fbpx

Ljudstvo je odločilo: Mag. Ivan Simič, dr. Marjan Odar in ddr. Klemen Jaklič so najuglednejši pravni strokovnjaki portala Tax-Fin-Lex

Ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič (vir: youtube)

Že trinajsto leto so uporabniki portala Tax-Fin-Lex izbrali Najuglednejšega davčnega, finančnega in pravnega strokovnjaka. Za leto 2018 je skoraj 40.000 registriranih uporabnikov portala, kjer so na enem mestu zbrane ažurne in med seboj povezane davčne, računovodsko-finančne in vse pravne informacije, izbralo kot najuglednejšega davčnega strokovnjaka davčnega svetovalca, bivšega direktorja davčne uprave republike Slovenije in tudi republike Srbije, mag. Ivana Simiča, za najuglednejšega finančnega strokovnjaka direktorja Inštituta za revizijo in predavateljadr. Marjana Odarja ter za najuglednejšega pravnega strokovnjaka sodnika ustavnega sodišča ddr. Klemna Jakliča.

Mag. Ivan Simič, ki je postal najuglednejši davčni strokovnjak za leto 2018, je prejel kar 74,58 odstotkov vseh prejetih glasov v kategoriji. Kar pa niti ne čudi, če poznamo njegovo delo. Med drugim je septembra na svojem Davčnem blogu nalil čistega vina Luki Mesecu in njegovi stranki Levica, ki je sprožila napad proti številnim uglajenim slovenskim podjetnikom. “Razlag Luke Mesca pa sploh ne morem poslušati, ker so nestrokovne in neargumentirane,” je zapisal ter dodal, da “zagovorniki višje obdavčitve kapitala, med katerimi je najbolj glasen uvodoma omenjeni politik Luka Mesec, nenehno govorijo o tem, da premožni plačajo nizek davek od dohodkov iz kapitala, delavci pa morajo od svoje plače plačati dohodnino po dohodninski lestvici. Kot prvo, gre za mešanje različnih vrst dohodka oziroma gre za mešanje jabolk in hrušk. Dohodek iz kapitala nima nobene veze s plačo. Praviloma tisti, ki imajo kapital, imajo tudi plačo in ravno tako plačujejo dohodnino od svoje plače.” Več o tem lahko preberete TUKAJ. Seveda njegov kritični pogled na davčno reformo, ki jo je želel uvesti Mesec s svojo stranko, ni edini razlog, zakaj je tako priljubljen. Slovenci mag. Ivanu Simiču vse, kar je v zvezi z davki, zaupamo že mnoga let, kar pričajo tudi sledeči nazivi: že 9. leto zaporedoma je najbolj ugleden davčni strokovnjak, je najuglednejši davčni strokovnjak jugovzhodne in srednje Evrope za leto 2013, v tem istem letu pa je v Srbiji postal še reformator leta.

Vir: www.simic-partnerji.si

Uporabniki portala Tax-Fin-Lex pa so izbrali tudi najuglednejšega finančnega strokovnjaka za leto 2018. To je po njihovem izboru postal dr. Marjan Odar, ki so mu namenili 46,88 odstotkov vseh glasov. Odar je sicer na Ekonomski fakulteti v Ljubljani profesor, v medijih pa je večkrat s svojimi predlogi opozoril nase. Med drugim je leta 2015 oškodovanim delničarjem javno predlagal, naj tožijo revizorje. Drzna izjava, glede na to, da je Odar direktor Slovenskega inštituta za revizijo – in to že vse od njegove ustanovitve na začetku 90-ih.

Sodeloval je tudi pri postavljanju sistema revidiranja in ocenjevanja pri nas, zato se v časniku Delo niso izognili vprašanju o soodgovornosti revizorjev za nastanek bančne luknje v Sloveniji. Na vprašanje, kako je mogoče, da so revizorji vsako leto revidirali bilance slovenskih bank, na koncu pa se izkaže, da je v njih milijardna luknja, je za Delo odgovoril: “Kapital banke v računovodskih izkazih je eno. Nato pa na podlagi tega podatka Banka Slovenije po svojih pravilih določi, koliko mora imeti banka tako imenovanega temeljnega kapitala oziroma kakšna mora biti njena kapitalska ustreznost.” ter “Če bančni predpisi najprej zahtevajo, da je na primer kapitalska ustreznost 12 odstotkov, nato pa 17, to nima zveze z računovodsko izkazanim stanjem kapitala v računovodskih izkazih banke.”

Sicer pa je Odar po glasovanju omenjenega portala postal najuglednejši finančni strokovnjak že lansko leto in še trikrat pred tem, torej je letos že petič. Lani je na slavnostni podelitvi priznanj v ljubljanskem Grand hotelu Union recimo dejal, da v svoji stroki pogreša več strokovnosti, pričakuje pa velike spremembe na vseh področjih – tudi svojem – zaradi tehnološkega napredka. Kot je odgovoril na okrogli mizi na vprašanje glede sanacije bank in vloge lastništva, lastniška struktura banke ne bi smela vplivati na nič. Poudaril tudi, da ne moremo za vse kriviti državnih bank, saj da so bile reševane tudi popolnoma zasebne banke, dodaja v svojem članku omenjeni spletni portal.

Vir: www.tax-fin-lex.si

Potrditev, kako vrhunsko dela, pa je zopet dobil ddr. Klemen Jaklič, ki se je že četrtič zaporedoma zapisal med najuglednejšega pravnega strokovnjaka. In ddr. Jaklič je še bolj priljubljen kot lani! Medtem ko je leta 2017 zmagal s 57 odstotki, so mu uporabniki portala namenili več kot 63 odstotkov! Pri tem pa je dr. Natašo Pirc Musar pustil daleč za seboj, saj je prejela zgolj 16,52 odstotkov.

Ddr. Klemen Jaklič med lanskoletno podelitvijo priznanja za najuglednejšega pravnega strokovnjaka. Vir: www.tax-fin-lex.si

Ddr. Jaklič je že med lansko okroglo mizo, ki je potekala ob slavnostni podelitvi priznanj, večkrat poudaril, da je za stabilno gospodarstvo nujna predvidljivost pravnega sistema, ki pa je v Sloveniji ne vidi povsod in vedno; poudaril je več prednosti anglosaksonskega pravnega sistem ter strnil povezavo prava in gospodarstva v misel: “Nevidna roka trga – če prava ni, če ni predvidljivosti – to ne deluje.” 

Ustavni sodnik je sicer priljubljen širom Slovenije, njegovega vpliva ter predvsem odklonilnih ločenih mnenj, s katerimi opozarja tudi na zmote ostalih ustavnih sodnikov, pa se očitno mnogi bojijo. Celo tako, da je Facebook za kratek čas umaknil njegovo predavanje Pet minut pred dvanajsto: o predpogojih svobodne demokratične družbe in vprašanju njihove uresničitve v okviru slovenske države zaradi pritiskov nedemokratičnih aktivistov. Jasno je, da predavanje, s katerim je Jaklič nastopil v sklopu dogodka, ki ga je organiziral Katoliški inštitut, nikakor ni v nasprotju s kakršnimikoli pravili Facebooka, kot so trdili, temveč gre zgolj za še eno v vrsti aktivističnih akcij slovenskih radikalnih levičarjev, ki si ne morejo pomagati, da ne bi poskušali na tak ali drugačen način utišati glasu razuma in posameznikov, ki si drznejo zagovarjati človeško svobodo. Kaj je takega povedal, pa poglejte in preberite TUKAJ. 

Javna podelitev priznanj za Najuglednejšega davčnega, finančnega in pravnega strokovnjaka za leto 2018 bo na slavnostnem dogodku v torek, 11. decembra 2018, ob 13. uri v dvorani Orhideja Grand Hotela Union v Ljubljani. Pogovor z Najuglednejšimi strokovnjaki bo vodila direktorica družbe Tax-Fin-Lex Zlata Tavčar.

M. S.