Nov škandal iz Šarčevega kabineta: Glavni sekretar Črnčec v svojem inštitutu zaposlil direktorico, ki je povezana z multinacionalko, glavno dobaviteljico NEK! V igri so bogate provizije!

Marjan Šarec, Karl Erjavec, Damir Črnčec (Foto: STA)

Marjan Šarec, Karl Erjavec, Damir Črnčec (Foto: STA)

Še eden od mnogih primerov, kjer gredo osebne naveze in korupcija v Sloveniji očitno z roko v roki. Damir Črnčec, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade in tudi desna roka Marjana Šarca, je namreč v svojem osebnem inštitutu IGLU zaposlil novo direktorico, ki pa je po “naključju” tudi direktorica poštnega nabiralnika ameriške multinacionalke Westinghouse v Sloveniji. Ta multinacionalka pa je največji dobavitelj nuklearke v Krškem (NEK), ki bo verjetno tudi gradila NEK 2. V igri so namreč bogate provizije od posla, ocenjenega na več milijard evrov. Govori se celo o desetih milijardah.

Spomnimo, da je 22. avgusta letos predsednik vlade Marjan Šarec obiskal NEK –  jedrsko elektrarno v Krškem, ki je uradno v slovenski in hrvaški lasti, in se zavzel za gradnjo tudi drugega bloka krške nuklearke NEK 2. To ni presenetilo samo levega dela slovenske politike, poroča Požareport, ampak je vznemirilo celo avstrijsko in nemško javnost, gradnja NEK 2 pa je bila tudi tema pogovorov med nedavnim Šarčevim in Jankovićevim obiskom v Moskvi.

Pri tem pa je Šarčev glavni svetovalec in nekdanji direktor OVSE in Sove Damir Črnčec že dolgo pred tem vedel, da bo multinacionalka Westinghouse gradila drugi blok NEK 2, zaradi česar je za direktorico svojega zavoda IGLU – Inštitut za globalno upravljanje nastavil kar direktorico družbe Westinghouse Electric za Slovenijo Zvonko Truden.

Črnčec že ve, da bo NEK 2 gradila družba Westinghouse
Pri tem je potrebno poudariti, da je Damir Črnčec že leta 2015 ustanovil zavod IGLU – Inštitut za globalno upravljanje, ko pa je postal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, svoje firme ni ugasnil ali dal v mirovanje, ampak se je zgolj izločil iz morebitnega pridobivanja sredstev iz slovenskih proračunskih virov. To je objavljeno tudi na spletni strani Komisije za preprečevanje korupcije. Januarja letos pa je zamenjal prejšnjo direktorico Valentino Dobršek z novo, to je Zvonko Truden, ki pa je hkrati tudi direktorica podjetja Westinghouse Electric (Asia) SA, ZUG, Switzerland, podružnica Krško ali, povedano drugače, poštnega nabiralnika ameriške multinacionalke v Krškem na naslovu Vrbina 12.

Zvonka Truden je direktorica tega podjetja že vse od začetka, pri čemer je zanimivo, da se je ameriška multinacionalka odločila v Sloveniji ustanoviti podjetje prek svoje azijske podružnice in švicarskega mesta Zug, ki velja za na pol davčno oazo oziroma tisti del Švice, ki ima najnižje davke v tej državi. Glede na to, da “krški Westinghouse” nima niti svoje spletne strani, verjetno ni nobenega dvoma, da gre za tipični poštni nabiralnik.

Naveza kabinet vlade – revija Reporter
Črnčecev IGLU je bil nekaj časa, vsaj do avgusta 2016, tudi izdajatelj spletnega portala Novice jutro, ki ga ureja Silvester Šurla, sicer odgovorni urednik Reporterja, revije, v kateri je bil Črnčec do imenovanja na funkcijo državnega sekretarja tudi redni kolumnist. No, avgusta 2016 je Šurla izdajateljstvo omenjenega portala prenesel na svoj s. p. – Novicejutro, drugo informiranje, Silvester Šurla, s. p.

Poslovno-strateška naveza …
Da sta se tako tesno povezala Črnčec in Trudnova, direktorica Westinghousa v Sloveniji, zagotovo ni naključje. Težko, praktično nemogoče je namreč verjeti, da nekdanji direktor Sove in OVSE ter aktualni državni sekretar za nacionalno varnost ne bi vedel, da je Zvonka Truden direktorica Westinghousa, zato je mogoče upravičeno sklepati, da gre za načrtno in strateško (poslovno) povezavo, ki jo je treba ocenjevati z vidika bodočih več stomilijonskih poslov, tesno povezanih z gradnjo NEK 2, kar po novem “nepričakovano” napoveduje Črnčecev neposredni šef – predsednik vlade Marjan Šarec. Če Damir Črnčec morda resnično ni vedel, za koga dela gospa Zvonka Truden, potem pa res ni (več) primeren za ključnega odločevalca na področju nacionalne varnosti!

… in varnostno tveganje
Naveza med Damirjem Črnčecem na eni strani ter Zvonko Truden oziroma Westinghousom na drugi pa ima še eno dodatno varnostno dimenzijo oziroma varnostno tveganje za slovensko nacionalno varnost. Državni sekretar Črnčec je namreč v imenu vlade, tako se je pač odločil premier Marjan Šarec, pristojen tudi za implementacijo arbitražne odločbe s Hrvaško, poroča Požareport. Ker pa je NEK v polovični lasti Hrvaške (HEP), gre pa za edino jedrsko elektrarno v širši regiji, sodi direktorica Westinghousa v Sloveniji brez dvoma tudi v strateško polje tajnega zanimanja hrvaških obveščevalnih služb.

Lana Božič

 • antimur

  Vse kar se udinja in lazi za zločincem in izdajalcem Kučanom in njegovo golaznijo, ki jim več pomeni rdeča zvezda in naropane dobrine kot slovenski, narod so pokvarjeni, hudobni, roparski, lažnivi, hujši kot vsi gansterji skupaj. Zagotovo ima večina gansterjev večjo moralo kot ta banda, ki želi Slovence izbrisati kot narod, Slovenijo pa nerazpoznavno uničiti in izropati.

 • Valter BraniSlaV

  …”Nov škandal iz Šarčevega kabineta: Glavni sekretar Črnčec v svojem inštitutu zaposlil direktorico, ki je povezana z multinacionalko, glavno dobaviteljico NEK! V igri so bogate provizije!”…
  KAKSNA SRECA DA ZIVIM V ZDA.
  PRI NAS, NA ZAHODU, LJUDJE DELAJO NA MORALNI POGON.
  VAM RECEM, NASI BILIJARDERJI SO ANGELCKI NA KVADRAT. SAMA MILINA JIH JE… NOBENEGA MATERIALNEGA INTERESA NE CUTIJO. VSE BAZIRA NA PRAVICNOSTI IN DUSNI DOBROTI.

  • Anton

   Ja, kot nekdaj tito pri nas. Sama dobrota pa so mu na koncu še nogo odrezal.

  • zokispoki

   Ali imas ti, juznjaska izguba tudi v lasti kaksen Institut ? V mislih sem imel predvsem Titekov pedofilski institut . Sam vprasam !?

 • GverilaStyle

  Najbolj skorumpirani političari na tem planetu!!! Pa vsi se smejejo in prosto gibajo brez skrbi!

 • totex39

  Črnčec skače kjer ga rabijo in njemu pride prav, taki ljudje so zelo nevarni, kar je že dokazal.

 • Andrej

  Eni imajo TEŠ6, eni imajo Karavanški predor, eni imajo Drugi tir. Zakaj pa še Šarec ne bi imel ene igrače za molzenje denarja? Saj ljudje zelo radi vidijo, da jim kradejo. Kar naprej jih volijo.

  • Common Sense

   Se strinjam. Jaz sem prisel do zakljucka, da je to pravzaprav neka psiholoska mazohisticna motnja Slovenceljnov, da se pustijo krasti pri belem dnevu in ob zvokih “Hej Brigade.”

   • Slovenec

    Verjetno res. Konca pa ni videti.

 • Silos

  Kako bo ta še kaj delala,ko pa je že sedaj trudna

 • Mitja Mazini

  Janez je bil neposredno povezan z Zagožnom, kateri je bil v Avstriji obsojen v aferi Patria. To je nedvomno afera. Če pa v majhni Sloveniji zaposliš nekoga ki pozna nekoga ……, lepo prosim. Če iz tega delata afero potem so tile na oblasti res poštenjaki al je pa opozicija totalno nesposobna.

  • Beli Sneg

   Lažeš kot pes teče. Če je bil obsojen zakaj ga država Slovenija ni izročila? Seveda da pa naše kadre zaposujejo naši ni nič hudega. Hudo je če jih je menjal JJ. Takrat so pa vse počez vpili tako iz strank kot mediji da je to kadrovki cunami, kadrovski cunami, kadrovski cunami……. v nedogled 24 ur na dan smo to poslušali. Zdaj je pa to kot nekaj povsem običajnega, saj no v Sloveniji se itak tako dela da če nekoga poznaš prideš k svinjeskemu koritu, kjer te futra davkoplačevalec.

 • Slovenec

  Korupcija na višku in še vedno vladajo. To je možno samo v Sloveniji.

 • Joško

  kdaj bi kakšna izredna seja Državnega zbora? So poslanci še kar na počitnicah? Za vlado je jasno, da še kar počitnikuje.