Mariborski dopisnik nacionalne televizije se pridružuje “mudžahedinkam” s Kolodvorske: s sovražno retoriko nad SDS!

Nekateri so si pravico do komentiranja že vzeli ... (Foto: Demokracija.si/Urban Cerjak)

Novinar Matej Korošec je očitno še eden od tistih, ki svoje poslanstvo na nacionalni televiziji očitno vidi kot politični aktivizem. Ali bolje rečeno – kot biciklizem. Znano je namreč, da je komunistični funkcionar Boris Kidrič definiral “bicikliste” kot tiste, ki upogibajo hrbet in pritiskajo navzdol. Očitno v Sloveniji kar precej novinarjev spada v to kategorijo: medtem ko se upogljivo klanjajo pred starimi centri moči, obenem uporabljajo sovražno retoriko proti tistim, ki nasprotujejo njihovim botrom.

In kako se je izkazal omenjeni novinar? V včerajšnji informativni oddaji Dnevnik je bil objavljen televizijski prispevek o seji četrtnega sveta Mestne občine Maribor, do katere je prišlo zaradi pomanjkljivih informacij o naselitvi sirskih migrantov na območju Maribora, to sejo pa je Matej Korošec označil za “bruhalnik ksenofobije in nestrpnosti“, ob tem pa obtožil svetnike, da pojasnil niso “ne poslušali ne slišali”. Svoj komentar pa je zaključil z besedami: “Očitno namreč postaja, da bo strah pred tujci, ter politika sovraštva, ki jo v Mariboru širi mestni odbor SDS in njegov predsednik Zvonko Zinrajh, po uspehu na državnozborskih volitvah postal tudi glavni adut na bližajočih se lokalnih volitvah.”

Zaradi takšnega načina poročanja je predstavnik za stike z javnostjo v SDS Miro Petek poslal uradni protest na TV Slovenija. “Razprava o vprašanjih, ki skrbijo krajane, ni sejanje strahu ali politika sovraštva, je zgolj odgovornost do državljanov, ki bodo brez ustreznih obvestil in možnosti soodločanja soočeni s situacijo, ki med njimi vzbuja nelagodje. Vedno več uradnih in neuradnih informacij o porastu nasilja med migranti v Ljubljani in drugod pa razumljivo krepi nezaupanje in strah. Strošek oskrbe in poskusa integracije v družbo, ki se je v drugih državah najpogosteje pokazala za neuspešno, je še dodaten argument za nezadovoljstvo krajanov,” je zapisano v dopisu, ki ga je SDS naslovila na urednike informativnega programa Staneta ŠtrbuclaNatašo Rijavec Bartha ter Manico J. Ambrožič.

Kot so še zapisali, ni SDS tista, ki širi strah pred tujci. “Pogosta manjša in večja kriminalna dejanja po Evropi, ‘no go’ cone po nekdaj najbolj varnih evropskih državah, masovno priseljevanje mladih moških z območij, kjer sploh ne divja vojna, strošek njihove oskrbe in velika verjetnost neuspešne integracije ter ne nazadnje nenadzorovana prisotnost skrajnih islamistov so razlogi, zaradi katerih slovenski državljani terjajo razpravo o slovenski migrantski politiki in si zaslužijo od oblasti, da je do njih iskrena in ravna skrbno. Podobno bi pričakovali tudi od javne televizijske hiše, ki jo financirajo slovenski davkoplačevalci,” je še zapisano v protestni izjavi.

Matej Korošec se je pred petimi leti že znašel v suspenzu
No, ob tem velja spomniti, da se je Matej Korošec pred petimi leti že znašel v suspenzu, ko se je spozabil ob poročanju o obisku tedanje premierke Alenke Bratušek v Mariboru. No, takrat je bil pravzaprav precej bolj nežen kot sedaj, saj je za Bratuškovo dejal, da “ni povedala praktično ničesar, ne samo nič pametnega”. Zaradi izjave ga je doletela šestmesečna prepoved javljanja v živo v informativne oddaje nacionalke. Korošcu so takrat stopile v bran tako rekoč vse novinarske organizacije, tudi Združenje novinarjev in publicistov. Tokrat pa je veliko vprašanje, ali bo sploh kdo ukrepal proti njemu, saj je očitno izbral pravo tarčo. In to natanko tisto, v katero streljajo tudi znane televizijske “mudžahedinke” Eugenija CarlMojca Pašek Šetinc in Jelena Aščić.

Demokracija.si