[Ekskluzivno] Na vidiku apokaliptični prizori: Oktobra se pričakuje vrhunec letošnjega migrantskega vala, situacija bo lahko slabša kot leta 2015, a vlada ni nič bolje pripravljena kot pred štirimi leti!

Foto: STA

Že dlje časa se število migrantov na grških otokih stopnjuje, zdaj tam že vlada obsedno stanje, prav tako pa bo na varnost v Evropi slabo vplivala nova italijanska vlada, ki je že odprla vrata pristanišč trajektom z nelegalnimi migranti. Po ekskluzivnih informacijah, ki jih je pridobil spletni portal Nova24TV, vlada pričakuje vrhunec letošnjega migrantskega vala oktobra, situacija pa bo primerljiva s tisto iz leta 2015, ko je bila celotna Slovenija dobesedno preplavljena z migranti. Tudi podatki preteklih let kažejo, da je septembra ali oktobra v Slovenijo vstopilo največ migrantov, a že avgusta je bilo število rekordno visoko v več mesecih.

Invazija nelegalnih migrantov se v zadnjih mesecih in tednih le še stopnjuje, kot smo na Nova24TV že poročali, je bilo samo minuli konec tedna po nelegalnem prehodu meje ujetih prek 120 nelegalnih migrantov, teden prej pa več kot 150, še več pa jih prihaja. Ob omenjenih številkah velja poudariti, da po ocenah strokovnjakov sicer policija v Sloveniji prestreže le 10 do 20 odstotkov vseh migrantov po uspešnem nelegalnem prehodu državne meje. Na grških otokih že vlada obsedno stanje, taborišča na Lesbosu, Hiosu, Samosu in Lerosu so že več tednov prenapolnjena in grške oblasti so ilegalce primorane premeščati v taborišča v notranjosti države, med drugim v tista v bližini Aten in Soluna.

Ob tem so vse glasnejša ugibanja, da je Turčija prenehala spoštovati dogovor z Evropsko unijo iz leta 2016, v katerem je v zameno za 3 milijarde evrov pristala na zadrževanje migrantov in na to, da EU sprejme enega Sirca za vsakega Sirca, ki ga Grčija vrne Turčiji.

Avgusta na grških otokih rekordno število migrantov v več letih, prišlo jih je kar 8.103
Turški diktator Recep Tayyip Erdogan je že v začetku septembra zagrozil, da bo sirskim beguncem odprl vrata proti Evropi, če ne dobi mednarodne pomoči in podpore za načrtovano vzpostavitev varnostnega območja na severu Sirije. Njegove besede je nato potrdil tudi podpredsednik Fuat Oktay, ki je dejal, da to ni grožnja ali blef, pač pa dejstvo.

Foto: epa

Da je število migrantov, ki prispejo na grške otoke, naravnost alarmantno, pričajo tudi številke, s katerimi razpolaga agencija Združenih narodov za begunce UNHCR , ki navaja, da je na egejske otoke samo v letošnjem avgustu prispelo 8.103 migrantov, medtem ko jih je v enakem mesecu lansko leto prišlo 3.200. Ob tem velja poudariti, da je bilo med migranti, ki so od začetka leta do 31. julija letos prispeli v Grčijo po morju, po podatkih UNHCR Sircev 19,1 odstotka.

Oktobra se pričakuje vrhunec letošnjega migrantskega vala
Vlada sicer pričakuje vrhunec migrantskega vala v oktobru. To je tudi v skladu s trendi preteklih let, na egejske otoke je namreč v lanskem letu prispelo največ migrantov prav oktobra, leto prej pa septembra, a peš po balkanski poti lahko potujejo tudi več tednov. Poleg tega je v Italiji prišlo do zamenjave vlade, ki jo sicer prav tako vodi Giuseppe Conte, a Liga ne sestavlja več nove koalicije in Matteo Salvini, ki je bil dosleden nasprotnik nelegalnih migracij, ni več notranji minister.

Podpredsednik italijanske vlade in notranji minister Matteo Salvini (Foto: EPA)

Nova koalicija, ki jo poleg Gibanja 5 zvezd sestavlja še socialistična Demokratska stranka, je že odprla vrata pristanišč za trajekte nevladnikov, ki od severnoafriških obal dovažajo nelegalne migrante, kar bo dodatno breme za Evropo. A še pomembneje, v okviru prerazdeljevalne sheme v Slovenijo prihaja iz tedna v teden več nelegalnih migrantov iz severnejših evropskih držav, strošek v višini vsaj 1.963 evrov, kolikor po podatkih računskega sodišča stane oskrba enega migranta mesečno, pa pade na slovenske davkoplačevalce.

Ladja Ocean Viking (Foto: epa)

Pristojni naj bi se že sestajali na kriznih sestankih, a Poklukar že zdaj ne obvladuje situacije
Po ekskluzivnih informacijah, ki jih je pridobil spletni portal Nova24TV, naj bi med pristojnimi že potekali krizni sestanki v pričakovanju oktobrskega vrhunca letošnjega migrantskega vala, in sicer naj bi na njih sodelovali predstavniki ministrstva za notranje zadeve, policije in Urada Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov. Na v. d. direktorice urada za oskrbo in integracijo migrantov mag. Katarino Štrukelj smo že v sredo naslovili vprašanje, če krizni sestanki res potekajo, v odgovoru pa je bila kratka: “Ta informacija ne drži.” Njen odgovor sicer ne pomeni nujno, da takšni sestanki resnično ne potekajo, po vsej verjetnosti si pristojni le zatiskajo oči in teh sestankov pač enostavno ne imenujejo krizni sestanki.

Ljubljana, Palača DSU. Ministrstvo za notranje zadeve, policija, Inšpektorat RS za notranje zadeve. (Foto: STA)

Prihajajoči migrantski val bo tako, kot kaže, primerljiv s tistim iz leta 2015, država pa pod vodstvom nesposobne vlade Marjana Šarca in notranjega ministra Boštjana Poklukarja, ki se po številnih pozivih še kar ni odločil za sprejem odgovornosti za katastrofalno stanje na svojem področju in odstop, ni nanj nič bolje pripravljena kot pred štirimi leti. Samo v zadnjih mesecih smo bili tako priča ugrabitvi upokojenca, kraji kombija in celo poskusu umora taksista, kar je bilo vse povzročeno s strani nelegalnih migrantov. Na terenu je stanje izredno slabo, neučinkovite panelne ograje so mestoma uničene, migranti jih zlahka preplezajo, prav tako pa so ob celotni meji odprte zapornice in tudi tihotapci z migranti brez težav prevozijo slovensko-hrvaško mejo, ne da bi jih pri tem opazila policija. Kot kaže, nas je državljane socialistična vlada prepustila same sebi, in očitno bomo morali odgovornost za svojo varnost vzeti v svoje roke!

Boštjan Poklukar in Marjan Šarec (Foto: STA)

Rok Krajnc

 • cosmosjasnovidec

  Zakaj pa bi bila naj vlada kot glaven organizator uvažanja teh,da ne bom napisal kaj so,ker mi tako ali tako dajajo blokade tukaj zainteresirana in pripravljena.
  Saj bodo pa stroške oskrbe krili davkoplačevalci Slovenije.
  Davek in dvig cen za trošarine ter izdelke se že pripravlja.
  Nikoli mi ne bo jasno kako takih v vladi ni sram,ko vidijo,da cela Slovenija pljuje po njih.
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

  • GverilaStyle

   pri 10k eurotov /mesec in vsem kar lahko pokradejo….tud mene nebi bilo sram, bi me pa bolel kurac za vse ostale!!!!

 • montyamp

  Dva klovna , zlorabljena od starih partijskih fosilov , morata ubogati murglosrbski generalštab .
  Če bi imela hrbtenice , ne bi dajala vtisa marionetarskih pripomočkov za žvepleno izdajo Slovenije , ampak bi se balkanskim kokabojevnikom u murglama postavila po robu .
  Resda jih ima po podatkih ,žvepleni na vesti več kot 50 , samo s tem bo treba obračunati , ne da se pošast prosto sprehaja in koordinira klovnovsko vlado pri uvažanju migrantov .

 • Beli Sneg

  Včeraj me soseda vpraša: “A ti res misliš, da boš imel zaradi teh migrantov kaj manj?” Folk je res butast, če mu še do zdaj ni prišlo da jemljejo iz naših žepov.

  • GverilaStyle

   že brez muslimanskih teroristov, smo imeli vsak dan manj v denarnicah in več na položnicah….sedaj bo pa še kri po asfaltu….čigava je pa stvar posameznika. Moja izbira je lahka!!!!

  • mona lisa

   Saj ne morem verjet da so še eni Slovenci taki butlji da ne vidijo da nam ta migrantska golazen odžira denar. Da ne govorim kako ogrožajo našo varnost.

 • Amerikanc

  Tokrat Avstrijci ne bojo tako dobrohotno sprejeli pol miljona dohtarjev in inžinerjev, kot je bilo to v Mirkovih časih. Tokrat bojo ostali kar v okolici Šentilja in po Halozah.

  • SIMON ROZIC

   Kaj bojo le delali migranti na teh vinorodnih področjih, ko ne bo več trgatev?

   • von Rhein

    Lotili se bodo” čiščenja zidanic”.

 • Janez Novak

  Če Slovenija ne naredi nekaj, da se zavaruje pred ilegalnimi invajderji, bo ena prvih evropskih držav, ki bo postala okupirana Migrantolandija.

  • Mojca pokraculja

   Če….?Slovenije ni več! Nihče ne bo nic naredil.

 • Franc Šink

  Saj jih jim še prešteti ne uspe,kaj šele preganjati.

  • SIMON ROZIC

   …saj tudi domačih revežev ne znajo preštet !

  • samsara

   Povedal je, da je dokaz kako dobro varujejo državno mejo to, da jih (vdiralcev) toliko ujamejo.

   Hm, videz mnogokrat vara a ne vedno.

 • črnaovca

  Hja starga v sodih zmankuje novga še ni in prihaja kriza lahko se pojavijo celo miške. Kaj nam pa morejo dokler tu so vaške straže in Varda.

  • montyamp

   Idioti zmagujejo z izkušnjami prednikov .

 • Lisjak

  Resnica je ta,da sta Bruselj in Ankara sklenila dogovor o migracijah,da bodo Turki dobili 6 milijard evrov in poenostavitev vizumov za Turke od tega so pa dobili samo 3 milijarde evrov.Zdaj se je potrebno vprašat kdo je glavni krivec Bruselj ali Turki?

  • Nata

   Dobro vprašanje !! Vemo seveda odgovor !
   Razno – razni birokrati EU tudi potrebujejo denar !

 • antimur

  Še se lahko rešimo, če 10.oktobra norca Šarca in njegovo prekleto “vlado” pomečemo iz vladnih prostorov, oziroma še bolj priporočljivo iz Slovenije, še bolje pa v večnost.

  • karpelec

   Si pa optimist?

  • GverilaStyle

   in kdo po tvoje bo pa potem prišel v državni zbor???1

   • antimur

    Kdorkoli, samo ne levifašisti in tisti, ki so povezani z največjim slovenskim zločincem in izdajalcem Kučanom ne.

   • sodnikisozločinci

    Najraje bi videl atomsko…

  • Mojca pokraculja

   Hahaha, pobožne želje. Kaj misliš da sarko spi? Da nima pripravljene policije ?

 • GverilaStyle

  pojedinci iz vlade so dobro-bolje pripravljeni kot leta 2015….naprimer šarac ima 3m zid okoli rezidence!!!!!!!!! ehjavec naprimer ima dostop do helikopterja slovenačke vojske. Kar je pa vsem skupno, davče oaze, kjer imajo deponerana denarna sredstva, ki so jih pokradli državljanom.

 • karpelec

  Šarko in Kljuka, ne glejta se samozadovoljno, bosta morala počasi kakšno tudi reči in dorečti.

 • Mirko

  Zadevo je treba dvigniti na višji nivo. Vse evropske države morajo Turčiji uvesti ekonomske sankcije, v EU je treba vsem Turkom preklicati delovna in bivalna dovoljenja in jih poslati domov z jasnim pojasnilom, da je to zato, ker Erdo pošilja migrante preko meja. In seveda iz vseh evropskih športnih tekmovanj izključiti vse turške ekipe, ker Turčija ni varna država (povedal Šarec) torej je gostovanje športnih ekip tam ogrožanje športnikov. Bomo videli koliko časa bodo Turki gledali takega predsednika ???

 • Andrej

  NNNP – Nič Nas Ne sme Presenetiti. Za komunističnega Šarca to ni nobeno presenečenje. Vse gre po njihovem planu. Dokler raja vse to plačuje in jih voli je njihovo ravnanje edino logično.

 • mona lisa

  Če bomo čakali na vlado potem bomo hlapci tem vojakom islama. Na to vlado ne moremo računat ker ima dovolj dela s polnjenjem lastnih žepov. Druga pa jim ni mar.

 • skorpijon93

  Čehi s tem nimajo težav, tam tudi bosancev, albancev ni !

 • skorpijon93

  illegalne in legalne migracije so problem, oboje ogrožajo Slovensko kulturno dediščino in državo,na drugi strani pa vse več izobraženih državljanov se izseljuje v tujino, doma pa ustvarjajo jugoslavijo, kam pljujemo ?

 • Common Sense

  Res ne vem česa se bojijo teli politiki? Zamorcev? Kaj jim megli um, da spuščajo v Evropo te divjake…. Se opravičujem za izrazoslovje, ampak to niso begunci.

 • Solo

  Vlada je odlično pripravljena na novi val vojske migrantov – ima nove blindirane mercedese, višjo betonsko ograjo okoli svojega doma in strogo zakonodajo za pregon vseh nasprotnikov migrantov.

 • črnaovca

  Grims jih j enapovedal 50.000. Je kvota že izpolnjena?

  • Olga101

   Ko bo, bo Murgleone spet zbežal na varno, tako kot vedno! Murglske marionete pa bi pustil svoji usodi!

 • Olga101

  Opanković je že pripravil ” največjo kulturno pridobitev v Sloveniji”, džamijo, da se bodo lahko zbirali!

 • Slo hunter

  Obstaja zdravilo za take vrste golazni, bomo videli kdo bo koga! Golazen ogabna smrdljiva gobava naj se mi ne približuje več kot na 300 metrov! Sicer sem jih 2015 imel priliko v živo videt več kot 700 komadov, ljudje božji ne veste in nimate pojma kako ta gamad zaudarja, enostavno ne razumem debilnih idiotov, ki to gamad alahovsko smrdljivo zagovarja in vabi!