fbpx

Kot v starih časih Udbe: Lista za odstrel levega džihadista Janka Lorencija

Janko Lorenci (Foto: STA)

Mladinin kolumnist Janko Lorenci je v svojem zadnjem zapisu “Bratovščina” začel z napadom na sodnika ddr. Klemna Jakliča, ga označil za podpornika skrajne politike, “janšista” in vlekel vzporednice med Miloševićem in Janšo. Pri tem je kot v starih časih Udbe in Kosa iskal še druge “sovražnike naroda”.

“Mladina išče ‘problematične posameznike’ in ‘zunanje janšiste’. Dobesedno. Njihovi lastni izrazi,” je na Twitterju opozoril politični komentator  Tomaž Štih z vzdevkom Libertarec.

Mladinin kolumnist Janko Lorenci namreč v svoji zadnji kolumni, naslovljeni “Bratovščina”, vidi “janšiste”, “zakrinkane janševce” in “surove sdsjevske vojščake” za vsakim vogalom.

Image

“Zelo poseben in zverižen si, če si drzneš ravnati tako, kot je ravnal ustavni sodnik Klemen Jaklič. Drugemu ustavnemu sodniku je očital politično pristranskost, sam pa je odkrit propagandist SDS in Janeza Janše,” je v uvodu v svojo kolumno zapisal Lorenci.

Lorenci pridiga prepričanim
Lorenci je v svoji kolumni Jakliča uporabil za odskočno desko za napad na Janšo. Ni se namreč želel spuščati v same očitke Jakliču, saj bi se lahko kaj hitro izkazali tako za prazne kot hinavske. Namesto tega je Jakliča skupaj z vrhovnim sodnikom Janom Zobcem obtožil “brezsramnega obtoževanja”. Tu je najti skrito predpostavko, da bi se moral Jaklič sramovati, da si drzne okrcati svoje kolege, ki se požvižgajo na etično in celo protipravno ravnanje.

https://twitter.com/Capodistriano/status/1188552051921506307

Lorenciju gre namreč za lepljenje oznak, ki jih kar niza. “Podtoni neenakosti, agresivnosti, postfaktičnosti in trde asocialnosti, pogosto pospremljene s surovo govorico,” jih niza Lorenci. Omenjena sodnika naj bi bila namreč po njegovem mnenju del Janševega kroga ljudi, “ki na različnih področjih različno uveljavljeni in različno intenzivno zastopajo interese” v “razpršenem, neformalnem, a v glavnem jasno prepoznavnem roju posameznikov”. 

“Janšisti niso homogena gmota in med temi zunanjimi podporniki, somišljeniki, vojščaki, koristolovci, oboževalci, simpatizerji, agenti SDS so znatne razlike. Imajo pa tudi skupne značilnosti,” trdi Lorenci, ki je prepričan, da “janšisti” vsi po vrsti verjamejo, da “Slovenijo obvladujejo kriptokomunisti, zasebno je boljše od javnega, begunci ogrožajo slovenskost in socialnost, podnebna kriza je napihnjena …”.

Ko govorjenje resnice postane skrajnost
Zanimiva je tudi izkrivljena, že kar paranoična podoba SDS v Lorencijevi glavi, saj naj bi stranka celo zbujala strah v posamezniku. Spet pa Lorenci ne izgublja časa, da bi pojasnil, kako “begunci” ne ogrožajo slovenskosti in socialnosti, kako podnebna “kriza” ni prenapihnjena, kako nasledniki komunistične partije niso kriptokomunisti ali zakaj bi moralo biti javno boljše od zasebnega. Lorenci namreč pridiga že prepričanim, njegov namen pa je zgolj utrjevanje vere na levici, da je SDS z Janšo na čelu dežurni krivec za vse tegobe tega sveta.

Višek neumnosti pa predstavlja zaključek, kjer Lorenci skuša z več preskoki potegniti vzporednice med avstrijskim Nobelovim nagrajencem za književnost Petrom Handkejem, ki je podpiral Slobodana Miloševića, in Jakličem. Hitro se vidi, kam pes taco moli. Namreč, za Lorencija je Janša primerljiv z Miloševićem.

Slika pove več kot tisoč besed. (Foto: STA)

Ob tem pa Lorenci zaključi s trditvijo, da so tudi sodniki “seveda politična bitja, ne morejo pa biti goreči propagandisti politike, skrajne še toliko manj”. Skrajnost, kakor jo pojmuje cvetober slovenske levice, je vedno bolj normalna. Skrajno je že povedati resnico.

Rihard Orel