fbpx

[Video] Vlada ne obvladuje razmer: Izvolitev SDS in SLS je edini garant za boljše upravljanje z migracijami

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Na Nova24TV smo te dni poročali o naraščajočem nemiru med migranti v Azilnem domu Vič, ki živijo v vse bolj nemogočih razmerah, saj je v azilnem domu, kjer je prostora za 200 migrantov, nastanjenih kar 400 migrantov! Incident se je zgodil med kosilom, saj tam zaposleni varnostniki niso več obvladovali pritiska agresivnih migrantov. Prišlo je do situacije, ko so se varnostniki morali braniti s solzivcem, na pomoč so morali priskočiti policisti, anonimni zaposleni pa so se v želji, da bi se ministrstvo končno zganilo, obrnili na televizijo Nova24TV.

V oddaji Tema dneva sta nastalo situacijo in odnos do migracij pred evropskimi volitvami komentirala evropska poslanka Romana Tomc in nekdanji notranji minister Vinko Gorenak.

“Migracije so nas zelo razdelile in ostajajo odprto vprašanje!”
Evropska poslanka Romana Tomc meni, da bo vprašanje varnosti ključna tema volitev pa tudi novega sklica Evropskega parlamenta. Med pogovorom z novinarjem Luko Svetino je Romana Tomc odgovorila tudi na ključno vprašanje reda oziroma miru v prihodnje, ki ga lahko zagotovi povezovanje, kakršnega so pokazali v SDS in SLS. Njihova izvolitev pa je garant za boljše upravljanje z migracijami, kot je bilo doslej.

Tomčeva v zvezi z incidentom v Azilnem domu Vič meni, da mediji prikrivajo situacijo, saj vlada ne obvladuje razmer v azilnih domovih, prav tako pa nima nikakršne strategije upravljanja z migracijami. Zaskrbljujoče dejstvo je, da se meje povsod zapirajo in da Slovenija zaradi napačnega ukrepanja postaja ciljna država. Dr. Vinko Gorenak pa se sprašuje, kaj bo, če kot leta 2015 na mejo pride 15 tisoč ljudi? Potem bo to občutila tudi Ljubljana. Nastal bo žep, ker Salvini zapira mejo na morju, Orban na kopnem, balkanska migrantska pot pa ostaja odprta, kar pomeni, da postaja Slovenija ciljna država.

Brez kontroliranih migracij ne gre!
Nekdanji minister za notranje zadeve Gorenak meni, da človekovih pravic ni mogoče uresničevati brez osnovnega predpogoja – varnosti. Ljudje v Črnomlju, Ilirski Bistrici in drugod že trpijo, v poletnih mesecih pa je pričakovati le še povečevanje ilegalnih prehodov meje.

Nato je komentiral tudi nastanek Domovinske lige in se vprašal, ali se ljudje zavedajo krute realnosti, če Domu uspe dobiti dovolj glasov za izvolitev poslanca in se bodo razdelili med stranke z zadostno podporo, teoretično tudi k Levici. Romana Tomc je k temu dodala, da gre za zelo realno bojazen pred izgubljenimi glasovi, saj je volilni prag zelo visok, med 8 in 12 odstotkov. Izmed 14 list se v Evropski parlament prebije samo nekaj najmočnejših list.

Dr. Gorenak je spomnil tudi na predlog o ustanovitvi nacionalne garde, ki bi bila že z 20 tisoč pripadniki sposobna varovati slovensko mejo. Postavlja pa se tudi vprašanje varovanje schengenske meje in držav, ki ne izvajajo obveznosti v skladu s sporazumom o varovanju zunanjih meja. Izpostavil je primer Orbana, ki z družinsko politiko zagotavlja pogoje za večjo rodnost na Madžarskem.

Romana Tomc je v nadaljevanju pozvala vlado, naj pride pred ljudi s pravimi podatki, brez zavajanja, in dodala, da se Evropa zaveda težav tretjega sveta, zato je pripravljena pomagati tam, kjer težave nastajajo. Ekonomski migranti v Evropi v 90 odstotkih pristanejo na socialnih pomočeh, ki jih plačujejo davkoplačevalci evropskih držav, zato že najbolj bogati evropski socialni sistemi pokajo po šivih in jim zmanjkuje denarja. Upokojenci nanje ne morejo računati. Kaj gosta menita o drugih aktualnih temah, na primer o izjavi Delovega novinarja Boštjana Videmška, si oglejte v priloženem videu.

F. D.