fbpx

Nova sramota za RTV: Udbovska varuhinja pravic se je zaradi intervjuja s sodnikom Radonjićem spravila nad novinarja Možino!

Intervju z Jožetom Možino. Prav ta intervju je bil posledica žaljivega obračuna Vezjaka s Radonjićem. (vir Intervju RTV SLO)

Intervju z Jožetom Možino. Prav ta intervju je bil posledica žaljivega obračuna Vezjaka s Radonjićem. (vir Intervju RTV SLO)

“POMISLITE, kompromitirana Todorovska, ki je v evidenci UDBE zapisana kot stalni občasni vir SDV – na mojem primeru dokazano pristranska, si še drzne služiti svojim – tokrat z napadom na intervju s sodnikom Radonjićem.V interesu gledalcev? Sramota za javno TV,” je zapisal novinar RTV Slovenija Jože Možina v odgovor na nove napade na njegovo novinarsko delo. Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Ilinka Todorovski je namreč ocenila, da Možina ni spoštoval novinarskih standardov. To ni bilo prvič, o delu Možine je namreč odločala že v preteklosti.

Oktobra je novinar Jože Možina na TV Slovenija v oddaji Intervju gostil sodnika Zvjezdana Radonjića. Radonjićeva izpoved, da je bil v primeru dr. Milko Novič deležen pritiskov z odvetniške, sodniške in tožilske strani, je za Slovence prišla kot streznitev, da ne gre samo za prazna natolcevanja dela politike, ki si želi na oblast, temveč je državo resnično ugrabila mafija. Tudi njegovo gostovanje v oddaji Intervju je dvignilo veliko prahu.

Možino in Radonjića po oddaji pričeli napadati levičarji
Pričakovano se je novinar Možina po oddaji ponovno moral soočiti z neutemeljenimi kritikami nasprotnikov, izključno levo usmerjenih, med drugim je oddajo na svojem blogu kritiziral Boris Vezjak. O Vezjaku se je kasneje Radonjić v svojem zapisu na Portalu Plus spraševal: “Ali je Vezjak retardiran? Ali ima IQ višji od številke čevljev? Katero sojenje izmed 3.000 sojenj sem opravil drugje kot v poslopjih sodišč? V katerih TV studiih levice ali desnice sem sodil?”

O kolumni o kateri vsi govorijo – Kako je sodnik Zvejzdan Radonjić filozofu Borisu Vezjaku nalil čistega vina!

Odgovorna urednica je pojasnila, da Intervju ni bila oddaja o zadevi Novič, pač pa o delu Radonjića
Odgovorna urednica Manica J. Ambrožič je na očitke o pristranskosti odgovorila, da je TV Slovenija o zadevi Novič poročala v različnih oddajah, osvetljevali so jo različni sogovorniki: “Med sogovorniki oddaje Intervju je bilo letos že nekaj sodnikov, gospod Možina se je za pogovor s gospodom Radonjićem odločil, ker je ta javno opozoril na domnevne pritiske na svoje delo. To ni bila oddaja o zadevi Novič, pač pa o delu sodnika Radonjića, ki ima za sabo več kot 20 let sodniške kariere, v kateri je razsojal o številnih odmevnih zadevah. V oddajo Intervju smo torej povabili sodnika, ki je opozoril na pritiske na svoje delo.”

Foto: STA

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski ocenila, da je Možina kršil novinarske standarde
Zdaj se je nad Možino spravila tudi režimska varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski, ki je ocenila, da je oddaja Intervju kršila novinarske standarde, odgovornim za programsko vsebino pa priporoča natančno branje in dosledno spoštovanje poklicnih meril in načel novinarske etike ter programskih standardov, z namenom, da se napake v tehtanju, presoji, odločanju ali izvedbi ne bi ponovile. To ni bilo prvič, da je bila pristranska pri presojanju dela novinarja Možine, tako je bilo tudi po oddaji Intervju, v kateri je gostoval zgodovinar dr. Jože Dežman. Očitke je Možina takrat v svojem odzivu na spletni strani združenja Glasno jasno zavrnil, med drugim je izpostavil, da Ilinke Todorovski zgodovinska dejstva sploh ne zanimajo.

Varuhinja pravic gledalcev na RTV Ilinka Todorovski (Vir: Twitter)

Ilinka Todorovski navedena tudi kot vir SDV
Možina se je odzval tudi tokrat, na družbenem omrežju Twitter je izpostavil, da je Ilinka Todorovski dokazano pristranska, je namreč zapisana v evidenci Udbe kot stalni občasni vir Službe državne varnosti. Pri tem velja omeniti, da ne gre za nikakršen profesionalni zdrs dolgoletnega novinarja Možine, temveč za izjemno kakovostno oddajo s provokativnim gostom, ki je razkrival mafijska ozadja delovanja sodstva in Kemijskega inštituta. Počel je to, kar je novinarsko poslanstvo: odstiral sodne tabuje in razkrival svete krave, kar gre globoki državi še globlje v nos.

Rok Krajnc