NPU na strani kriminala! S takšnimi izmikanji je pomočnik direktorja NPU Antolović oktobra v Tarči iskal izgovore, da se pri Jankovićih nič ne premakne!

Datum:

Predstava za javnost v zvezi s hišnimi preiskavami je stekla le nekaj dni po objavi ovadbe s strani Mladine, medtem ko pri Jankovićih zadeve stojijo leta in leta. To je bila tudi tema Tarče meseca oktobra, ko je pomočnik direktorja NPU David Antolović zavlačevanje opravičeval z raznimi miselnimi procesi in mozaiki, ki pa so jih tokrat namesto na NPU, očitno sestavili kar pri Mladini. Za konec je Antolović še namesto, da bi pojasnil, zakaj ne odgovarjajo Jankovićevi sinovi, okrcal kar novinarje. Pri takšnih preiskovalcih Zorana Jankovića in sinove res ni potrebno imeti strahu, da bi kdajkoli odgovarjali.

V številnih sumljivih zadevah, kjer je vpleten ljubljanski župan Zoran Janković, smo priča zavlačevanju s strani prav vseh institucij. To je bila tudi tema ene izmed oktobrskih Tarč na TV Slovenija, kjer se je skrajno neprofesionalni vrhovni državni tožilec Jože Kozina uvodoma tako sprenevedal, da je postopek pred Jankovićem pokleknil: “Prvič bi rekel, da te zadeve komentirajo ljudje, ki so izven sistema, torej ne poznajo vseh dejstev in okoliščin, ki so pomembna za dajanje takih presoj in mnenj. Zdaj, ali je pokleknil, vemo, da je bilo vloženo toliko in toliko obtožnic, ne moremo trditi, da tožilstvo svojega dela ni opravilo. Koliko je tožilstvo seveda odgovorno seveda za izid postopka, lahko odpremo široko debato.”

Jože Kozina (Foto: posnetek zaslona)

Miselne procese in mozaike namesto NPU tokrat opravili kar pri Mladini in pri Odlazku
Še bolj bizaren pa je bil nastop pomočnika direktorja NPU Davida Antolovića potem, ko je bil soočen z dejstvom, da je samo ena zadeva od desetih v zvezi z Jankovići sploh prišla do sodišča, pa še ta se je končala z oprostilno obsodbo. Nadalje je kar osem let minilo od ovadbe, ki jo je poslal FURS in devet let od spornih poslov prodaje hladilne strojnice, pa v tem času komaj napisana obtožnica. V oddaji je bilo sicer slišati tudi hude kritike upokojenega tožilca, da je šlo za zavlačevanje le pri vplivnih, tistih, ki imajo denar, ne pa tudi pri majhnih ljudeh.

“No seveda jaz tega ne morem komentirat na ta način. Jaz lahko v primeru policije povem samo, da so za nas vsi primeri enaki. V vsakem primeru postopamo z enako mero resnosti, vsak primer vzamemo enako resno, tako, da pri nas ni pomembno, kdo je tista oseba, ki je obravnavana, pomembno je samo, da je postopek temeljit, da se zbere dovolj kakovostnih dokazov, da lahko na koncu tožilec sprejme odločitev o kazenskem pregonu,” je povedal Antolović.

V nadaljevanju pa je Antolović postregel z naravnost bizarnimi izgovori o miselnih procesih in mozaikih, ki so jih tokrat namesto na NPU opravili kar pri Mladini: “Ne, ampak, če gledam s pogleda kriminalistične preiskave, je pa treba vedeti, da kriminalistična preiskava, to ni kar nek seznam opravil, ki jih lahko kriminalistični preiskovalec odkljuka, ko jih je enkrat naredil, ampak gre za zahteven miselni proces. Gre za iskanje in sestavljanje nekih drobcev preteklosti, da se sestavi nek razumen mozaik in ob tem, vsem tem, mora biti kriminalistični preiskovalec tudi vešč prava.”

Tega, kakšne mozaike so sestavljali pri primeru farmacevtka, kjer je od oktobra 2014, ko se je končalo prisluškovanje, do septembra 2016, ko se je vložila ovadba, minilo dve leti, tudi ni želel pojasniti: “O konkretnem primeru, ne, da ne bom, tudi ne smem komentirati, ne glede na to, da je zaključen. Še vedno je v teku tudi ustavna pritožba in naj potem sodišče odloči, kaj je privedlo do tega. Ampak, še enkrat bom povedal, povedal sem, da je to zahteven kriminalistični proces, ob tem je treba omeniti, da so kriminalisti tisti, ki na terenu prepoznavajo znake kaznivih dejanj in oni so tisti, ki morajo spoštovati pravila igre.” Mimogrede, ovadba ima le 20 strani!

Zoran Janković (Foto: STA)

Namesto, da bi pojasnil, zakaj ne odgovarjajo Jankovićevi sinovi, Antolović okrcal kar novinarje
Posledic svojih dejanj pa ne čutijo niti Jankovićevi sinovi, česar Antolović prav tako ni želel pojasniti, namesto tega je za konec okrcal kar novinarje: “Jaz moram najprej odgovoriti, da spet kolega novinar verjetno, je lažje pisati pa brati o tem, kot samo preiskovanje kaznivih dejanj. On nima izkušenj, zato tudi ne more vedeti o tem, kako težko je te preiskave delati. In, ko vzame recimo, veliko datumov je bilo tukaj naštetih, ampak je treba kontekst vzeti, da je na letni ravni v Republiki Sloveniji, obravnavanih okoli 10 tisoč kaznivih dejanj samo po gospodarski kriminaliteti, da je v Republiki Sloveniji specializiranih kriminalistov za obravnavo gospodarske kriminalitete 250 in, ko date v ta kontekst, potem stvari tudi pridejo na malo drugačen način predstavljene. Iz te gmote samo ene par in našteti samo ene par primerov, vse ostale, pa kot, da ne obstajajo…”

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Tihotapca migrantov med vratolomno vožnjo ustavil šele stinger – ta nato pobegnil

Policisti so v sredo pri prevozu migrantov v Drašičih...

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...