fbpx

“Le zakaj se nisem cepil?”, se sprašuje bolnik, ki je zaradi covida preživel štiri tedne na intenzivnem oddelku UKC Maribor

Foto: UKC Maribor

Na današnjem sestanku bolnišnic in ministrstva za zdravje so se dogovorili za odprtje dodatnih desetih postelj, namenjenih covidnim bolnikom, ki potrebujejo intenzivno nego.

Po tem, ko je na intenzivnih oddelkih ostalo le še devet prostih postelj, so na današnjem sestanku med ministrstvom za zdravje in direktorji covidnih bolnišnic, odprli dodatnih 10 postelj. S ponedeljkom ali torkom bodo odprli maksimalne kapacitete.

Medtem pa mariborski UKC prosi za pomoč, vse ki kakorkoli lahko pomagali. Zdravstvo je pred koplapsom, v bolnišnici skorajda ni več prostora, zdravstveni delavci pregorevajo.

Med pacienti mariborskega UKC je tudi 60-letni bolnik, ki je bil pred kratkih po štirih tednih odpuščen iz intenzivne nege, pripoveduje vodje mariborske covidne intenzive dr. Alenke Strdin Košir: “Na neki točki sem ga vprašala, zakaj se ni cepil,” je pripovedovala sogovornica. Njegov odgovor se je glasil: “Ker sem bil butelj”. Kot je povedala zdravnica, je bolnik prebiral novice, predolgo se je odločal in kot je povedal, je lahko zaradi tega jezen samo nase.

Foto: Printscreen

Vir: Twitter

V mariborskem kliničnem centru so pri covidnih bolnikih videli veliko hudih zapletov. Bolniki, denimo, izkašljujejo nekrotične dele pljuč, zaradi česar se jim zamašijo tubusi, kar lahko vodi do srčnega zastoja. Možgansko kap sta utrpela dva bolnika, pojavljajo se tudi možganske krvavitve, tromboze v pljučih so praktično pravilo. Imeli so tudi zaplete v trebuhu, kot so zaprtje žil, odmrtje črevesja, je za N1 razkrila dr. Alenka Strdin Košir.

E-maribor