fbpx

Odvetnik Cerjak o odpisu 29-milijonskedolga družini Janković: “Pri običajnemu državljanu sodišče takšne prisilne poravnave zagotovo ne bi potrdilo!”

Radovan Cerjak (Foto: Matic Stojs)

Običajno gre pri poenostavljenih prisilnih poravnavah za to, da se odplača okoli 30, včasih tudi malo več odstotkov glavnice, v tem primeru pa naj bi šlo za kar 95-odstotni odpis dolgov, kar se zdi, milo rečeno, precej neobičajno,” odpis 29 milijonov evrov dolga sinovom ljubljanskega župana Zorana Jankovića komentira priznani odvetnik Radovan Cerjak. Ta ob tem izpostavlja fiktivnega upnika, ki je omogočil, da je bil tovrsten manever sploh lahko izveden. “Verjemite mi, da pri običajnem državljanu takšne prisilne poravnave sodišče zagotovo ne bi potrdilo,” je prepričan Cerjak.

Za mnenje o odpisu kar 29 milijonov evrov dolga podjetju Electa Holding sinov ljubljanskega župana, Damijana Jankovića in Jureta Jankovića, ki je slovensko javnost pretresel pred dnevi, smo povprašali priznanega odvetnika Radovana Cerjaka. Ta je potrdil, da je celotna situacija tudi njega samega zelo presenetila, saj takšno postopanje v tovrstnih prisilnih poravnavah ni običajno.

Cerjak je v pogovoru izpostavil, da pri zadnjem primeru ne gre za prvi tovrsten odpis dolgov, ki se nanaša na družino Janković. Ob tem je spomnil na odpis dolgov s strani SKB banke Zoranu Jankoviću, do katerega je prišlo že v 90. letih. “Tukaj gre očitno za neka čudna naključja, ki se dogajajo tej družini. Je pa rezultat seveda to, da na koncu ostaja finančna luknja, ki jo je nekdo porabil, nekdo pa mora to potem plačati,” je zatrdil.

Zoran Janković (Foto: STA)

Takšen manever je možno izvesti le, če dobiš fiktivnega upnika
Kot je povedal Cerjak, je šlo pri najnovejšem odpisu dolgov sinovoma ljubljanskega župana za poenostavljeno prisilno poravnavo, ki jo zakonodaja omogoča. “Da se jo narediti brez formalnih postopkov, upniki glasujejo pri notarju, kasneje pa mora notarski zapisnik, ko se poda predlog na sodišče, potrditi tudi sodišče samo. Tu je bil problem v tem, da se je, kot je bilo mogoče razbrati iz medijskih zapisov, pojavil nek upnik, ki naj bi bil fiktiven, je pa glede na neko terjatev imel pravzaprav največ glasovalnih pravic. Na ta način je prišlo do poenostavljene prisilne poravnave. Če dobiš fiktivnega upnika, ki dejansko ni tvoj upnik, lahko pač takšno stvar tudi izvedeš,” je potrdil Cerjak.

Jure Janković (Foto: STA)

Tako visok odpis dolgov pri poenostavljenih prisilnih poravnavah ni običajen
O poenostavljeni prisilni poravnavi je Cerjak povedal še to, da je namenjena manjšim gospodarskim subjektom, mikro gospodarskim subjektom. “Namenjena je za to, da se manjšemu gospodarskemu subjektu omogoči finančno prestrukturiranje in da se lahko naprej posluje. Običajno gre pri poenostavljenih prisilnih poravnavah za to, da se odplača okoli 30, včasih tudi malo več odstotkov glavnice, v tem primeru pa naj bi šlo za kar 95-odstotni odpis dolgov, kar se zdi, milo rečeno, precej neobičajno,” je povedal. Ob tem je izpostavil, da ta primer še enkrat znova dokazuje, da so nekateri ljudje v naši državi prvorazredni, nekateri pa drugorazredni. “Za nekatere se pač zakonska določila tolmačijo na tak način, za druge pa na drugačen način. Verjemite mi, da pri običajnem državljanu takšne prisilne poravnave sodišče zagotovo ne bi potrdilo,” je še zaključil.

Damijan Janković (Foto: STA)

Rajko Golob