fbpx

Logar zaprosil sodišče za podaljšanje roka za odgovor na tožbo Banke Slovenije

Foto: STA

Poslanec SDS Anže Logar, ki vodi parlamentarno preiskovalno komisijo o zlorabah v slovenskem bančnem sistemu, je upravno sodišče prosil za podaljšanje odgovora na tožbo Banke Slovenije, ki zahteva vrnitev zapisnikov kolegija guvernerja. Logar je pojasnil, da gre za zapleteno tožbo, zato komisija potrebuje več časa za odgovor.

Banka Slovenije je zaradi posega v človekove pravice in temeljne svoboščine na upravno sodišče v Ljubljani vložila tožbo zoper ljubljansko okrožno sodišče oz. državo. Centralni bankirji zahtevajo, da jim parlamentarna preiskovalna komisija vrne zasežene zapisnike ožjega kolegija guvernerja.

Logarjeva komisija bi se morala o tožbi izreči do torka, Logar pa je pojasnil, da je zaprosil za več časa. Kot je spomnil, so do 15. avgusta sodne počitnice, do septembra pa tudi parlamentarne. Presodil je, da zadeva ni tako nujna, da bi se v tem času sklicevala seja komisije.

“Gre za zapleteno tožbo, zato komisija potrebuje več časa, da nanjo odgovori. Sodišče nam je dalo šest dni časa, to je premalo,” je dejal. Komisija sicer zapisnike že ima, ti se nahajajo v tihi sobi v arhivu, do njih pa lahko dostopajo člani komisije.

V BS od pričakujejo, da jim komisija vrne zapisnike
Banka Slovenije se je za tožbo odločila, ker je okrožno sodišče sklenilo, da mora parlamentarni preiskovalni komisiji, ki preiskuje zlorabe v slovenskem bančnem sistemu, izročiti zapisnike sej ožjega kolegija guvernerja.

V Banki Slovenije pričakujejo, da bo upravno sodišče komisiji naložilo, da v treh dneh vrne zapisnike in da morebitne kopije uniči. Prav tako zahtevajo, da sodišče članom komisije “prepove pregledovati, obravnavati, reproducirati ali kako drugače uporabljati zapisnike sej ožjega kolegija guvernerja Banke Slovenije”. DZ je komisijo, ki jo vodi Logar, ustanovil lani spomladi, s prvimi zaslišanji prič pa je začela marca letos. Pri tem išče odgovornost nosilcev javnih funkcij v postopku sanacije bank.

M. P., STA