“Lepo je biti županov prijatelj”: Župan Murske Sobote Aleksander Jevšek razporeja denarna sredstva med svoje prijatelje

Murskosoboški župan Aleksander Jevšek (vir: twitter)

V zadnjih dneh starega leta so mestni svetniki Murske Sobote opravili prvo branje mestnega proračuna, za katerega se pričakuje, da bo sprejet kmalu po novem letu. Če na prvi pogled vse deluje normalno in kot samo sebi namen, pa je ob podrobnem pogledu opazno, da župan Murske Sobote, sicer član SD, Aleksander Jevšek mestni proračun prilagaja potrebam svojih prijateljev in političnih zaveznikov.

V mestnem proračunu, težkem 27.920.516 evrov je tako polno krilatic, kot so uravnoteženost, rekordno črpanje evropskih sredstev, razvojna naravnanost ter zagotovila o visoki kakovosti življenja v Murski Soboti. Ob podrobnejšem pogledu pa se pojavijo določeni vzorci. Tako spletni portal V fokusu poroča, da je iz proračuna jasno razvidno, kako so v določenih primerih nesramno visoka sredstva pridobili Jevškovi zavezniki, medtem ko se je trgalo, kjer koli je bilo mogoče, na račun tistih, ki bi ta sredstva dejansko lahko bolje izkoristili.

“Zavod za turizem, kulturo  in šport, na njenem čelu je Jevškova partijska SD kolegica Brigita Perhavec, bo iz občinske denarnice prejel 525.972 evrov ali 10,1 % več kot letos. Pokrajinski muzej, direktoruje mu Metka Fujs iz SD, si iz proračuna 2018 obeta rekordni znesek in rekordno povišanje v višini 85.900 evrov, kar je 93,7 % več kot v letu 2017. Svojstven »rekorder« je otroški počitniški dom v Baški na otoku Krku, nad katerim bedi poslanka Židanove SD v DZ Marija Bačič, ki je tudi tašča še enega »prodornih« kadrov SD v soboškem mestnem svetu, Gorana Miloševiča. Dom v Baški bo leta 2018 prejel 74.100 evrov oziroma 4.840 odstotkov več kot leta 2017 (prejel je 1.500 evrov). Ni nepomembno, da v tem objektu otroškega počitniškega doma letuje tudi soboški župan Aleksander Jevšek. Velik skok pri črpanju občinskega proračuna si obeta tudi soboški razvojni center, ki je prav tako v posesti in lasti SD, iz 117.124 evrov skok v 2018 na 264.000 evrov oziroma za dodatnih 125,4 %. Izjemen denar si lahko v letu 2018 obeta ZOTKA, ki jo v popolnosti obvladuje funkcionalni multipraktik SMC dr. Mitja Slavinec. Poleg povečane gaže za delovanje se jim obeta še 100 evrskih tisočakov za obnovo njihove stavbe v soboškem parku. Ker je Jevškov partijski kolega v Rakičanu predsednik tamkajšnjega gasilskega društva, jim bo leta 2018 kapnilo 100 evrskih tisočakov, lani 23.000, za kakor prenovo gasilskega doma.”

Vrata v Pomurje (vir: twitter)

Če se na eni strani izdatki večajo, se morajo nekje drugje manjšati. Kratko so povlekli zlasti občinski štipendisti, katerih sklad se je skrčil za 14 tisoč evrov in pol, medtem ko so se sredstva Ljudske univerze občutno zmanjšala. Seveda ne bi šlo brez izdatnega zapravljanja na drugi strani. Tako se je projekt Vrata v Pomurje iz predvidenih 1,6 milijona evrov podražil na kar 4.192.617 evrov.

Kariera polna škandalov
Župan Jevšek ima za seboj dolgo kariero pojavljanja sredi največjih škandalov. V Reporterju so tako po poročanju Demokracije zapisali, da je Jevšek  “daleč od neomadeževanega človeka, za kakršnega se ponuja, čeprav za njegovo podobo skrbijo kar piarovci centrale SD”. Številni v Murski Soboti naj bi imeli z njegovim kriminalističnim delom slabe izkušnje.

Tako je v pogovoru za Demokracijo povedal dr. Vinko Gorenak: “Gospod Štihec je bil župan Murske Sobote in so mu takrat odvzeli prostost, in sicer tako, da je bil nekaj ur zaklenjen v pisarni, brez možnosti telefoniranja in obveščanja kogarkoli, pa ni bil preiskovanec, temveč je bila preiskovanec občina. Kasneje zoper njega ni bila podana niti kazenska ovadba.” Takratno akcijo je po besedah dr. Gorenaka vodil zdajšnji župan Jevšek, kar pomeni, da je šlo za “čisto politično zlorabo policije ter njenih pooblastil tudi v osebne namene”.

Foto: Nova24TV. IranNLBgate.

Jevšek je imel pomembno vlogo tudi v aferi z Baričevičevimi psi, ko je namesto, da bi o dogajanju obvestil svojega predstojnika Janka Gorška, najprej poročal takratni predsednici LDS Katarini Kresal. “Jevšek naj bi bil odgovoren tudi za odločitve o najemu poslovne zgradbe Ram Investa za potrebe NPU. To je na koncu odneslo ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal, on pa se je, znova čist sleherne odgovornosti, odpravil v pokoj.”

Vpleten tudi v afero #IranNLBgate
“V času [Jevškovega] direktorovanja kriminalistični policiji je bilo kar precej odmevnih afer, pri katerih njegova vloga ni povsem jasna.” V Demokraciji se sprašujejo tudi, ali so pred leti Goran Klemenčič, Darko Stare, Aleksander Jevšek in Harij Furlan po naročilu prezrli pranje denarja v NLB, s katerim se je financiralo jedrsko orožje in terorizem. Kako je sploh lahko možno, da nekaj takšnega za vodstvo NLB, slovenski politični vrh, vodilne v Banki Slovenije ter v Uradu za preprečevanje pranja denarja ni bil dovolj velik razlog, da bi pranje denarja zaustavili?

I. Š.