fbpx

“Levica je v strahu, da ne bi ugrabitev vplivala na volitve, zato poskušajo Mirka Moravca kriminalizirati, da je to zrežirano – novinarji zaradi svojih političnih čevljev niso človeški in to je grozljivo!”

Le tri dni potem, ko je slovensko javnost pretresla novica, da je skupina štirih ilegalnih migrantov v Beli Krajini ugrabila 79-letnega domačina Mirka Moravca, ki je v vinogradu obrezoval grozdje, ga v prtljažniku njegovega avtomobila zvezanega odpeljala proti meji z Italijo, preden so ga spustili v bližini Sežane, sami pa pozneje končali v rokah italijanskih “carabinierjev”, smo priča vse bolj neposrednim poskusom režimskih medijev in posamičnih ekstremno levo usmerjenih novinarjev, da bi incident relativizirali, podvomili v njegovo pristnost – ali ga celo zanikali. Na Nova24TV smo za mnenje povprašali znanega psihoterapevta, ki trdi, da je iz Moravčevih javnih nastopov moč sklepati, da so njegove izjave pristne, medtem ko dva znana slovenska politična analitika trdita, da so levičarski mainstream mediji padli na izpitu iz zrelosti in da v resnici sami vnašajo še večji nemir med ljudi.

Slovenske novice so v soboto objavile prispevek z naslovom “Zgodbo o ugrabitvi Miroslava, ki ne pije vode”, v katerem ni moč zaslediti niti enega resnega dejstva in argumenta, da bi bilo moč v ugrabitev podvomiti, še več, citirajo policijo, ki zatrjuje, da trenutno niso odkrili nobenega suma, da se ugrabitev ne bi res zgodila. Portal 24ur, ki ga vodi Jure Tepina, ki ga številni povezujejo z bošnjaškimi levičarskimi aktivisti, kot je Avdo Avdić, pa je objavil novico, da strahu v Beli Krajini ni in da je zgodba prenapihnjena, ob tem pa citirajo dva naključna domačina ob meji s Hrvaško. A to žal ni še nič v primerjavi s posamični novinarji RTV, ki so šli tako daleč, da so se iz usode Mirka Moravca na socialnem omrežju Facebook odkrito norčevali in ga celo obtožili, da je sodeloval v spletki vseh spletk – da je skupaj s slovensko desnico svojo ugrabitev zrežiral kar sam.

Naj spomnimo. Najbolj je slovensko javnost razburila kontroverzna novinarka Televizije Slovenija Eugenija Carl, ki je na svojem Facebook profilu zapisala, da po njenem mnenju ni nobene logike, da bi “trije mulci ugrabili enega XY belokranjskega noniča”, če so hoteli samo avto in čim prej do meje. V nadaljevanju se je postavila kar v vlogo psihoanalitika in ocenila, “da bi bila za tako starega človeka to izjemno travmatična izkušnja, zato zagotovo ne bi par ur po dogodku naokoli dajal intervjuje medijem, dalje, povsem hladna in neprizadeta je bila tudi izjava hčerke”. Po njeno se je scenarija torej nekdo lotil povsem po osnovnošolsko in ne tako, kot bi se ga denimo priznani hollywoodski režiser Martin Scorsese.

Takole je Carlova dvomila o pristnosti izjav 79-letnega Mirka Moravca in se iz njega norčevala.

Carlovi prikimali nekateri drugi novinarji iz RTV, pa tudi profesor novinarstva iz Fakultete za družbene vede
Carlova je vsekakor dosegla svoj namen, saj je pod svojo objavo sprožila burne odzive podpornikov in nasprotnikov, med katerimi pa ni manjkalo sprijenih komentarjev z namigovanji, da za vsem skupaj stoji slovenska desnica, oziroma največja opozicijska stranka – SDS. Carlovo so med drugim podprli tudi takšni levičarski aktivisti, kot je Domen Savič – ta je le dan prej do zadnjega na Twitterju pisal, da gre le za govorice, dokler ni incidenta potrdila tudi policija, kot so italijanski kriminalisti tri ujete migrante predali slovenskim oblastem. Tudi radijka Maja Moll se očitno čuti dovolj kompetentno, da lahko oceni, “da je to lušna zgodbica, ampak govorica telesa ‘ugrabljenca’ je zelo zgovorna”.

In nenazadnje, profesor s Fakultete za družbene vede, oster nasprotnik desnice in Slovenske demokratske stranke Marko Milosavljević, očitno prav tako meni, da je incident izmišljen, saj je pod objavo Carlove zapisal, “da obstajajo podobni nedavni izmišljeni primeri”, citiral pa CNN, ki je poročal o pevcu Jussieju Smollettu. Gre za znan primer človeka, ki je želel izkoristit občutljivo obdobje boja proti rasizmu, da bi promoviral svojo kariero, pa najel dva kriminalca, da sta ga napadla.

“Baba rekla, baba kazala”. To so viri, ki so jih uporabili novinarji novinarji Slovenskih novic za svojo “mojstrovino”. Foto: Nova24TV.

So pri 24ur namenoma uporabili izjave redkih domačinov, ki jih ni strah? Slovenske novice naredile novico, ki je ni
Nenavadne taktike zmanjševanja pomena sredine ugrabitve so se lotili tudi na spletnem portalu največje komercialne televizije 24ur. Objavili so prispevek z naslovom “Domačin o ugrabitvi: Mislim, da je zgodba malo prenapihnjena”, v katerem citirajo starejšega gospoda, ki živi ob reki Kolpi in jim je povedal, “da mislim, da je to malo predvolilna varianta. Ne, da ne verjamem, ampak mislim, da je zadeva malo napihnjena”. Ob tem se je vredno vprašati, ali so na portalu 24ur namenoma izbrali sogovornike, ki so jim povedali, da se migrantov ne bojijo, kje so jih iskali, saj niso vsi kraji v tem delu države enako ogroženi, in če je domačin sploh lahko resen vir za komentar na temo, ali je zadeva prenapihnjena ali ne. Nenazadnje, ne pozabimo omeniti, da je policija dogodek potrdila, da ni ugotovila sumov lažne prijave in da je ugrabljeni Mirko Moravec na policijski postaji storilce tudi že prepoznal.

Da gre očitno za usklajen napad medijev na Mirka Moravca, pa lahko sklepamo tudi po bizarnem prispevku, ki so ga objavili v Slovenskih novicah in nosi naslov z vprašanjem “Zgodba o ugrabitvi Miroslava (79), ki ne pije vode?”. V odebeljenem uvodu lahko nadalje preberemo sledeče: “Med drugim se sprašujejo, zakaj bi ugrabitelji, če so želeli le prevozno sredstvo, da bi prišli do Italije, s seboj vzeli še Moravca, številni pa menijo, da je bila zgodba prirejena za nabiranje političnih točk pred evropskimi volitvami.” Zanimivo je, da v uvodnem tekstu ne moremo izvedeti ključnih podatkov, ki jih mora navesti novinar, denimo kdo se to sprašuje in zakaj se to sprašuje.

V nadaljevanju lahko izvemo le še to, da o Moravcu dvomijo na spletu, Jože Senica, namestnik generalne direktorice policije, pa je v Odmevih na RTV Slovenija jasno povedal, da po do zdaj zbranih podatkih v preiskavi niso prišli do tega, da bi bilo kar koli sumljivega. Skratka, avtor spodnjih vrstic se ne more znebiti občutka, da so na Slovenskih novicah ustvarili lažno novico, ob tem pa se tudi sprašuje, zakaj nihče izmed levo usmerjenih novinarjev, ki živijo v velikih dvomih glede ugrabitve, ni pomislil, da so migranti Moravca morda s seboj odpeljati zato, da ne bi poklical policije, da jih torej na poti z njegovim avtom do Italije ne bi izdal in da jih tako policija ne bi pravočasno izsledila?

Psihoanalitik Borut S. Pogačnik brez dvoma: “Mirko Moravec nima igralskih sposobnosti, njegove izjave so avtentične”
Na Nova24TV smo se odločili za mnenje o tem, ali bi Mirko Moravec nemara lahko lagal, povprašati strokovnjaka. Univerzitetni diplomirani sociolog in psihoterapevt Borut S. Pogačnik nam je tako povedal, “da iz psihoanalize vemo, da je negacija obrambni mehanizem, ki ga uporabljamo praktično vsi. Če je nek dogodek tako strašanski, da smo lahko vsi v nevarnosti, je potem reakcija negacije popolnoma razumljiva. To se je zgodilo med 2. svetovno vojno, ko so Nemci deportirali Jude, tisti na začetku ulice pa so govorili, da je to zgolj slučaj, dokler se ni enako zgodilo tudi njim. Premalokrat se ta negacije kot obrambni mehanizem človeka razvidi. To je pomembno za novinarje in druge, ki komentirajo dogodke.”

Borut S. Pogačnik trdi, da so izjave Mirka Moravca avtentične. Foto: Nova24TV.

O obnašanju Mirka Moravca, ki ga je po svojih besedah gledal po televiziji v različnih prispevkih, pa je Borut S. Pogačnik povedal, “da se vidi, da je on človek iz ljudstva, prostodušen, ničesar ne igra, nima nobenih igralskih sposobnosti, on celo neposredno gleda v kamere in ne umika pogleda, se ne prijemlje za nos itd., skratka, ni čisto nobenih indicev, da bi šlo za lažnivo pričanje oziroma izmišljotino. Tako, da lahko rečem, da daje Mirko Moravec vtis popolnoma avtentične priče, ki je sposobna svoje dejanje, to kar se mu je zgodilo, obrazložiti v različnem času na različnih televizijah, tako da se mi zdi povsem verodostojen”.

Kar pa zadeva vidik njegove prihodnosti, pa Pogačnik pravi, da je trenutna faza, ko marsikdo misli, da je Moravec premalo prestrašen, premalo travmatiziran, začetna in da prava travma pride kasneje. “Posledice te travme, ki jo je doživel, v teh šestih urah vožnje, bodo prišle za njim. Tudi sam je povedal, da se bo bal iti ponovno v vinograd in popolnoma mu verjamem, če bo pa prišlo do še kakšnih hujših reakcij, pa bo potreboval psihoterapevtsko pomoč,” še dodaja Pogačnik in se sprašuje, kaj bi prepričalo dvomljivce, da bi 79-letniku verjeli. “Morda nekateri pričakujejo, da je resnična ugrabitev tista, ko je človek likvidiran?”

Če se zgodi še en incident, bi lahko strahovi med prebivalci na južni meji eskalirali 
Svoje videnje odzivov v levi politični sferi, ki nadzira večino slovenskih mainstream medijev, ima tudi politični analitik Miloš Čirič, sicer po rodu iz Bele Krajine: “Tisto, kar je zame najbolj zanimivo, je to, kako ti ljudje zdaj reagirajo in kako večina v strahu, da ne bi to vplivalo na volitve, poskušajo Mirka Moravca kriminalizirati, kot da je on sam kriv, da so ga ugrabili, da je bilo to sumljivo, da je bilo to zrežirano … V resnici ne kažejo človeškega občutka zaradi svojih političnih čevljev in to je nekaj, kar je pravzaprav grozljivo.”

Čirič se sicer strinja, da mora policija preiskati vse možnosti, če bi slučajno res lahko bila zadeva zrežirana, saj gre za občutljivi zadevo, ki se je pri nas zgodila prvič, a po njegovih besedah so teorije zarote vendarle preveč neumne, da bi bilo to lahko res. “Kaj je glavni problem? Če ne bo na to reagiralo tako, kot bi se moralo, bodo ljudje še bolj prestrašeni, in če pride do še enega incidenta, bo to prava eksplozija!” Najpomembnejša za ljudi je namreč vendarle varnost, Čirič pa opozarja, da je lahko o  Sloveniji kot varni državi govoriti nekomu, ki živi v Ljubljani, saj živi daleč proč od Jelšan, Ilirske Bistrice ali denimo Črnomlja. “Res je tudi, da se incidenti ne dogajajo po celi Beli Krajini, migrantske poti so točno začrtane, migranti imajo na telefonih aplikacije, pomikajo se po določenih koordinatah. Metlika denimo ni na tej migrantski poti. Zato ima Violeta Tomić, ki je iz Metlike, deloma prav, ko pravi, da tam ljudi ni strah.”

Miloš Čirič (Foto: posnetek zaslona)

Politični analitik Sebastijan Jeretič: Levica je v zagati, saj se je zgodilo točno tisto, na kar je desnica opozarjala več let
Tudi političnemu analitiku Sebastijanu Jeretiču se zdi, da levica še vedno poskuša zgodbo okrog ugrabitve eliminirati in ji zmanjšati pomen, “toda glede na to, da je policija potrdila zgodbo in da ni ugotovila suma, da bi bilo z zgodbo kar koli narobe, ni nobenega opravičila, da zmanjšuješ pomen tej zgodbi”. Jeretič spominja, da so mediji ves čas v zadnjih tednih zmanjševali pomen incidentov v Jelšanah in Ilirski Bistrici, zdaj pa se je celotna leva politična sfera znašla v zagati, “saj se je zgodilo nekaj, na kar je desnica vsa ta leta opozarjala, seveda si je kdo želel, da se kaj takšnega zgodi, ampak opozarjalo se je na tveganja,  da je treba malo drugače se pripravit na te zadeve, opozorila in strahovi ljudi na meji so bili ignorirani”. Jeretič zato meni, da so mediji generalno, sploh pa “radikalni levi novinarji” padli na izpitu iz resnosti.

Zanimalo nas je tudi vprašanje, če bi lahko dotični incident dejansko vplival tudi na razplet volitev v Evropski parlament. Miloš Čirič meni, da bo izjemno zanimivo videti, kakšne poteze bo v prihodnjih dneh vlekla vlada Marjana Šarca, ki je po njegovem prepričanju zgrešila s tem, ko ni upoštevala zahtev opozicije za sklic seje Sveta za nacionalno varnost. “Če si imel sejo Sveta za nacionalno varnost zaradi ene diplomatske note, nimaš pa je zaradi ugrabitve, zaradi česar je ljudi zares strah, je to čudno. Koga je bilo strah zaradi diplomatske note? Nikogar. Tukaj je pa ljudi zares strah. Lahko se zgodi, da se bodo tisti volivci na sredini premaknili bolj na desno, morda to sploh ni pravi izraz, premaknili se bodo k tistim, ki zahtevajo večjo varnost,” pojasnjuje Čirič, ki sicer pravi, da mu je bila všeč reakcija evropske poslanke Tanje Fajon v televizijskem soočenju na Nova24TV, ko je opozarjala, da incident ni razlog, da bi se delala prevelika panika, a vendarle se je slovenska levica znašla v delikatni situaciji, ko lahko zaradi stalnega opozarjanja na nevarnost migracij največ pridobi Slovenska demokratska stranka.

Tanja Fajon, Milan Zver in Zmago Jelinčič plemeniti v soočenju na Nova24TV.

Ugrabitev bo vplivala na razplet volitev, a vprašanje je, če lahko s tem pridobijo vse desne stranke
Na vprašanje, kako bi se lahko odrezali drugi desni stranki, Jelinčičeva SNS in novoustanovljena Domovinska liga (DOM), pa Čirič meni, da sta Lucija Šikovec Ušaj in Bernard Brščič za večino Slovencev preveč radikalna, medtem ko ima Zmago Jelinčič svojo bazo in da bo glasove pobiral tudi na levi, od tistega dela volilnega telesa, ki prisega na komunizem, politiko nekdanjega diktatorja Tita, a hkrati menijo, da bi bilo potrebno proti ilegalnim migrantom nastopiti ostreje.

Da bo patriotski del volilnega telesa imel dodaten motiv, da se udeleži volitev, kar pomeni, da bo desnica lažje motivirala svoje potencialne volivce, da pridejo na volitve, kar je pa izjemno pomembno pred letošnjimi volitvami, ker bo udeležba zelo nizka, meni tudi Sebastijan Jeretič. “To je dodaten faktor glede na pričakovano udeležbo krog 25 odstotkov, to pomeni, da se zelo verjetno lahko ohrani rezultat 5:3 v prid desnice. Kdo pa lahko na desnici največ pridobi, pa bo odvisno od tega, kako bo na soočenjih,” pravi Jeretič, ki meni, da sta najbolj zanesljivi opciji skupna lista SDS+SLS in lista Nove Slovenije, medtem ko bi tudi Zmago Jelinčič Plemeniti še precej lahko pridobil na soočenjih, na katerih je “zelo prepričljiv”, ključno pa bo, ali bo svoje volivce, ki gredo raje na parlamentarne volitve, uspel motivirati, da gredo tudi tokrat na volišča.

In Domovinska liga? Sebastijan Jeretič meni, da ima DOM to težavo, da ni parlamentarna stranka, tudi udeležba na zadnjem soočenju na POP TV pa je pod vprašajem, saj bodo na PRO PLUS vabili tiste, ki jim bodo ankete kazale možnost uvrstitve v parlament, zadnje ankete pa kažejo, da ima Domovinska liga trenutno zgolj 0,3-odstotno podporo. “Morajo se poskušati prebiti v ospredje, edino orodje, ki ga imajo, je digitalna kampanja in stik na terenu,” še dodaja Jeretič, ki opozarja, da bi se lahko v zadnjem tednu veliko ljudi odločilo, da svoj glas raje nameni bolj uveljavljenim strankam na desnici, če bo DOM-u kazalo slabo in si ne bodo želeli, da gre njihov glas “v nič”.

Luka Svetina