je vendarle Janševa televizija !!!

  • Nora24tv Cenzura

   Briga njih za pristranskost…

 • Ctrl Delete

  A se je morda vrnil Foglof Tunek…preoblečen v “Nora24tv Cenzura”???

 • Janez Mayer

  Nene, tumpek ne zna drugega kot kopipejstat iz maladine. To je en drug vajenc iz kleti, no.

 • rubec

  Take obraze se da vsak večer na ID videt. Običajno dobijo dosmrtno. Na ponovitvah tudi.

 • Janez Mayer

  baje tam u halozama tudi kopljejo za kanalizacijske jarke nad vodovodnimi zajetji. Ja, zakaj bi jim bilo pa bolje kot rdeči lublani, de.

 • Janez Mayer

  Aktiven je danes tumpek, baje je ob ponedeljkih dvojna tarifa, pa še dva aktivna nicka, evo, 4 x plačano, no.

 • Janez Mayer

  Saj človek si reče, a ma smisu se drkat z idijotom. Ampak sej veste, pametni nehajo, norci pa vladajo, no.
  Ja, tumpek, nimaš nivoja, bogi si, nimaš domišljije, bogi tisti, ki te za tole plačuje, no.

 • Janez Mayer

  Sicer pa, tumpek, prevzami portal. Do osmih, pol pa pravlica o komunistih in pravičnosti, pol pa spat, ok?

 • Ctrl Delete

  Čujte, varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTVS Ilinka Todorovski je ob predstavitvi letnega poročila za leto 2019 poudarila, da je bilo leto 2019 po številu odzivov javnosti na vsebine in storitve RTVS rekordno. Kljub temu nobeno vprašanje po njenih besedah ni ostalo brez odgovora, saj gre za spoštljiv odnos do plačnikov RTV-prispevka…Torej, nova24TV spet laže !!!

  • Beli Sneg

   Lažnjivka, jaz sem urgiral kar nekajkrat, direktno njej in Janežičevi in tale na sliki, niti Janežičeva ni niti enkrat odgovorila. Kdo torej laže???

   • Ctrl Delete

    Laže Nova24TV… 100% !!!

    • Beli Sneg

     Lažeš ti.

 • Beli Sneg

  Režimske presstitutke seveda v medijski sceni ne vidijo nič neuravnoteženega. Itak so vse na liniji partijskega Murgeljna in njegovih vazalov. Služiti njemu je naloga družbeno-političnih delavcev alias prodanih presstitutk.

  • Janez Mayer

   Za povrh imajo pa še plačančke, ki se trudijo pametovati tudi tukaj.
   So bolj bogi, jaz jim ne bi dal evra na dan, ampak oni že vejo, kaj se jim splača, no.

 • Janez Mayer

  Šef še ni pršu, tumpek?
  Je še zmeri na bowlingu?

 • Ctrl Delete

  Čujte, kdo je izbrisal moje komentarje? Jebem mu mamicu !!!

 • Janez Mayer

  Šef še ni pršu, tumpek?
  Je še zmeri na bowlingu al je zdej že na curlingu, no?

 • Janez Mayer

  Poklič šefa, z vajenci se ne pogovarjam, no.

 • Janez Mayer

  Tm je zdej na fejsbuki pa an tviteri en zlo aktiven, ne zna pa druzga k jame pa jame, A si to ti, tumpek, al ti to ne znaš, no?

 • Slovenec 33

  V okupirani državi Sloveniji vladajo okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda združeni v hordah rdečih klerikalcev, ki jim je glavni cilj ropanje in zatiranje slovenskega rodu in domoljubov
  Zaradi tega imajo glavno besedo IDOTI, ki ne doumejo pojma patriotizem.

 • Janez Mayer

  Halo, tupek, tuki šef.
  A me je kdo isku? Ti sam zdrž, mamo klele še eno rundo bowlinga za odšpialt pa te bo zamenu pol koj kšen bol izkušen pa pameten. Bo šlo, no?

 • Janez Mayer

  Na, zdej me je pa moj šef klicu pa me je napizdu, kaj da se norca delam tm iz enga vajenčka, da bo zgledal zlo ne fer, pravi.
  Eh, ok, vajenček, nej ti bo. Eno uro maš, pol bo šou pa moj šef na kuhančka…pol se me pa le pazi, hehe, no.

 • montyamp

  No in zakaj so morali vzet najgršo babo za varovanje tistih ki kurbenhaus plačujemo ??? Bi dali vsaj eno raketo .
  Karlova itak ni dosti lepša , je verjetno v rezervi po navodilih žveplenega zvodnika .

  • Janez Mayer

   No ja, jaz poznam še eno gršo, ampak tardečih ne mara, torej ne ustreza pravilom in normam varuha pravic glodalcev, no.

   • montyamp

    Bolj grdo od najgrše ???

 • Slavec

  Šarec je predlagal, šef rdečih fašistov Kučan pa prikimal.

  RTV naročnina se poveča:

  .

  “Za zadnji cent, ki raja ga premore,

  Kadunc ozvočil bo WC prostore,

  da slišijo vsi tisti, ki želijo,

  Artačevo straniščno poezijo.”

 • Ctrl Delete

  Zdaj pa dovolj !!!… Kdo briše moje komentarje???????

 • Antonius

  Če se RtvS in Ilinka Todorovski poserjeta na pravice gledalcev, pa se še gledalci poserjimo na Ilinko Todorovski in RtvS.
  S pisnim protestom na stranko ki jo volimo izrazimo zahtevo in protest, da se v parlamentarno razpravo uvrsti zahteva, da prenehamo plačevati vsiljeno naročniško obveznost, ker nas RtvS obvešča politično opredeljeno, selektivno, prikrojeno, pristransko in zlagano.
  Naj opozicija podprta z našimi zahtevami v parlamentu javno izpostavi dejstvo, da RtvS svoje poslanstvo zlorablja zgolj za pristransko in navijaško reklamiranje leve politične opcije.
  Paškova, Aščićeva in Dumančičeva so primer najbolj razvpite trojke novinark, ki po dolgem in po čez kažejo sliko podlega, umazanega novinarskega ozadja na RtvS.

  • goldhorn

   Še na Carlovo si pozabil.

 • Ivan Ivanovič

  Ljudje, ki smo jim zaupali, demosovci, pomladniki, karkoli že, so nas razočarali in izdali naše zaupanje. Šli so se kravje kupčije s tistimi, katerih intimna opcija nikoli ni bila svobodna in demokratična Slovenija – za drobtinice z bogatinove mize. Tisti, katerih intimna opcija je bila demokratična Slovenija, so izpadli popolni naivci, da ne rečem bebci, ki so verjeli v utopijo. Niso bili deležni podpore in opore od nikogar. Kučanovi mediji so bili tranzicijski stroji za diskvalifikacijo-likvidacijo vseh, ki se niso bili v njegovi intimni opciji. Dolgih 30 let so nas prepričevali, da živimo v demokraciji, pravni državi, tržnem gospodarstvu, da bi naposled spoznali, da živimo v mafijski pravniški državi, kjer mnenja ekstremnih levičarjev, ki bi kapitalistom vse pobrali in jih z bojoneti sterali v morje, veljajo več kot mnenja uglednih podjetnikov, ki si na domačem in tujem trgu ob hudi konkurenci služijo svoj kruh. Vladajo nam strici iz ozadja, ki servisirajo tajkune, ki parazitirajo javni sekotr na 1000 in en način. Zato imamo vedno višje davke, vedno več revežev, vedno več podjetij in usposobljenih kadrov pa se seli v tujino. To je slovenzuela, iz katere ljudje bežijo, ker ne vidijo perspektive zase in za svoje otroke. Mafijski režim pa se ne sekira. Ne briga ga blagostanje ljudi, ne briga ga za slovenski narod. Mirno uvaža neizobražene migrante, ki jim bodo zagotovili glasove na prihodnjih volitvah. Važno je zmagati in še naprej mafijsko zajedati državo in državljane. Živela Slovenzuela!

 • piko8

  V zloveniji je tako, da ima vsaka tuja podgana ve pravic in besede, kot Slovenci!!
  Štango pa jim drži Mafijski Boter milan kurčan!!!

 • milanček

  ta čefurski gnoj, pa še kaj zraven moramo “odstranit”, na kateri koli način!!!!!

 • Olga101

  Predvsem ukiniti prisilno financiranje, ker ne opravljajo svoje zakonsko predpisane vloge! Zakaj bi plačevali Kučanov agitorop?! Malo morgen!

 • cosmosjasnovidec

  Kako je sploh možno,da na mesto varuhinje pravic za gledalce pride čefutarski gnoj za katerega je seveda jasno,da deluje proti Slovencem katere diskriminira.
  Naj se prasica spravi nazaj v svojo balkansko cigansko selo kjer je kot čobanica pasla ovce in koze.
  V to Slovenijo se je že navlekel vsemogočen smrad kar kje obstaja in katerega iz vseh drugih držav stirajo ven.
  ——————————————————————————————————————————
  Dr.Vsevedni Cosmosjasnovidec,vsakemu,lev…,kom……,čef……,mus….,se,po……,………ostalo je pa znano.
  ——————————————————————————————————————————–

 • Ivan Ivanovič

  Orwell je imel prav, ko je napovedal, da bodo besede pomenile obratno od tega, kar naj bi pomenile. Varuh pravic gledalcev je to samo po imenu, dejansko je varuh tistih, ki obvladujejo medij in prek njega poneumljajo in ideološko indoktrinirajo ljudi v to, kar želijo, da bi ljudje mislilii in verjeli. Vse je fake.