fbpx

[Primerjava] Drobtinice za upokojence pod Golobom; pod Janševo vlado bi ti dobili že dve dodatni pokojnini

Janez Janša, Robert Golob (Fotomontaža: Demokracija)

Skozi vrsto vlad se je empirično dokazano izoblikovalo dejstvo, da se upokojencem pod desnimi vladami godi bolje kot pod levimi. Čeprav je levica svoj čas imela celo posebno stranko, ki je nagovarjala prav ta del populacije (propadla stranka Desus), je po navadi ostalo vse na ravni deklerativne podpore starostnikom in moraliziranju o tem, koliko težje je upokojencem preživeti v današnji družbi. Večina povišic pokojnin se je dogajala v času desnih vlad. 

Upokojenci so v času prejšnje vlade Janeza Janše bili kljub kriznim razmeram deležni povišic v več tranšah zapored, prav tako so bili deležni več enkratnih dodatkov. Tako so v le dveh letih mandata bili upokojenci deležni:

– višje pokojnine (trikrat so se redno zvišale vse pokojnine za najmanj 2,5 %);

– trikratnega solidarnostnega dodatka (od 135 za najvišje do 450 evrov za najnižje pokojnine);

– poprave krivic za nazaj (zaradi odprave zaostankov pri usklajevanju pokojnin in drugih prejemkov so se te povišale še vsaj za en odstotek);

– izredne uskladitve pokojnin;

– dolgotrajne oskrbe;

– seniorske olajšave.

Vlada je v primeru ponovne izvolitve na volitvah obljubila tudi 13. in 14. pokojnino, in sicer eno kot božičnico, drugo kot letni regres. Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), je letos februarja povedal, da takih uskladitev kot pod desno vlado upokojenci doslej še niso doživeli.

Kako pod Golobovo vlado?
Vmes je Golobova vlada nekaj od teh pravic že odvzela, npr. s svojim zakonom o dolgotrajni oskrbi, katerega edino določilo je bilo, da se ureditev dolgotrajne oskrbe zamakne za dve leti (drugih določil praktično ni, kar jasno nakazuje, da želi vlada to področje zamakniti za nedoločen čas v prihodnost, torej bo stanje takšno, kot je bilo zadnji dve desetletji prizadevanj po pravični ureditvi dolgotrajne oskrbe za seniorje).

Vlada je sicer za 2023 zvišala redni letni dodatek za upokojence, in sicer v vseh razredih za pet evrov glede na lansko leto, kar je v času, ko inflacija vztraja na rekordni ravni, bolj kot ne slaba šala.

4,5-odstotno povišanje, a gre za draginjski dodatek
Po noveli zakona, ki ga je predlagala vlada Roberta Goloba, so se vse pokojnine za mesec november in december predčasno zvišale za 4,5 odstotka. A kot je opozoril nekdanji minister in poslanec SDS Zvone Černač, ne gre za nikakršno uskladitev pokojnin, temveč za solidarnostni dodatek. Žal je Golobova vlada zadevo uredila površno in na hitro – najrevnejši upokojenci bodo tako dobili 13 evrov, upokojenci z najvišjimi pokojninami pa bodo dobili 150 evrov.

“Gre za draginjski dodatek, zato bi morali tisti z nižjimi pokojninami dobiti najvišji dodatek, Golobov zakon pa daje najvišji draginjski dodatek tistim z najvišjo pokojnino, ki znaša 3.300 evrov. Ti ga ne potrebujejo. Poleg tega gre za manipulacijo z upokojenci, saj je draginjski dodatek prikazan kot izredno povišanje pokojnin,” je opozoril nekdanji razvojni minister Zvone Černač.

Do redne povišice pokojnin tako še vedno ni prišlo. Medtem se je zgodila regresija tudi na lokalnih ravneh – zmanjkalo je denarja za nadaljevanje projekta Sodobna oskrba starejših – projekt doma upokojencev Ptuj. Kar pomeni, da so številni starostniki Spodnjega Podravja ostali brez možnosti, da kljub starosti, oviranosti ali bolezni čim dlje ostanejo v domačem okolju. Sodobna oskrba starejših je ostala brez financiranja.

Foto: Pixabay

Po šestih mesecih je jasno, kakšno politiko bo do starejših ubrala vlada Roberta Goloba. Zastrto za vso retoriko in popolnim medijskim pokritjem se sprejemajo odločitve, ki bodo že tako finančno obubožane upokojence še dodatno udarile po žepu. Ti lahko že jeseni pričakujejo podražitve oskrbnin v upokojenskih domovih. Kot je zapisala evropska poslanka Romana Tomc: “V času vlade Janeza Janše in stranke SDS so upokojenci dobili višje pokojnine, solidarnostne dodatke, nove domove za starejše, Urad za demografijo in sistemsko ureditev dolgotrajne oskrbe. V času vlade Roberta Goloba bodo dobili višje položnice in višje cene v domovih.”

Andrej Žitnik