fbpx

Makarovič o Erjavčevih izjavah: “Gre za prostodušno politično analizo”

Foto: STA

”Dvomim, da bo ta afera kaj spremenila, predvsem zaradi koristoljublja obeh. Upal bi, da bi se kaj spremenilo, vendar globoko dvomim, ker je na obeh straneh toliko umazanije,” je afero z Erjavčevimi posnetki komentiral Milan Balažic. Cerar posnetka ne komentira, a po pričakovanjih afera na delovanje vlade ne bo vplivala. Kot pravi Makarovič, je vlada preveč odvisna od Erjavca in Desusa. 

Posnetki Karla Erjavca, kjer po izidu volitev kritizira Cerarja, češ, da je zgodba za eno leto, sam pa bi šel lahko tudi ”za pastirja ali pa kuhat k Ljudmili, če ga vzame”, so močno razburkali javnost. Kako pa se bo na to odzvala vlada?

Milan Balažic (Foto: STA)

Milan Balažic (Foto: STA)

Analitiki: Erjavčev položaj ni niti malo ogrožen
”Glede na to, koliko etičnosti je pokazal predsednik vlade, bo premier pojedel tudi to afero tako, kot je do sedaj pojedel vsako umazanijo od Erjavca. Teh pa je bilo sedaj že veliko. Dvomim, da bi se mu odpovedal, saj na njem stoji ali pa pade ta vlada,” 
je situacijo komentiral politolog Milan Balažic in dodal, da bo to le še en dokaz, kako nizko je padla politična kultura v Sloveniji in kako nesposobna je ta vlada.

Podobnega mnenja je tudi politični analitik Matej Makarovič”Moje mnenje je, da taka stvar, pa tudi kakšna hujša stvar, na položaj Erjavca ne more bistveno vplivati. To pa preprosto zato, ker je koalicija od Erjavca in Desusa preveč odvisna. Erjavec ima glede na težo svoje stranke v koaliciji tudi takšno težo v vladi,” je komentiral dogodke in dodal, da ima vlada že brez Erjavca dovolj težav sama s sabo.

Cerar posnetka ne komentira 
S kabineta predsednika vlade so sporočili, da omenjenega posnetka ne bodo komentirali, saj je nastal v času pred oblikovanjem vlade. Za komentar smo prosili tudi Karla Erjavca, vendar na njegov odgovor še čakamo.

Po mnenju analitikov pa afera tudi na medsebojne odnose politikov ne bo vplivala. ”Verjetno na osebni ravni odnosi med njima ne bodo nič boljši zaradi teh posnetkov, a politika ni stvar osebnih odnosov, pač pa stvar pragmatizma,” je ocenil Makarovič in dodal, da sta tako Cerar kot Erjavec dovolj pragmatična, da osebni odnosi pri politični situaciji ne bodo igrali posebne vloge.

Matej Makarovič: ”Erjavčeva izjava je del njegovih značilnih prostodušnih političnih analiz. Podobne izjave daje včasih tudi v javnosti. Izjave, ki so za političnega analitika morda primerne, niso pa primerne za politika.”

Spomnimo na podobne afere iz preteklosti
Ne gre za prvi tak posnetek politikov, ki je pricurljal v javnost. Pred leti se je pojavil posnetek, kjer je Anton Rop Zoranu Jankoviću neformalno dejal, da je pozabil omeniti, da ga je nastavila politika.

Nekaj let kasneje pa je v javnost prišel še posnetek ”off the record” pogovora Boruta Pahorja z novinarji, kjer je izrecno prosil, naj ga ne citirajo in da se z njimi pogovarja zgolj neformalno. Kljub temu je nekdo posnetek objavil na spletu.

Še en politik, ki ni vedel, da ga snemajo, pa je bil Zoran Thaler. Njegov posnetek je bil od vseh predhodnikov (in naslednikov) najbolj usoden, saj je dokazoval njegovo sprejemanje podkupnine.

Maruša Gorišek