fbpx

Še tuji mediji poročajo o tranzicijskih komunistih, ki iz ozadja vladajo Sloveniji – gre za sistemsko hobotnico, ki trdno drži slovensko politiko in gospodarstvo

Foto: arhiv Demokracije

Da Slovenijo iz ozadja vodijo stare sile, ki utrujajo državo že od same osamosvojitve, vedo že izven naših meja. O tem piše tudi srbski medij, ki opisuje grozljivo stanje v Sloveniji, da kljub stalni menjavi oblasti dejanska oblast, ki vlada Sloveniji, ostaja ista. Članek, ki kroži po hrvaških medijih si lahko preberete spodaj; ne prizanese znanim imenom, kot so Milan Kučan, Zoran Janković, Janez Zemljarič in Stojan Petrič, o katerih lahko veliko preberete tudi na našem portalu.

“Aretiran boš.” S temi besedami je stari prijatelj, uveljavljen v slovenski poslovni skupnosti in pogost gost v Beogradu, sredi lanskega leta opozoril lastnika MK Group Miodraga Kostića, da se lahko zgodi, da ga aretirajo v Sloveniji. Da ni šlo le za prijateljsko opozorilo brez osnove, je Kostić hitro spoznal. Kar nekajkrat so ga na avtocesti zaustavili pripadniki slovenske varnostne službe in ga spraševali za razloge, zakaj je v Sloveniji. Na vprašanje novinarja Miša Brkića“zakaj bi Slovenci sploh aretirali Kostića”, mu je prijatelj, ki ga je opozoril, dejal, “oni ne marajo tajkunov”. Na novo vprašanje, “kdo so oni”, je dobil odgovor – “levi, rdeči, komunisti”. “Oni so preživeli tranzicijo, prepustili Janezu Janši in Bavčarju, da osamosvojita Slovenijo, nato pa so najprej poslali Janšo v zapor in zdaj še Bavčarja, reorganizirali so se na alternativni platformi in prevzeli oblast, ki še danes vlada iz sence. Ne zavedaš se, kako nevarne in močne sile so to.”

Globoka država – sistemska hobotnica, ki drži slovensko politiko in gospodarstvo
Prej nekaj leti se je dvignil vik in krik proti prodaji državnega deleža v Mercatorju hrvaškemu podjetniku Ivici Todoriću. Nekako je bila v istem času z združeno politično-medijsko akcijo prikrivanja poslovnih skrivnosti prekinjena namera japonske družbe Panasonic, da razširi lastništvo v Gorenju. Malo prej pa so s kislim nasmehom dočakali prodajo Fructala srbskemu podjetniku Slobodanu Radunu, tudi Veselin Jevrosimović je imel ogromno težav, ko je kupoval slovensko firmo Hermes Softlab. Slovenska levica ne skriva sovraštva do širjenja investitorjev iz Srbije z obtožbami o “provincializaciji Slovenije”. Dajejo vtis, da sovraštvo proti tujim zasebnikom prihaja iz veliko resnejšega okolja, tako imenovane “globoke države” (vzporedne države), katere vladarji so tisti, ki dejansko upravljajo s Slovenijo vse od začetka njene ustanovitve. Nekdanji predsednik Zbora za Republiko in pravni strokovnjak Peter Jambrek je takšno državo označil kot dobro koordinirano in notranje povezano. To je pravzaprav neformalna, a sistemska hobotnica, ki trdno drži slovensko politiko in tudi gospodarstvo. Tvorijo pa jo partijski in gospodarski “old boysi” komunistične nomenklature iz časa nekdanje Jugoslavije, ki jo vodijo Milan Kučan in pazljivo izbrani naličeni levičarji, ki so namerno “spuščeni” v institucije sistema in v njih obstanejo ne glede na to, katera politična opcija je na oblasti.

Naloga starih sil je upravljanje z državnim premoženjem
To je tako imenovana tranzicijska levica, ki je ustanoviteljica rdeče hobotnice. Naloga njenih članov je, da upravljajo z državnim premoženjem, kontrolirajo finančne tokove v gospodarstvu, bankah in jih preusmerjajo proti političnemu trgu, da bi lahko ohranili politični vpliv interesne mreže na vsa dogajanja v Sloveniji. Zasnovano kampanjo proti tajkunom pa vodi “mlada sila” te interesne mreže tranzicijske levice, med njimi sta tudi Borut Jamnik in Matej Narat.

Jamnik je močan in vpliven, pišejo v Kurirju – slika tranzicijskih komunistov. Del slovenskih medijev trdi, da nima nobenih izkušenj izven javnega sektorja in se šteje kot igralec z največjim politično-ekonomskim vplivom na operativce vlade. 15 let je bil član mnogih državnih podjetij in ustanov. Njegova klientelistična mreža vplivov temelji na treh stebrih slovenskega državnega premoženja: upravljanju pokojninskega sklada (KAD, Združenje za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in pokojninski sklad), Telekoma Slovenije in Slovenskega združenja nadzornikov. Upravljal je z ogromnim kapitalom in kontroliral javne investicije v skoraj 100 podjetij. Istočasno je bil v odborih podjetij Krka, Luka Koper, NLB, ITU in Lesnina. Kot rečeno, je bil tudi predsednik Združenja nadzornikov Slovenije, katerega delo je finančna podpora (večinoma državnih) podjetij Sava, Petrol, Zavarovalnica Triglav, Slovenskega državnega holdinga (SDH, razpolagal je z 10 milijardami evrov državnega premoženja), Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), Mercatorja, Nove kreditne banke Maribor (NKBM), HSE (EP), Železnic Slovenije, Darsa … Tako slovenski kot mednarodni opazovalci so opazili, da se Združenje nadzornikov Slovenije izkorišča kot politična komisija za nagrajevanje s podeljevanjem funkcij v gospodarstvu, zato je OECD Sloveniji priporočil, naj vzpostavi transparentne postopke za imenovanje predsednikov združenje in da so ti izbrani na razpisih, ne pa v pisarnah predsednikov strank in premiera.

Borut Jamnik (Foto: STA)

Skoraj klonirano poklicno kariero ima Matej Narat, ki so ga slovenski mediji označili za “princa levice”. Tudi Narat vse svoje aktivno življenje “leta” okoli državnega premoženja in v zadnjih 15 do 20 letih pripada gospodarski nomenklaturi, katere položaj ni odvisen od sprememb v politični oblasti. Zanj nedvomno velja, da je tipičen proizvod starih sil. Igral je tudi pomembno vlogo kot član uprave NLB, v nadzornem svetu Mercatorja, sledijo še Maksima Holding in Domino Helios, Banka Domžale, Banka Zasavje, LB Leasing … Po njegovem odhodu iz NLB so morali banko dokapitalizirati z 1,5 milijarde evrov, saj so na Banki Slovenije dejali, da je bil on odgovoren za slabo upravljanje s krediti. Tudi to ga ni zaustavilo in je zatem postal predsednik upravnega odbora državnega finančnega holdinga Sava, v katerem je odgovoren za več kot 382 milijonov evrov izgube.

Matej Narat (Foto: Matic Štojs)

Članek, ki so ga objavljali hrvaški mediji, govori tudi o NVO, kjer so združeni nekdanji komunistični politiki in direktorji, formalno zbrani v Forumu 21, katerega ustanovitelj je Milan Kučan. Ta simbioza komunistov javnosti ni skrita. Med ustanovitelji foruma so Zoran Janković, Bruno Korelič, Herman Rigelnik, Srečko Meh, Miloš Kovačič … Kmalu je slovenski javnosti postalo jasno, da je Forum 21 ekonomski “outfit” slovenske politične levice. Saj so opazili, da je sedem (od tridesetih direktorjev) iz upravnega odbora Trgovinske zbornice Slovenije vpisanih v Forum 21: Zoran Janković (Mercator), Roman Glaser (Perutnina Ptuj), Romana Pajenk (Probanka), Bine Kordež (Merkur), Tone Turnšek (Pivovarna Laško), Edvard Svetlik (Hidria) in Miloš Kovačič (Krka). Od poslovnežev pa so med člani F21 ustanovitelj Mercatorja Miran Goslar, Janez Lotrič iz Petrola, Bruno Korelič iz Luke Koper, Herman Rigelnik iz Autocommerca, Janez Škrabec iz Rika, Črt Mesarič iz NKBM, Sandi Češko iz Studia Moderna, Stojan Petrič iz Kolektorja …

Vpliv tranzicijske levice je še vedno prisoten
Da se vpliv slovenske tranzicijske levice in njene rdeče hobotnice ni končal, kaže primer iz leta 2015, ko so bili predlagani nadzorniki Slovenskega državnega holdinga, v katerem se vrtijo milijarde državnega denarja. Stranka SDS in Janez Janša pa sta opozorila, da je selekcija kandidatov pod vplivom Foruma 21. “To je sistem, po katerem dela F21, delovanje iz političnega ozadja,” je dejal Jože Tanko iz SDS. Do sedaj se ni nič spremenilo.

A. G.