fbpx

Razkrivamo vrtoglave številke: Režimska trobila, kot sta Mladina in Večer, z davkoplačevalskim denarjem pri življenju ohranjate tudi vi

Gregor Repovž, urednik tednika Mladina. (Foto: STA)

Tednik Mladina je stopil v bran Marjanu Šarcu in celo njegovemu državnemu sekretarju Damirju Črnčecu, nekaj, kar se je še pred kratkim zdelo nepredstavljivo. »Tviteraši. Ker mi nismo podkupljeni, tako kot Bojan Požar, kupite novo Mladino in v njej preberite, kdo se je v resnici zaljubil v tajno agentko Natašo Hribar,« na omenjenem socialnem omrežju sporoča novinar Borut Mekina, znan po tem, da je med skupino zaprepadenih novinarjem pred dvema letoma v Bruslju na zasedanju odbora PANA branil pranje iranskega denarja v banki NLB. Tokrat v članku na podlagi lastnih ugibanj zaključuje, da lepa N.H. ni v odnosu s predsednikom vlade, da njena zaposlitev na Sovi ni sporna in da ni nujno, da je Šarec za to sploh vedel. No, zneski, ki jih Mladina dobiva iz davkoplačevalske blagajne za svoj obstoj in na katere je na Twitterju opozoril novinar Bojan Požar, pa kažejo na to, zakaj Mladina drži medijsko podporo aktualnemu političnemu režimu in celo brani politike, po katerih je prej silovito udrihala.

Zgodba tednika Mladina ne bi mogla biti bolj zrcalno nasprotna Novi24TV. Včeraj smo poročali, da smo po podatkih Alexe na našem spletnem portalu prehiteli 24ur in postali najbolj brani novičarski portal v Sloveniji. Novi24TV to uspeva na podlagi odločitve, da svojim bralkam in bralcem pod drobnogled postavlja zlasti novice, o katerih se v drugih velikih mainstream medijih zaradi takšnega ali drugačnega razloga sploh ne poroča oz. piše. Tednik Mladina s svojo branostjo na drugi strani že leta tone, danes je poznan po svoji skupini ozki skupini starejših bralcev s skrajnimi levičarskimi pogledi na svet.

Preberite še: Kriminal pod Triglavom

Po nekaterih ocenah Mladina proda od 4 do 5 tisoč izvodov revije na teden, naročnikov na spletu naj ne bi imela več kot 60, medtem ko je izdajatelj zavit v tančico skrivnosti nekje med Italijo in Luksemburgom. Kljub temu Mladino ohranjajo pri življenju z davkoplačevalskim denarjem, ki ga za revijo s tako nizko naklado nikakor ni malo.

Financiranje Tednika Mladina s pomočjo davkoplačevalskega denarja. Foto: Twitter.

Spletna Mladina po podatkih Erar dobiva letno cca. 200 tisoč evrov direktno iz proračuna, preko raznih zavodov in ministrstev, kar znese okoli 20 odstotkov vseh prihodkov, pri čemer sploh ni prišteto oglaševanje državnih podjetij.

https://twitter.com/BojanPozar/status/1183040247971696645

RTV prvi financer kontroverznega tedenika Mladina
Denimo pred Državnim zborom in MZZRS je na 1. mestu financerjev Mladine RTV z 209.518,11 evri, sledi pa Ministrstvo za kulturo. Državni zbor in MZZRS sta samo v zadnjih nekaj letih za naročnine plačala že skoraj 300 tisoč evrov, pri ljubljanski Mestni knjižnici pa so plačali za več kot 70 tisoč evrov naročnin. Neverjetne številkev mariborski knjižnici niso bistveno nižje, kar kaže na to, da se revijo skozi proračun umetno vzdržuje pri življenju.

“To je podobno, kot bi bili lastnik kakšnega drugega zasebnega podjetja, in bi vam država, brez vsakršnega javnega razpisa, neprenehoma plačevala 10-20% prometa vašega zasebnega podjetja,” je bil na Twitterju v seriji zapisov ogorčen Bojan Požar. 

Ob tem nikakor ne gre pozabiti tudi  na žilne opornice. 2,5 milijona velik davkoplačevalskih minus je po besedah kardiologa Blaža Mrevljeta nastal predvsem zato, ker so se ogromne količine denarja stekle preko meje v KB1909, v katere lastniški strukturi je bila tudi Mladina. Večina naj bi šla po mnenju poznavalcev naprej na udbovske račune v davčne oaze.

Sporno financiranje časnika Večer iz davkoplačevalskega denarja. Foto: Twitter.

Večer in drugi
Skoraj identičen je tudi primer tako imenovanega zasebnega lokalnega časopisa Večer v lasti tajkuna Uroša Hakla, kjer so dobrih 10 milijonov evrov v zadnjih letih prrjrli direktno iz proračuna, kar je približno 10 odstotkov vseh prihodkov.

Bizarno pa je, da časopisi, kot sta Mladina in Večer, ki tradicionalno ponujata ogromno prostora levičarskim aktivistom (kot je Državljan D, Domen Savič, katerega edina naloga je, poskušajo iz dneva v dan v stilu Marjana Šarca pritiskati na državna podjetja, naj popolnoma prenehajo z oglaševanjem Nova24TV.

T. F.