fbpx

Le kako naj Slovenci dobijo celosten vpogled v politične predloge? Varuhinja pravic gledalcev Ilinka Todorovski sprenevedavo o pristranskem poročanju na RTV!

Varuhinja pravic gledalcev, poslušalcev in bralcev ter uporabnikov programskih vsebin RTV Slovenija Ilinka Todorovski. (Foto: STA)

Vsakič znova RTV Slovenija potrjuje, da ne izpolnjuje svojega poslanstva, ki pravi, da morajo “v programih RTV Slovenija zagotoviti ustrezno ravnotežje med svetovnimi, nacionalnimi, regionalnimi in krajevnimi informacijami”. A ko gre za predloge določenih strank, čeprav so ti izjemno koristni za državljane, se tega poslanstva ne držijo, posledično pa javnost ostaja neinformirana. Eden izmed takšnih primerov je nedavni predlog zakona SDS o stanovanjski jamstveni shemi, ki so ga mediji “spregledali” oziroma omenili le mimogrede in ne celostno. A te kratke omembe v poročilih ali vrinjeni stavki nekje spodaj v člankih so le lažna uravnoteženost, s katero želijo izpasti nepristranski. A to je izjemno krivično in nepošteno do 222.042 tisoč volivcev, ki so želeli stranko SDS in njihove predloge v vladi. RTV Slovenija je pristranska tudi pri izbiri gostov za svoje oddaje, na kar je opozoril tudi Danijel Krivec, vodja poslanske skupine SDS. Prikazal je skrb vzbujajočo tabelo gostov, ki so bili v zadnjem letu vabljeni v oddajo Odmevi, da prikažejo svoja stališča državljanom Slovenije. A na tabeli se pojavljajo le eni in isti, vsi iz levega političnega prostora. Le kako naj Slovenci dobijo celosten vpogled, če nacionalna RTV prikazuje le eno stran?! 

V zvezi s problematiko neuravnoteženega poročanja je Danijel Krivec iz SDS na RTV Slovenija in na varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTV Ilinko Todorovski naslovil pismo z navedbami problematičnih dejstev glede skrajno okrnjenega poročanja o predlogu zakona o stanovanjski shemi, a je bil odgovor generalnega direktorja Igorja Kadunca izjemno skop in na ključna vprašanja sploh ni odgovoril, prav tako je odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija Manica J. Ambrožič odgovorila le z navedbo terminov predvajanj, verjetno sekundnih objav, a konkretnih odgovorov ni bilo. Krivec je prikazal tudi listo povabljenih gostov v oddaji Odmevi, na katerih se poslanci, predsedniki in podpredsedniki številnih komisij in odborov državnega zbora iz stranke SDS ne pojavljajo.

Jasno razvidno je, koliko prostora RTV namenja koalicijskim strankam in koliko opozicijskim
Kadunc
je navedel, da so uredniki in novinarji pri svojem delu in odločitvah zavezani k neodvisnosti in avtonomnosti. Prav tako je varuhinja pravic gledalcev “glede mnenjske in politične pluralnosti iz leta 2018” navedla, da bi bilo treba “uredniško in novinarsko pozornost smiselno posebej usmerjati v parlamentarno dejavnost, ki jo spodbudi opozicija kot bistven segment demokratične družbe”. Skladno s temi navedbami je Krivec vprašal o uredniški politiki oddaje Odmevi na RTV Slovenija, in sicer v zvezi z gosti iz politike, ki so vabljeni v oddajo. Iz pregleda sodelovanja gostov od 1. januarja 2019 do 30. novembra 2019 je jasno razvidno, koliko prostora RTV Slovenija namenja koalicijskim strankam, koliko pa opozicijskim. Iz seznama je tudi razvidno, da imajo nekateri predstavniki politike ne glede na dosežen volilni rezultat in ne glede na njihovo pozicijo (koalicija/opozicija) vrata v studio Odmevov vedno odprta, nekateri drugi pač ne.

Seznam nastopov v Odmevih (gostje, ki so bili vabljeni najmanj trikrat ali več) od 1. januarja do konca novembra letos je namreč sledeč:

Jernej Vrtovec, NSi, 6-krat
Jernej Pikalo, SD, 5-krat
Alenka Bratušek, SAB, 5-krat
Simon Zajc, SMC, 5-krat
Igor Zorčič, SMC 5-krat
Ljudmila Novak, NSi, 4-krat
Aleš Šabeder, LMŠ, 4-krat
Robert Pavšič, LMŠ, 4-krat
Miha Kordiš, Levica, 4-krat
Klemen Grošelj, LMŠ, 4-krat
Matej Tonin NSi, 3-krat
Luka Mesec, Levica, 3-krat
Milan Brglez, SD, 3-krat
Tanja Fajon, SD, 3-krat
Žan Mahnič, SDS, 3-krat
Andrej Bertoncelj, 3-krat

V času, ko je vlado vodila SDS, so vedno dobivali odgovor urednikov RTV SLO, češ da morajo zaradi svojih profesionalnih kriterijev praviloma poleg ministra vabiti tudi predstavnika opozicije, a zdaj, ko so na oblasti levičarji, to ni več potrebno.

Nihče od navedenih v oddajo Odmevi ni bil vabljen kot gost, ki bi lahko samostojno nastopal v zvezi s komisijo ali odborom, ki ga vodi, in ki obravnava teme, pomembne za našo družbo
Poslanke in poslanci stranke SDS, ki ji je glas na zadnjih državnozborskih volitvah namenilo daleč največ oziroma 222.042 volivcev, so predsedniki in podpredsedniki številnih komisij in odborov državnega zbora, med njimi Zvone Černač, ki je predsednik odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, Franc Breznik je predsednik odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Anže Logar je predsednik komisije za nadzor javnih financ, Eva Irgl je predsednica komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, mag. Karmen Furman je predsednica komisije za poslovnik, Jelka Godec je predsednica preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom, Žan Mahnič je predsednik preiskovalne komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi, mag. Branko Grims pa je predsednik ustavne komisije.

Čeprav bi SDS-ov predlog izboljšal položaj mladih, so se na RTV Slovenija odločili, da o njem ne bodo poročali
Glede problema pristranskega in neuravnoteženega poročanja je Krivec še izpostavil dogodek, ko je pred kratkim Banka Slovenije poostrila zahteve za kredite, kar pa posledično vpliva na stanovanjsko problematiko. Povsod v medijih so na široko razlagali, da se je Marjan Šarec vneto zavzel za problem in da bo predlog pripravljen v roku enega leta. Medtem pa je stranka SDS predlog pripravila v le nekaj dneh. A to so mediji “spregledali” in omenili SDS-ov predlog zakona o stanovanjski jamstveni shemi le mimogrede in ne celostno. Zakaj so to storili, čeprav bi ta predlog izboljšal položaj mladih? Zato, ker ga je predlagala določena stranka.

Danijel Krivec, vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke (Foto: Slovenska demokratska stranka)

Danijel Krivec, vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke (Foto: Slovenska demokratska stranka)

RTV sploh ni odgovoril na Krivčeva vprašanja
Problem je Krivec izpostavil v “protestu zaradi načina (ne)poročanja o predlogu zakona poslanske skupine SDS o stanovanjski jamstveni shemi” in zahteval pojasnila, a jih ni dobil. Poslali so le termine predvajanj novinarske konference o predlogu in poudarili eno poročanje na spletnem portalu, “toda v poslanski skupini SDS nismo v ničemer problematizirali poročanj na spletnem portalu niti na TV Slovenija 3”, je pojasnil Krivec. “Izpostavili pa smo, da je javni zavod RTV Slovenija glede formalne zaostritve pogojev za potrebe kreditiranja s strani Banke Slovenije poročal v več informativnih oddajah ter ob tem tudi vestno beležil odzive izvršilne veje oblasti, predvsem predsednika vlade Marjana Šarca.” Zahtevali so natančna in celovita pojasnila, ki so vodila do uredniške odločitve, da se v osrednjih informativnih oddajah RTV Slovenija poročanje o predlaganem ukrepu s strani poslanske skupine SDS skoraj v celoti izpusti oziroma obravnava zgolj s kratko vestjo v večerni oddaji Odmevi 6. novembra 2019. “Prav tako smo pričakovali poimenski podatek o tem, kdo v vodstveni strukturi dnevno-informativnega programa oziroma RTV Slovenija je sprejel končno odločitev o tem, da se prispevka z novinarske konference, ki jo je organizirala poslanska skupina SDS, ne objavi v osrednjem Dnevniku.” A ključnih odgovorov ni bilo.

Ravno prav pomeni enako kot vsi drugi
Režimska varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski pa je ocenila, “da težko presojam, ali je bilo neki parlamentarni tematiki v televizijskih informativnih oddajah namenjene dovolj pozornosti oz. kaj je ravno prav/premalo/preveč”, ter dodala, da ni mogoče govoriti o bistveno okrnjenem posredovanju vsebine. A s presojanjem nikakor nima težav pri zagovarjanju Svetlane Slapšak, čeprav je ta desnico obtožila sledenja stalinizmu in simpatiziranja z nacizmom, ali pa pri napadu na Jožeta Možino zaradi intervjuja s sodnikom Zvjezdanom Radonjićem, ko se je ta izpovedal, da je bil v primeru dr. Milka Noviča deležen pritiskov z odvetniške, sodniške in tožilske strani. Torej je povsem jasno, na čigavi strani je varuhinja Ilinka Todorovski.

Foto: STA

Lana Božič